Kríza demografie?

Odborníci dlhodobo upozorňujú kompetentné orgány v Maďarsku na zmeny, ktoré by mohli zvrátiť nepriaznivý vývoj populácie. Hovoria, že ak sa štát nebude s filozofiou zlepšovania demografie zaoberať, potom v roku 2050 namiesto 10 miliónov obyvateľov bude mať už len 8-miliónovú populáciu.

06.01.2016 09:00
debata (30)

Ak sa v krátkom horizonte nepodarí zvýšiť pôrodnosť, tak na zachovanie súčasného stavu experti odporúčajú prijímať ročne 47-tisíc prisťahovalcov.

Starnutie obyvateľstva je celoeurópsky problém. Naši južní susedia však obavy vyslovujú dramatickejšie. K poklesu populácie prispieva okrem nízkej pôrodnosti žien aj dobrovoľná emigrácia reprodukcie schopných Maďarov do vyspelých krajín. Ženy nerodia deti pre vlasť, ale pre svet a domáce univerzity vzdelávajú odborníkov na export do zahraničia.

Viktor Orbán obhajuje tézu, že každý migrant je terorista, resp. kedysi ním bol. Otázkou je iba, kedy do Európy emigroval.

Existujú rozličné vábničky pre návrat na rodnú postať. Zhoršujúca sa ekonomická situácia a domáca politická klíma odídencov pre návrat skôr odradzuje, ako posmeľuje. Maďarsko čelí dileme. Čo skôr? Prijať utečencov z Ázie a Afriky alebo prijať účinné opatrenia na zotrvanie pôvodného obyvateľstva doma.

Riešenia Orbánovej vlády sú v nedohľadne. Jej postoje k imigrantom a vynárajúci sa neliberálny systém navyše iritujú aj politickú elitu EÚ. Odrádzanie imigrantov od udelenia azylu v Maďarsku, pri súčasnom zneistení základných hodnôt liberálnej demokracie, ich účinne usmerňuje k nemeckým hraniciam. Navyše nadšení vlastenci rozbehli petíciu proti prídelu imigrantov.

Petičné hárky za krátky čas podpísali takmer dva milióny občanov. Ombudsman v službách Fideszu László Székely vyhlásil, že kvóty ohrozujú základné práva utečencov a norma z Bruselu je v rozpore s maďarskou ústavou. Zdôraznil, že ak by Maďari prijali kvóty EÚ, polovica obyvateľov Budapešti v tejto zime by zrejme musela zamrznúť.

Potom sme čítali vyhlásenie Viktora Orbána na portáli Politico, kde obhajuje tézu, že „každý migrant je terorista, resp. kedysi ním bol. Otázkou je iba, kedy do Európy emigroval“. Takže z množiny terajších imigrantov demografické ukazovatele nemožno zlepšiť. Na povzbudenie však premiér dodal, že „v politike je pripravený spolupracovať… s Putinom napríklad spolupráca je možná“.

Receptúra na ozdravenie Európy je fideszovsky jednoduchá: 1. neprestupné vonkajšie hranice únie, čím sa zvýši bezpečnosť a zaistí sa voľný pohyb vnútri schengenských hraníc, 2. ústava Európskej únie, pre posilnenie národných štátov voči Bruselu a 3. normalizované vzťahy s Ruskou federáciou. Či budú riešením aj úbytku obyvateľstva, nevedno.

Riešenie demografickej krízy takto ustupuje do pozadia, lebo prednosť má „politika záchrany Európy“. S návrhom na záchranu starnúceho Maďarska promptne prišiel predseda parlamentu László Kövér.

Maďarkám pripomenul ich základné životné poslanie: rodenie detí. Zachráni sa tým navyše vzácny domáci genofond a čistota rasy. Čo na tom, že oživuje staré heslo z obdobia fašizmu. Problém treba riešiť domácou produkciou, čo mení zásadne návrh sociológov, ktorí navrhujú zastaviť pokles obyvateľstva importom cudzincov.

Existuje aj ďalšie „spásne“ riešenie. Treba zmeniť slogan „desať miliónov Maďarov“ na „desať miliónov v Maďarsku“. Penzionovaní Fíni, Holanďania, Francúzi aj Angličania tam začali vykupovať voľné nehnuteľnosti. Objavili, že zo zahraničnej penzie sa v Maďarsku dá pohodlne žiť. Národ je prívetivý, krajina pekná, v obchodoch lacnota. Žeby sa starnutiu dalo zabrániť množením penzistov?

Publicista Gábor Bencsik projekt príchodu dôchodcov z cudziny nazval Budovaním novej Európy. Mystifikuje. Hovorí, že tamojšia pospolitosť bola vždy obohatená bezproblémovým spolunažívaním s menšinami.

Nostalgia po niečom, čo nikdy nebolo. História však skôr upozorňuje, že v Maďarsku byť Fínom, Francúzom, Holanďanom či Angličanom nebude po čase pohodové. Lebo v neliberálnom štáte multikultúra určite nenájde priaznivé podmienky.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #starnutie #demografia #pôrodnosť