ad: Kauzu odpočúvania drží Čentéš stále v šuplíku

V článku Pravdy (8. 8.) sa uvádza niekoľko nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení na adresu mojej osoby, a, naopak, niektoré podstatné skutočnosti nie sú uvedené.

12.08.2014 08:00
debata (2)

Vytvára sa tak dojem, že vyšetrovanie uvedenej kauzy údajne naťahujem už tri roky. Ak si redaktori denníka Pravda vedeli zistiť, kto je dozorujúcim prokurátorom v tejto kauze, nepochybne majú aj informáciu, odkedy je táto kauza pridelená jej súčasnému dozorujúcemu prokurátorovi a či náhodou prevažnú časť doterajšieho celkového trvania prípravného konania nebola pod dozorom iných prokurátorov.

Tvrdenia v článku vytvárajú dojem, akoby súčasný dozorujúci prokurátor tento prípad dozoroval z vlastnej iniciatívy, aby tým údajne niekomu zámerne pomáhal. Pravda je ale taká, že každý dozorujúci prokurátor vykonáva dozor každého prípadu nie z vlastného rozhodnutia, ale na základe pokynu nadriadeného prokurátora. Riešenie prípadnej zmeny dozorujúceho prokurátora pre reálnu alebo zdanlivú zaujatosť vo veci má presné zákonné pravidlá a postupy. Ak dozorujúci prokurátor zistí skutočnosti, pre ktoré by sa mohol javiť ako zaujatý, je povinný oznámiť to nadriadenému prokurátorovi. Následne je jeho výlučnou právomocou vec dozorujúcemu prokurátorovi odňať alebo neodňať.

Tvrdenie, že som bol kandidátom politickej strany SaS na generálneho prokurátora, je zavádzajúce, pretože v čase mojej kandidatúry na túto funkciu som bol kandidátom celej vtedajšej vládnej koalície ako apolitický odborník. Okrem toho považujem za potrebné uviesť, že ak niekto obviňuje orgán činný v trestnom konaní, že nevypočul nejakých svedkov, mal by si pre objektívnosť najprv zistiť, či náhodou výsluchu daných svedkov nebránia nejaké zákonné prekážky a či oprávnený orgán dal súhlas na ich výsluch.

Pre posúdenie kvality práce dozorujúceho prokurátora v akejkoľvek veci z hľadiska jej časového trvania je jediným relevantným kritériom to, či sa v danej veci zistili, alebo nezistili prieťahy zapríčinené príslušným dozorujúcim prokurátorom. Redaktori Pravdy si cez svoje zdroje môžu preveriť, či v trestnej veci príslušný dozorujúci prokurátor prieťahy zapríčinil, alebo nie. Ale napísanie sugestívneho článku, ktorý sa bez takého preverenia snaží navodiť dojem o existencii prieťahov v postupe dozorujúceho prokurátora, považujem za nezodpovedné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš