Dospieva 'Zem RTVS'?

Sotva sa nová koalícia po vlaňajších voľbách stihla chopiť moci, národniari sa podujali otestovať nový zvuk jej súkolesia. Podpredseda SNS Anton Hrnko sa bez akéhokoľvek predbežného varovania, napriek tomu, že si musel byť vedomý, že prekračuje čerstvo prerozdelené kompetencie koaličnej moci, obul do RTVS.

16.04.2017 15:00
debata (65)

Ani sa nenamáhal podložiť svoj prvý výpad hodnovernými argumentmi. Národniari chceli iba zistiť, ako na výhradu cez čiaru (že RTVS je nedostatočne národná a nadmerne prešpikovaná licenčnými formátmi) zareaguje najsilnejší koaličný subjekt – Smer. Bol to prvý signál, že dankovci by si radi odhryzli z koláča moci viac, ako sa im ušlo za vyjednávacím stolom koaličnej dohody.

Keď v súlade s programovým vyhlásením vlády minister kultúry Marek Maďarič predložil návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie na rokovanie kabinetu, SNS striktne vyhlásila, že ho nepodporí, lebo neprešiel koaličnou radou.

Rezník zatiať nevonia Bugárovmu Mostu. Robert Fico a poslanci strany Smer sa preto budú musieť dohodnúť ako narýchlo vygenerujú kompromis.

Zvýšenie na 7 eur je podľa národniarov privysoké a prečo RTVS vystupuje „pod nezmyselným a slovenčine sa priečiacim názvom“. Vyčítal jej dokonca grafický dizajn s dvojbodkou, ktorým RTVS získala v zahraničí prestížne ocenenie. Výhrady zaklincoval tým, že RTVS „musí prejsť najprv výraznou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou“.

Súdnemu človeku muselo byť jasné, že tieto „zásadné“ pripomienky sú iba zámienkou na politické presadenie vplyvu SNS na RTVS. Od tej chvíle sa rozpútala koaličná zákopová vojna medzi SNS a Smerom o vplyv v rozhlase a televízii, ktorá zrejme vyvrcholí júnovou voľbou nového generálneho riaditeľa.

Keď sa k tvrdým kritikom RTVS a manažmentu Václava Miku pridal vo viacerých vyjadreniach aj samotný líder Smeru a premiér Robert Fico, nad nedávno ohlásenou opätovnou kandidatúrou šéfa verejnoprávneho rozhlasu a televízie sa začali sťahovať mraky.

Predseda vlády sa minulý týždeň opätovne vyslovil za zmenu na poste generálneho riaditeľa a všetko nasvedčuje tomu, že osud Miku je spečatený. „Je čestné a korektné, keď dopredu hovorím, že súčasné vedenie RTVS nezvládlo verejnoprávnosť. Preto ako predseda Smeru budem dávať jasné pokyny poslancom strany v NR SR, aby došlo k zmene na čele RTVS.“

Tento jeho direktívny pokyn zaznel napriek tomu, že jeho podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič sa doteraz zväčša pozitívne vyjadroval k pôsobeniu šéfa verejnoprávneho média a zrejme by ho rád videl na jej čele aj v ďalšom období. Ale do otvorenej konfrontácie cez médiá by sa so svojím partajným lídrom kvôli rozdielnym postojom nerád púšťal. Jednoducho dal najavo, že s ním nemá chuť polemizovať.

Trojnásobný premiér nebol k médiám vždy tak kritický. V časoch mečiarizmu neváhal dokonca vystúpiť na barikády pri obrane TV Markíza v mene zachovania demokracie, me­diálnej plurality slobody slova. Keď sa v roku 2006 dostal k moci, jeho vzťahy s médiami prechádzali veľkými amplitúdami. Raz bol s nimi na nože, inokedy im na istý čas nastavil vľúdnejšiu tvár.

K radikálnej vojne sa s nimi prepracoval vlastne až v tomto volebnom období, hlavne pod ťarchou medializovaného pohonu na ministra vnútra Kaliňáka i jeho podnájmu v kauze Bašternák. Symptomatické je, že aj v pohľade na riešenie tejto preferenčnej záťaže Smeru sa rozchádza predseda strany so svojím podpredsedom Maďaričom.

Minister Maďarič však nestojí o verejnú, tobôž nie o stranícku konfrontáciu so svojím lídrom. A to napriek tomu, že na jeho strane sú nielen vecne merateľné parametre úspešnosti Mikovho manažmentu v RTVS za uplynulé obdobie, ale dokonca i jeho podpora širokou verejnosťou.

Niežeby sa RTVS nedalo kdečo aj vyčítať, ale ani voliči Smeru nie sú vo väčšine (viac ako 60 percent) naklonení poprieť, že Mikov manažment odviedol kus poctivej práce pri skvalitňovaní verejnoprávneho priestoru. Inak by podľa Eurobarometra nemohlo Slovensko skončiť v minulom roku spolu s Nemeckom na 5. mieste v porovnávaní nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov v rámci EÚ.

Fico má v strane autoritu a rešpekt. Napriek tomu, že Maďarič pred verejnou konfrontáciou s predsedom radšej stiahol chvost, prevažnej časti poslucháčov a divákov RTVS aj spomedzi voličov ich strany je pohľad ideového stratéga Smeru na RTVS bližší: „Moje hodnotenie RTVS sa opiera o preukázateľné fakty. Či už sa týka rastu sledovanosti, dôveryhodnosti, nárastu programov vo verejnom záujme, akými sú hraná tvorba, dokumenty, detská tvorba alebo vzdelávacie programy.“ Pozitívne hodnotenie RTVS sa navyše opiera aj o hospodárenie. Rozhlas s televíziou prvýkrát v ponovembrovej histórii nie je potrebné zadlžovať.

Predseda SNS Andrej Danko, uveličený kritickou súzvučnosťou k RTVS s premiérom Ficom, pred voľbou šéfmanažéra RTVS dokonca vyhlásil, že ak by vyhral voľby, tak by zrušil nielen koncesie, ale už by sa nehral ani na verejnoprávnosť.

Nečudo, že v jeho uvažovaní a ťahu ovládnuť RTVS vládnou rukou bude zrejme skôr jeho favoritom šéf TA SR Jaroslav Rezník, ako politickým vplyvom odolnejší Mika. Rezník však nevonia tretiemu do koaličnej partie – Bugárovmu Mostu.

Vážnejší kandidáti na šéfa RTVS zatiaľ nie sú v dohľade. Robert Fico a poslanci strany Smer sa preto budú musieť dohodnúť, koho z nich a ktorú z dvoch ciest uprednostnia alebo narýchlo ako kompromis vygenerujú. Je na poslancoch Smeru, či bude „Zem RTVS“ spievať viachlasne a do tanca nám všetkým alebo len na počúvanie.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #RTVS