Politika ústupkov

V Česku a v iných krajinách Európskej únie prebieha diskusia o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP) na úplne inej mentálnej i argumentačnej úrovni ako u nás.

04.06.2015 07:00
debata (6)

Niektorí slovenskí europoslanci a členovia vlády hovoria o tom s takou naivitou, že je to v prípade skúsených politikov zarážajúce. Až teraz výbor NR SR pre európske záležitosti odsúhlasil deklaráciu, ktorou apeluje na Európsku komisiu, aby v rámci negociácií neignorovala demokratické, sociálne či environmentál­ne práva.

Celá diskusia sa odohráva vo vákuu rukolapných dôkazov, ktoré nahrádza prehnaný optimizmus na jednej a konšpirátorský strach na druhej strane. Úroveň týchto debát trpí nedostatkom potrebných informácií, ktoré by ich racionalizovali a držali pri zemi.

Problém, ktorý diskusiu o TTIP ešte viac komplikuje, je, že tí, ktorí by pomyselný gordický uzol v odborných záležitostiach mali rozťať, teda vedecké pracoviská, rozličné inštitúcie pre dohľad nad kvalitou životného prostredia alebo potravín, sa nedokážu zjednotiť na dôsledkoch, ktoré zmluva so sebou prinesie. Dokonca si protirečia vrátane konkrétnych ekonomických a hospodárskych prínosov.

Ostáva teda otázne, kto alebo čo bude arbitrom v spore týchto dvoch súperiacich strán, ak to nebudú verdikty vedcov a výskumných inštitúcií. Zatiaľ to však vyzerá, že zodpovednosť je viac na pleciach nevolených byrokratov a vyjednávačov, ako na pleciach demokraticky zvolených politikov. Akú rolu zohrá v tomto procese hlas ľudu a akú dôležitosť získa? Eurokomisári a iní vysokí predstavitelia EÚ sa zaviazali, že únia pri vyjednávaní s partnermi spoza Atlantiku nebude podliezať svoje sociálne a environmentálne štandardy.

Obavy kritikov zmluvy pred znižovaním týchto štandardov vytvárajú ilúziu, že my v Európe konzumujeme len zdravé a bezpečné potraviny, netrpíme na civilizačné choroby a že tí, čo sa stravujú vo fast foodoch a nakupujú škodlivé potraviny, sú práve Američania, a to nás ohrozuje. Dokonca akoby naši zamestnanci neboli znevýhodňovaní, ohrození stratou zamestnania či chudobou. Európsky sociálny a zelený model potrebuje ochrániť, ale najmä pred nami samotnými.

Aj na základe posudku Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín môže byť v EÚ od roku 2013 hovädzie mäso ošetrené kyselinou mliečnou. Ide o ústupok, ktorým si Washington vydobyl právo exportovať takéto mäso na starý kontinent. Deklarovalo sa iba to, že daná metóda nie je škodlivá. Pritom vôbec nie je isté, do akej miery redukuje rôzne druhy baktérií, zakrýva nedostatočnú hygienu a už vôbec nerieši príčinu, prečo vlastne mäso rozličné druhy nebezpečných baktérií obsahuje, teda podmienky chovov.

Kanada posledné roky zväčšuje objem exportu dechtových pieskov do Európy aj vďaka obdobnej zmluve CETA. Európsky trh je schopný pre ropu strieľať si do kolena. Pociťuje to baskické mesto Bilbao v Španielsku, ktorého životné prostredie sa rapídne zhoršuje s rastúcim spracovaným objemom tejto ťažkej formy ropy.

Priamo v súvislosti s TTIP sa nedávno zistilo, že americká chemická loby a úradníci vyvíjali tlak na EÚ, aby odložila reguláciu 31 pesticídov obsahujúcich hormonálne disruptory, ktoré spôsobujú rakovinu alebo mužskú neplodnosť. Ich cieľom bolo uľahčiť pripravovanú zmluvu o voľnom obchode. To sa im napokon aj podarilo – návrh stiahli.

Opatrnosti nikdy nie je dosť. Pri TTIP ide o to, kto si ako dokáže obhájiť svoje vlastné záujmy. V Spojených štátoch to chápu veľmi dobre. Ak nás niekto ohrozuje, tak sme to my sami, náš laxný prístup, naivita a politika ústupkov európskych predstaviteľov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Transatlantické partnerstvo