V Prahe sa všetko vytára

Hrdí Američania by sa bili do pŕs, ako obhajujú svojich občanov a ich záujmy. S niečím stále nespokojní Česi však riešia, za akých okolností sa ich krajania v tiesni vracajú domov a či cena za nich nebola príliš vysoká.

12.02.2016 15:00
debata (5)

Sobotkova vláda má na tomto poli hneď dva úspechy. Pred časom dokázala vrátiť domov dve unesené dievčatá z Pakistanu, v minulých dňoch pricestovala späť pätica mužov unesených v Libanone. Za prvú dvojicu zaplatili výkupné, druhá skupina bola najskôr vymenená za spolupracovníka libanonskej tajnej služby Fajáda, ktorý v pražskom väzení čakal, či bude vydaný do USA, proti ktorým páchal trestnú činnosť.

Celková bilancia je neradostná: deravé tajné služby, politici pripomínajúci pavlačové klebetnice a žurnalisti nie vždy si uvedomujúci dosah svojho písania.

K vydaniu nedošlo, výmena za Čechov mala prednosť a americkí spojenci sa na verejnosti hnevajú, hoci s najväčšou pravdepodobnosťou s nimi česká strana svoj postup konzultovala. Vysielať do cudziny ozbrojené jednotky, aby oslobodzovali ich občanov, ako to sem-tam robia USA, skrátka nie je v moci stredoeurópskych štátov. Nám nezostáva nič iné, iba vyjednávať.

O výkupnom smerujúcom do Pakistanu zase napísal týždenník Respekt. Ten má pritom povesť seriózneho média, ktoré sa v klebetách a ďalších odpadkoch neprehrabuje. Uviesť priamo sumu, tú zasa následne potvrdil „utáraný“ prezident Zeman, znamená podľa mnohých prilepiť na Čechov v cudzine cenovku: Vidíte, takú hodnotu majú podľa svojej vlády! Pritom poznať presnú sumu a priebeh vyjednávania nie je pre bežného čitateľa, ak sa nechystá na dráhu gangstra, podstatné.

Časopis priznáva, že tému bolo možné spracovať lepšie, ale zvolený postup obhajuje frázou, že „chcel otvoriť debatu". To sa mu podarilo: pre únik informácií na vládu začala útočiť pravicová opozícia, ktorej dlhodobo chýba munícia proti Sobotkovmu tímu. Respekt totiž opisoval aj priebeh rokovaní Bezpečnostnej rady štátu, čo je orgán diskrétny a zasadajúci na najvyššej úrovni. Napriek tomu nie je isté, či informácie pustil niektorý z jeho členov (napríklad v ministerskej funkcii), alebo či nepochádzajú napríklad od tajných služieb, ktorých deravosť je v Českej republike povestná.

Téma zodpovednosti médií voči občanom, ale aj voči národným záujmom, je zásadná a v meste nad Vltavou doteraz málo rozoberaná. Zatiaľ sa tlieskalo hlavne investigatívnym novinárom odhaľujúcim špinavosti politikov a biznismenov. Nie vždy pritom právom: občas boli iba poštármi, ktorí prinášajú citlivé informácie od nepriateľov tých, čo sa ocitli na muške. Akcia, do ktorej sa však pustil Respekt, je celkom unikátna.

Skôr ako však stihla byť rozobraná, prekryla ju vo štvrtok výzva ľudoveckého vicepremiéra Pavla Bělobrádka ministrovi obrany Martinovi Stropnickému z ANO, aby opustil vládu, lebo si pustil „ústa na špacír“ v druhom prípade – keď oproti zahmlievaniu kolegov z vlády potvrdil, že päť Čechov bolo vymenených za Fajáda. V rámci vládnej koalície, ktorá dva roky funguje dobre a hladko, ide o nezvyčajný útok.

Celková bilancia je neradostná: deravé tajné služby, politici pripomínajúci pavlačové klebetnice a žurnalisti nie vždy si uvedomujúci dosah svojho písania. To v ére medzinárodného napätia, ku ktorému patrí aj terorizmus, nie je príjemné zistenie. Lenže za politikmi stoja voliči a novinára vláda nevymení.

Zostáva zamerať sa aspoň na stav tajných služieb. Už dvadsať rokov sa vie, že spolu často hlúpo súťažia, ich aktivity sú nekoordinované a niektorí ich zamestnanci „vykvákajú“ aj to, čo nevedia. Vláda si pri svojom vzniku predsavzala uskutočniť reformu tajných služieb a zabezpečiť ich dvojstupňovou kontrolu – nielen politikmi, ale aj spoľahlivými osobnosťami z radov laikov. Kiež by sa jej do konca funkčného obdobia podarilo aspoň to.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #únos #výkupné