Volič Smeru a sociálne balíčky

Prvomájové oslavy sú nepochybne vhodnou príležitosťou pre ohlasovanie sociálnych balíčkov. Na rozdiel od tých predchádzajúcich však tentokrát Robert Fico na ich presadenie potrebuje súhlas svojich koaličných partnerov.

22.05.2017 09:00
debata (20)

Lenže tí majú svojich voličov, u ktorých by si radi zabezpečili podporu presadením svojich predstáv. Pre stranu Most-Híd a jej voličov je najväčším lákadlom znižovanie daní. Už sa im podarilo presadiť zrušenie daňových licencií s účinnosťou od roku 2018.

Ako sa hovorí – s jedlom rastie chuť. Druhá koaličná strana požaduje „iba“ 13. plat. Rozhodnutie padne na koaličnej rade, ktorá sa zatiaľ dohodla iba na tom, že náklady vládneho sociálneho balíčka nesmú ohroziť záväzok vyrovnaného štátneho rozpočtu do konca roku 2020.

Sociálne balíčky 2. vlády Smeru mali pomôcť zopakovať volebný výsledok z roku 2012. Nestalo sa tak. Smer síce voľby vyhral, no stratil 16 percentuálnych bodov. Predpokladám, že si v centrále analyzovali, prečo. Ak je v štruktúre voličstva Smeru takmer 37 % dôchodcov, jedným z faktorov prepadu preferencií bolo nepochybne „rekordné“ zvýšenie dôchodkov vo volebnom roku.

Zákaz sociálneho dumpingu vlastných

Takéto zlyhanie si už Smer nemôže v najbližších voľbách dovoliť. Možnosťou, ako tomu predísť, je navrhovať „svoj“ sociálny balíček s väčším ohľadom na svojho voliča. Druhou najpočetnejšou vekovou kategóriou voličov Smeru (35,5%) sú voliči medzi 41 až 60 rokmi, t. j. ľudia v produktívnom veku. Je medzi nimi iba málo nezamestnaných a ešte menej podnikateľov.

Návrhy ako zvyšovanie minimálnej mzdy, zvýšenie príplatku za prácu v noci a zvýšenie príplatku za prácu počas víkendov a sviatkov nepochybne volič Smeru uvíta. Zákaz sociálneho dumpingu našich vlastných ľudí je aspoň taký dôležitý ako zákaz sociálneho dumpingu dovezených pracovníkov.

Ďalší návrh – podpora dochádzky ľudí za prácou prostredníctvom príspevku za presťahovanie – účinným nástrojom nemôže byť. Je to jeden z takých nástrojov, ktoré nemôžu riešiť hlboké disproporcie v spoločnosti. Medzi ne patrí akútny nedostatok nájomného bývania za dobrú cenu.

Smer síce voľby vyhral, no stratil 16 percentuálnych bodov. Takéto zlyhanie si už nemôže v najbližších voľbách dovoliť. Možnosťou, ako tomu predísť, je navrhovať „svoj“ sociálny balíček s väčším ohľadom na svojho voliča.

Nielenže by to uľahčilo mobilitu za prácou, no odbremenilo by „dlhových otrokov“ od hypotekárnych úverov, ktorých splácanie o. i. odčerpáva značnú časť kúpnej sily a podväzuje hospodársky rast. Možno by masová podpora bývania podporila prestíž Smeru u mladších ročníkov a okrem toho i zabrzdila exodus mladých ľudí do zahraničia, ktorých počet prekročil 300-tisíc.

Aj tu treba hľadať príčiny budúcej demografickej krízy. Protiargument, že nebývajúci chcú radšej žiť vo vlastnom, je dôsledkom politiky bývania presadzovanej od začiatku 90-tych rokov, a nie „ľudskou prirodzenosťou“. Inak by podiel nájomného bývania napr. v Nemecku bol odrazom hlbokej zvrátenosti.

Klientske centrá vs. zdravotné pohotovosti

Vrcholoví politici Smeru už roky ignorujú, že slovenské zdravotníctvo je v katastrofálnom stave. Zrejme ho nezažívajú na vlastnej koži tak ako ich volič. Vláda opakovane oddlžuje podfinancované nemocnice, Smer sa roky chystá zamedziť „legálnemu“ odlievaniu stámiliónov mimo sektora – no bezúspešne. Pokračuje privatizácia resp. kváziprivatizácia krajských a mestských nemocníc.

Keď VšZP zverejní svoj ozdravný plán, musí zasahovať až predseda vlády, aby zastavil niektoré excesy v ňom. Nekompetentnosť na vysokých miestach, previazanosť na súkromné záujmy, korupcia na jednej strane a pacient, po novom klient, ktorého sa nikto nezastane, na strane druhej.

Základným kameňom reformy ESO sú klientske centrá. MV SR charakterizuje klientske centrum ako miesto, kde si môže občan všetko vybaviť „bez finančne a časovo náročného cestovania za úradmi“. „Je symbolom moderného štátu, symbolom poskytovania moderných služieb, ktoré budú poskytované na profesionálnej úrovni a ktoré budú ľuďom výraznou mierou šetriť čas,“ hovorí premiér.

To, čo platí pre občana vo vzťahu ku klientskemu centru, čoraz menej platí vo vzťahu občana k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Ak ministerstvo zdravotníctva zruší takmer polovicu ambulancií LSPP, dochádzka do vzdialenejších pohotovostí nebude „výraznou mierou šetriť čas“ pacienta a nebude pacienta zbavovať „finančne náročného cestovania“. Zdravie je zrejme menej dôležité ako vybavovanie pasu či občianskeho preukazu.

Najnovší návrh ministerstva je zrušiť výjazdy lekárov ku chorým, t. j. službu, ktorú dnes ponúka 86 prevádzkovateľov pohotovostných ambulancií na celom Slovensku. Chorí sa podľa rezortu budú môcť namiesto toho poradiť na tiesňových telefónnych linkách s odborníkmi – alebo zavolajú rovno záchranku.

Ak záchranná zdravotná služba mala minulý rok vyše 518-tisíc výjazdov, toto opatrenie zrejme ich počet ešte zvýši. Súkromná zdravotná služba bude mať lepší job. Ak je to cieľom opatrení ministerstva zdravotníctva, nemal by s tým Smer súhlasiť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #sociálny balíček