Koľko stojí ľudský život?

Z pozície odborníka, ktorý väčšinu života pracoval v zahraničí, najmä pre projektové kancelárie v Rakúsku a Nemecku, rád by som sa vyjadril k problémom, ktoré v poslednom čase vyplávali v slovenskom stavebníctve na povrch.

17.12.2015 09:00
debata (2)

Mojím cieľom nie je kritizovať, ale upozorniť na nedostatky, ktoré sa v ňom, možno i v dôsledku falošnej solidarity, neprestajne kopia a len šťastnou náhodou pre ne zatiaľ neprišli o život desiatky ľudí.

Všetky budovy projektované rovnakým spôsobom a rovnakým statikom by sa mali ihneď a dôkladne preskúmať.

Už dlhšie s obavami sledujem, že nosné konštrukcie viacerých novostavieb sa často dostávajú do havarijného stavu. Naposledy pre to museli narýchlo vysťahovať vlastníkov z nedávno odovzdaných bytov objektu Centroom v Piešťanoch. Predtým sa zrútila časť parkovacieho objektu Trinity v Bratislave, neskôr bolo treba nútene vyprázdniť ďalší bratislavský objekt Apollo.

Všetky tieto budovy majú spoločný znak. Ich nosnú konštrukciu tvoria tzv. bezprievlakové stropy, kde stropná doska leží priamo na stĺpoch. Zaťaženie sa teda z dosky na stĺpy neprenáša cez sústavu trámov a prievlakov, ktoré by ho pomohli lepšie rozložiť.

Najmä miesta styku stĺpov s doskou sú preto zo statického hľadiska kritické a ich výpočtu treba venovať zvýšenú pozornosť. Inak hrozí pretlačenie dosky v mieste stĺpa. Laicky povedané, stĺp môže dosku „prepichnúť“. Zle navrhnuté boli zrejme aj problémové stavby. Ak použijem meno ich spoločného statika, všetky trpia akýmsi Tomčániho syndrómom.

Výpočet bezprievlakových stropov patrí medzi zložitejšie statické problémy. Norma preň však ponúka pomerne jednoduché vzorce. Najmä pre prvý krok, ktorý predchádza vlastnému dimenzovaniu. Spočíva v stanovení odolnosti konštrukcie, ktorá musí byť väčšia ako zaťaženie.

Ak to neplatí, treba dosky a stĺpy zosilniť, teda zväčšiť ich rozmery alebo zvýšiť kvalitu použitých materiálov, prípadne oba spôsoby skombinovať. Ak sa to neurobí, hrozí Tomčániho syndróm. Čiže strop sa zrúti, a to aj bez predchádzajúcich varovných signálov, teda bez vzniku viditeľných trhlín alebo veľkých priehybov.

O menovaných objektov sa mi podarilo získať informácie z rôznych prameňov, nie vždy boli kompletné, no Tomčániho syndróm sa dal vytušiť v každom z nich. Po zrútení objektu Trinity v júli 2012 som vypracoval posudok vplyvu tejto havárie na stavbu BBC1 Plus, ktorá stojí v jeho bezprostrednej blízkosti.

Požiadala ma o to istá nemecká firma, keďže mala obavy o svojich zamestnancov, ktorí v nej pracovali. Hoci mi bolo umožnené veľa vidieť a počuť, do statického výpočtu zrútenej stavby som nemal šancu nahliadnuť.

Objekt Apollo som zvnútra videl až po sanácii. Porovnajúc nový stav s architektonickými výkresmi, zistil som, že v rámci vykonaných sanačných prác sa zosilňovali stĺpy aj stropy. Najmenej overených informácií mám o Centroome, o ktorom som si vypočul televízne vyjadrenie predsedu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimíra Benka a čosi som sa dozvedel aj od kolegov.

Keďže z bytovky sa museli narýchlo vysťahovať vlastníci bytov, pretože im doslova hrozila smrť pod troskami budovy, som presvedčený, že aj tu zaúradoval Tomčániho syndróm. Ako je možné, že už po zrútení Trinity a zistení príčin sa objekt Centroomu bezodkladne nepreskúmal?

Najmä ak sa v ňom po dostavbe v roku 2010 začali objavovať nebezpečné trhliny a rukopis autora – statika bol zrejmý? Stavba jasne signalizovala, že s ňou niečo nie je v poriadku. Aj z toho dôvodu sa predsa v rokoch 2010 a 2011 vypracovali celkovo až tri odborné posudky.

Na moje otázky, čo sa vlastne okolo nich posudzovalo a prečo sa včas neurobili potrebné opatrenia, mi predseda Benko dal veľmi zvláštnu odpoveď: "V roku 2010 a 2011 nebolo naším zadaním skúmať stropnú dosku, ak by nebola príčinou vzniku trhlín.“

Pritom, ak v objekte vzniknú akékoľvek trhliny, je povinnosťou posudzovateľa dôkladne preskúmať celý nosný systém z hľadiska únosnosti a používateľnosti. Nie je normálne, že keď sa v rokoch 2010 a 2011 konštatovalo, že budova je bez väčších chýb, v roku 2015 jej hrozí zrútenie!

Moje zistenia ma vedú k presvedčeniu, že všetky budovy na Slovensku projektované rovnakým spôsobom a rovnakým statikom by sa mali ihneď a dôkladne preskúmať. Bez výhovoriek, že je to drahé. Mimochodom, koľko vlastne stojí ľudský život? Je azda lacnejší?

Pretože sa dá očakávať, že objekty s takouto nosnou konštrukciou sa budú projektovať a stavať aj v budúcnosti – pretože núkajú viaceré nesporné výhody – mal by sa na Slovensku zorganizovať odborný seminár o bezprievlakových stropoch.

Aj pri sanácii objektu Centroom treba zohľadniť najnovšie technické poznatky, konkrétne sanovať podľa metódy profesora Aurelia Muttoniho z roku 2008. Jej veľká výhoda spočíva v tom, že po sanácii zostávajú opravy pre užívateľa objektu neviditeľné. To by si majitelia bytov vzhľadom na ich kúpnu cenu naozaj zaslúžili.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #zrútenie budovy