Politika podľa firemného vzoru

Počas dvoch rokov prešla česká politika zásadnou premenou. Pravicové strany, ktoré ešte nedávno vládli, živoria na okraji voličského záujmu.

02.03.2015 08:00
Babiš, ÚPN, ŠtB Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš (uprostred) pred súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava I, ohľadne údajnej spolupráce s ŠtB.
debata (1)

TOP 09 v poslednom prieskume Centra pre výskum verejnej mienky dostala iba 7,5 a ODS päť percent hlasov oslovených. Predvlaňajšie parlamentné voľby vyhrala sociálna demokracia, ale len s tesným náskokom pred čerstvým hnutím ANO, ktoré sformoval miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš. Obe strany odprevadili do vládnej koalície ešte ľudovci, ktorí sú síce malou stranou, ale stabilnou a v politike ostrieľanou.

Prvá časť spoločného vládnutia prebehla hladko. Program, v ktorom prevažujú sociálne akcenty, koalícii vnútila ČSSD. ANO sa najmä porozhliadalo a na rozdiel od vládnych partnerov striedalo svojich ministrov (dopravy, pre miestny rozvoj, spravodlivosti). Teraz však na seba babišovci strhli pozornosť iným spôsobom.

Cez víkend sa uskutočnil snem ANO, ktorý svojím priebehom pripomínal skôr valné zhromaždenie firmy. Ako by aj nie, Babišovi patrí nielen Agrofert. Kľúčový hráč v poľnohospodár­stve, potravinárskom a chemickom priemysle podniká i v zdravotníctve. V neposlednom rade vlastní vplyvné médiá – tri denníky, najpočúvanejšie rádio či televíziu sledovanú prevažne mladými.

Dokonalá bola vizuálna a obsahová stránka snemu. Moderne osvietené pódium, odznaky na chlopniach delegátov, dobre nacvičený lídrov prejav. Funkcionári aj hostia šetrili vetami, a tak program nabral trojhodinový náskok, čo je na vrcholných stretnutiach strán nevídané. Stručný a disciplinovaný príhovor predniesol aj popredný český filozof a sociológ Václav Bělohradský. Po tom, čo v minulosti postupne zahrnul priazňou ODS aj ČSSD, teraz načrtol, že časy veľkých pravo-ľavých konfliktov sú už za nami a treba si zvykať na nových politických aktérov.

Andrej Babiš ako staronový predseda získal 100 percent platných hlasov. Nemajú však pravdu tí, čo tvrdia, že to pripomína prednovembrové pomery, keď sa iný názor nepripúšťal. Delegáti za Babiša nehlasovali zo strachu, ale z lojality. Jeho autorita je nespochybniteľná v ANO, ako aj vo verejnosti. Babišovi dopriali ako prvého podpredsedu jeho dlhoročného pomocníka Jaroslava Faltýnka, bývalého politika ČSSD. Ďalšia z niekdajších sociálnych demokratiek z kontroverzného pražského prostredia Radmila Kleslová sa stala radovou podpredsedníčkou. Rovnako ako expolitička ODS Jaroslava Jermanová, brniansky primátor Petr Vokřál a poslanec Jan Volný. Do straníckych funkcií si Babiš vybral menej výrazných politikov, ktorí ho nezatienia. Zato ministrov od kandidatúry odhovoril. Do exekutívy vrátane štátnych firiem si Babiš vyberá iných ľudí ako do parlamentných a straníckych pozícií – najlepšie politikou nepoznačených manažérov, v prvom rade z Agrofertu, svojich príbuzných či ľudí z partnerských firiem.

Kým ANO je riadené ako firma, vo vláde musí Babiš bojovať s politikmi dvoch tradičných strán. Verejne sa síce vyhovára, že ho brzdia, no v skutočnosti hlavné legislatívne nedorobky pochádzajú z rezortov spravovaných ANO: spravodlivosti a financií, na ktorom sedí sám Babiš. ANO navyše odmietlo údajne rozhadzovačnú politiku ČSSD, zavrhlo budovanie sociálneho štátu a vydalo sa v ústrety najmä úspešným samostatným jedincom a voličom, ktorí zostali po úpadku popularity ODS a TOP 09.

Vláda vedená Bohuslavom Sobotkom bude čoraz viac pripomínať veľkú koalíciu a jej osud bude mať v rukách Babiš. Doteraz na nej občania oceňovali, že sa neháda ako jej predchodkyňa a napráva skoršie chyby. Pokiaľ však Babiš presadí konfrontačný štýl, môže na tom prerobiť celý kabinet, ale aj samotné ANO. Nadviazalo by totiž na to najodpudzujúcejšie dedičstvo po klasických stranách, do ktorých teraz toľko zabŕda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO