Nemecké váhanie

Po bitke je každý generál. Zdá sa, že toto príslovie platí aj v prípade pondelkového útoku, ktorý sa uskutočnil v srdci Berlína. Na druhej strane je znepokojujúce, že nemecké bezpečnostné zložky disponovali informáciami o pripravovanom teroristického útoku v centre metropoly, no napriek tomu útoku nedokázali zabrániť ani rýchlo zatknúť páchateľa.

22.12.2016 16:00
debata (14)

Nemecko už dlhé roky patrí medzi terče islamistických teroristov. Napriek tomu ľudia žijúci medzi Rýnom a Odrou sa cítili bezpečne. Istý obrat nastal až po tom, čo začiatkom roka médiá zverejnili podrobnosti hromadných trestných činov, ktoré boli spáchané pred hlavnou stanicou v Kolíne počas silvestrovskej no­ci.

Dá sa povedať, že tento incident, pri ktorom sa vyšetrovateľom nepodarilo identifikovať ani len väčšinu páchateľov, značne otriasol dôverou ľudí v právny štát, ba mnohí ju úplne stratili. Ďalšia rana prišla po zverejnení spomienok viacerých bývalých policajtov, ktorí mali osobné skúsenosti s utečencami a vo svojich knihách poukazujú na ich neúspešnú integráciu, resp. ich neochotu integrovať sa. (Napr. Tania Kambouri: Nemecko očami policajtky – Tiesňové volanie.)

Toto všetko môžeme pripísať fenoménu German Angst. Tento výraz by sa dal preložiť ako „nemecká váhavosť“. To znamená, že Nemci sa sústredia na dôkladnú analýzu jednotlivých udalostí namiesto toho, aby rýchlo našli praktické riešenia. Ak sa veci vyvíjajú inak, trasú sa od strachu. Inými slovami, Nemci patria medzi národy, ktoré si vedia všetko detailne naplánovať, no nedokážu zaobchádzať s neistotou.

„German Angst“ je aj prekážkou takých potrebných medzinárodných dohôd. Samozrejme, existuje ešte veľa otázok o tom, čo sa v Berlíne udialo. Okrem toho predčasne zverejnené informácie o priebehu vyšetrovania tohto teroristického útoku môžu komplikovať dolapenie zločinca a vyvolať hromadnú hystériu. Nielen nemecká verejnosť má však právo dozvedieť sa pravdu o tomto prípade, ale aj to, akým spôsobom sa vláda hodlá vysporiadať s islamistami.

K pondelkovému útoku sa už prihlásil IS. Ten sa síce k teroristickým činom na Západe hlási skoro vždy, no v tomto prípade je veľmi pravdepodobné, že išlo naozaj o akciu islamistov. Hoci nejde o prvú takúto udalosť, nemecké úrady sa správajú, akoby išlo o úplnú náhodu. Možno chcú zdôrazniť skutočnosť, že v minulosti dokázali zabrániť viacerým pripravovaným útokom. Teraz však pôsobia dojmom bezradnosti.

To súvisí s tým, že vláda v Berlíne sa nevie dohodnúť na pravidlách migračnej politiky a nájsť odpoveď na otázku, či existuje súvislosť medzi migračnou politikou a terorizmom. Podľa švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung teroristický útok v Berlíne nastolí ešte viac otázok súvisiacich s migračnou politikou, na ktoré bude kancelárka Angela Merkelová musieť nájsť odpoveď. Konzervatívna politička, ktorá postupne stráca podporu časti obyvateľstva aj straníckych druhov, má pred sebou najtvrdšiu zaťažkávaciu skúšku celého svojho vládnutia.

Aby už Európania nežili vo veľkej neistote, ako to bolo v prípade utečeneckej krízy, Merkelová bude musieť povedať jasne svoju predstavu o svojom politickom kurze, tentoraz v oblasti boja proti terorizmu. A tú bude následne nevyhnutné rozvíjať aj na medzinárodnej úrovni.

Navyše Nemci si na jeseň volia nový parlament a Merkelová je líderkou konzervatívcov. Jej politické prežitie je nielen v záujme jej samotnej, ale je zároveň kľúčové pre európsky projekt. Nielen nemecká kancelárka, ale ani ostatní Európania už nemajú veľa času, aby dospeli k dohode o boji proti teroru, aj keď si to ešte nikto nie je ochotný pripustiť. V tom je skutočné nebezpečenstvo stáleho váhania, ktoré je podstatným prvkom fenoménu German Angst.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Angela Merkelová #utečenci #Islamský štát #útok v Berlíne