Nepoznaná menšina

Prozápadne orientovaní Európania sú znepokojení z výsledkov nedávneho referenda o zmene tureckej ústavy. Dvojnásobne to platí pre reprezentantov nemeckej politickej elity.

22.04.2017 09:00
debata (18)

Po prvé musia tak ako všetci ostatní, ktorí nesú zodpovednosť za ďalší rozvoj vzťahov medzi Európskou úniou a Tureckom, nájsť primeranú odpoveď na blížiace sa zmeny pod vedením tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Veľa v Nemecku žijúcich Turkov nikdy nemuseli rozvíjať inú identitu ako tureckú a nikdy sa nestali plnohodnotnými členmi nemeckej spoločnosti. Nemožno sa preto čudovať, že sa mnohí priklonili k fundamentalis­tickému uvažovaniu.

Po druhé, a to je možno ešte dôležitejšie, budú musieť popremýšľať, prečo Turci, ktorí žijú v Nemecku, patria medzi významnú časť tých, ktorí zmenu ústavy podporili v prospech moci sústredenej do rúk jedného človeka.

V Nemecku žijú približne tri milióny ľudí tureckého pôvodu. Z toho asi pol druha milióna osôb má právo hlasovať o politických pomeroch v Turecku. Tureckých voličov doma a v zahraničí je celkovo asi 60 miliónov. Z tureckých voličov, ktorí žijú v Nemecku, sa nedeľňajšieho referenda zúčastnila asi polovica. Za zmenu tureckej ústavy v Nemecku hlasovalo 63,1 percenta oprávnených voličov, v Turecku zmenu podporovalo 51,4 percenta voličov.

Nemecká verejnosť takéto výsledky interpretuje ako jasné odmietnutie demokratických hodnôt zo strany Turkov. Niet divu, že debata o perspektívach vzájomných nemecko-tureckých vzťahov sa nesie v duchu sklamania.

Veď budovanie otvorenej demokratickej spoločnosti je hlavný prvok nemeckej povojnovej identity. Teda ide o oveľa viac, ako len o akútny šok z toho, že sa očividne nepodarilo presvedčiť väčšiu časť najpočetnejšej skupiny migrantov práve o výhodách tohto politického systému.

Zrejme treba znova vymedziť pravidlá spolužitia v modernej spoločnosti. V Nemecku sa však s poriadnou integráciou Turkov začalo pomerne neskoro. Prví z nich prišli do krajiny už v roku 1961, ale verejnosť venuje životnej situácii Turkov v Nemecku pozornosť až v niekoľkých posledných rokoch. V tejto súvislosti konečne vyplávalo na povrch, že Turci za všetkými ostatnými migrantmi výrazne zaostávajú.

V Nemecku žijúci Turci sú špecifickou skupinou obyvateľstva. Nikdy totiž neprofitovali z akejkoľvek formy imigračnej politiky. Od ostatných migrantov, ktorí prichádzali do Nemecka, sa líšili najmä náboženstvom. No aj vysoko vzdelaní Turci s dokonalými znalosťami nemčiny sú na rozdiel od imigrantov zo západného sveta nemeckou spoločnosťou dodnes v prvom rade považovaní za „Turkov".

Nemeckí politici sa dodnes nedokázali dohodnúť ani na spoločnom vnímaní islamu, ani na dôslednom stanovisku týkajúcom sa príslušnosti Turecka k Európe. Turci teda žili a žijú v sivej zóne demokratického štátu. Nikdy nemali prečo rozvinúť skutočnú potrebu prispôsobiť sa naplno.

Podľa tureckého prezidenta môže mať Turek za skutočného priateľa iba druhého Turka. Veľa v Nemecku žijúcich Turkov to skutočne spĺňa, pretože nikdy nemuseli rozvíjať inú identitu ako tureckú a nikdy neboli plnohodnotnými členmi nemeckej spoločnosti. Ani sami za seba, ani z perspektívy Nemcov.

Nemožno sa preto veľmi čudovať, že v priebehu rokov sa mnohí priklonili k fundamentalis­tickému uvažovaniu. K tomu treba pridať, že príslušníci tureckej elity do Nemecka bežne neprichádzajú preto, aby sa tam usadili.

Naopak, v Nemecku žijú prevažne ľudia, ktorí majú pôvod práve v tých regiónoch, kde je Erdogan veľmi obľúbený. Dôvodov vysokej podpory pre Erdogana v Nemecku je teda veľa. Neznamená to však, že je jedinou alternatívou.

Nemeckí konzervatívci začali debatu o tom, či je potrebné výrazne znížiť počet Turkov s dvoma pasmi. Tým by boli ľudia nútení jednoznačne sa prihlásiť k nemeckej demokratickej spoločnosti. Hodnoty však nie sú otázka regulačnej politiky.

Nemci sami musia v spolupráci s ostatnými Európanmi nájsť spoločnú reč s Tureckom. Je nevyhnutné ukončiť nejasné lavírovanie posledných desaťročí, ktoré naposledy vyvrcholilo v neuspokojivej dohode riešenia utečeneckej krízy.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #turecké referendum