Počasie nie je normálne

Pri sledovaní niektorých predpovedí počasia môže človek nadobudnúť dojem, že aktuálne letné počasie je celkom normálne. V lete má byť predsa horúco a sucho, naopak, pršať by nemalo takmer vôbec. Opak je však pravdou. Horúce a často suché počasie prerušované silnými búrkami, ktoré často sprevádzajú materiálne a v horšom prípade aj škody na ľudských životoch, sú všetko, len nie normálne. Situácia sa ani zďaleka netýka iba Slovenska. Čo to všetko znamená a čo máme očakávať do budúcnosti?

25.06.2017 15:00
debata (21)

V lete roku 2015 sme v Hurbanove zaznamenali dosiaľ rekordných 22 dní s teplotou nad 35 °C. Trvalo však celých 28 rokov od začiatku minulého storočia, kým bol dosiahnutý rovnaký počet dní s takouto teplotou. V rovnakom roku bolo v susednom Česku zaznamenané najhoršie sucho za posledných najmenej 500 rokov. Aj keď tento rok sme sa k hranici 35 °C zatiaľ iba priblížili, jej prekonanie je pravdepodobne otázkou krátkeho času.

Sucho a horúčavy môžu pre niekoho znamenať viac zmrzliny, vypitého piva alebo času stráveného v klimatizovanej kancelárii. Odvrátenou stránkou sú však veľké škody na poľnohospodárskej produkcii, lesné požiare a, bohužiaľ, aj straty na ľudských životoch. Čoraz častejšie sú intenzívne búrkové lejaky, sprevádzané bleskovými záplavami.

Horúce a často suché počasie prerušované silnými búrkami, ktoré často sprevádzajú materiálne a v horšom prípade aj škody na ľudských životoch, sú všetko, len nie normálne.

Trend rastu extrémnosti počasia potvrdzujú aj najnovšie vedecké poznatky. V niektorých prípadoch realita pozorovaných zmien predbieha očakávania vedcov spred niekoľkých desaťročí. Keď tím vedcov okolo britského meteorológa nedávno zdokumentoval až strojnásobenie výskytu extrémnych zrážok v oblasti Sahelu, výsledky ich podľa vlastných slov šokovali. Vedci dnes majú vysokú istotu, že aj malý dodatočný nárast v globálnej teplote bude znamenať veľký nárast rizika smrteľných horúčav. Tomuto riziku bude do polovice storočia vystavených o stovky miliónov ľudí viac ako dnes. Megapožiare v USA, teda veľmi rozsiahle a deštruktívne lesné požiare, dnes pohltia vďaka otepľovaniu až dvojnásobne viac lesov ako v minulosti. Podobný trend nárastu požiarov zaznamenali aj v Rusku či Austrálii, ale aj v južných štátoch Európy. Ľudia im pomáhajú tiež vysádzaním hustých, jednotvárnych a často nepôvodných druhov na komerčné účely, ako sa stalo pri poslednom tragickom eukalyptovom požiari v Portugalsku.

Abnormálne sucho a nedostatok vody zhoršujú humanitárnu situáciu vo vojnou zmietanom Jemene. Monzúnové dažde v Indii boli za posledné tri roky slabé alebo prišli oneskorene. Krajina, ktorej populácia čoskoro preskočí Čínu, je od pravidelných a výdatných monzúnov životne závislá. Kým u nás je sucho spojené s vyššou spotrebou energie alebo s drahšími potravinami, v Indii páchajú tisícky malých roľníkov samovraždy pre nesplácané úvery. Na niektorých miestach klesá hladina spodnej vody rýchlosťou až jedného metra každé tri roky, a nie je udržateľným riešením nedostatku vody. Indovia sú neznesiteľným horúčavám vystavovaní prakticky každý rok, no ešte horšia situácia je v mnohých krajinách Blízkeho východu. Niektoré oblasti sa stanú doslova neobývateľné – už v priebehu života mladej generácie. Možno iba súhlasiť s Břetislavom Turečkom, expertom na Blízky východ, že oblasť stojí „nad priepasťou“.

Ako sa stotožňujú každodenne usmiate rosničky na televíznych obrazovkách, teda iba v prípade, ak neprší, s pochmúrnou realitou čoraz extrémnejšieho sucha, horúčav, záplav a rizikom masovej migrácie klimatických utečencov? Zrejme nám pred očami vyrastá nič netušiaca mladá generácia prilepená na sociálnych sieťach, chladená v nákupných centrách s preplnenými obchodmi. Čo bolo kedysi extrémne, je zrazu normálne. Zobudíme sa až v situácii, keď sa na ostnaté drôty Európy budú valiť ďalšie milióny ľudí, alebo ani vtedy nie? A budeme vedieť nájsť riešenie?

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy