Chýbajú odborníci? Nezmysel

Firmy IT hľadajú ľudí. Ak má IT odborník náhodou po päťdesiatke a chce ešte pracovať a náhodou ho jedna firma prepustila, má smolu a mizivé šance.

11.07.2017 16:00
debata (34)

Nepomôže mu ani vysokoškolský diplom, dlhoročná prax, širokospektrálne vedomosti, dlho­ročné skúsenosti, dokonca ani to, že niekedy sám podnikal alebo že má americký certifikát. Nik ho už nechce.

Ak sa o prácu vo firme uchádza, buď mu vôbec neodpovedia, alebo napíšu, že sa im nehodí jeho portfólio, aj keď podľa požadovaných kritérií sa jeho portfólio na 95 % prekrýva s inzerovanou ponukou. Pozvú ho do prvého kola a potom sa už neozvú alebo mu napíšu, že našli lepšieho uchádzača, no už o deň neskôr inzerujú tú istú pozíciu na prácu.

Ak ho aj pozvú do druhého kola, zmenia v ňom parametre a uchádzača odmietnu. Najtrápnejšie je, keď o pár dní či týždňov znovu inzerujú tú istú pozíciu bez dodatočného zadania. Alebo mu napíšu, že vybrali lepšieho uchádzača s tým, že o deň neskôr inzerujú tú istú ponuku (teda lepšieho celkom iste nenašli).

Kým spoločnosť nedospeje k tomu, že pre každú firmu,  pre jej kredit a kvalitu fungovania môžu byť prospešní ľudia v každom veku, dovtedy sa na Slovensku nebude dobre žiť.

Inokedy sa človek uchádza o prácu v personálnej agentúre, kde uspeje a odporučia ho do firmy, ktorá hľadá zamestnanca. A odtiaľ príde aj bez osobného stretnutia odpoveď, že oni sú mladý kolektív, takže nemajú záujem. Človek sa však predsa nehlási do pionierskeho tábora, keď sa uchádza o pracovné uplatnenie?! Alebo áno?

Firmy IT hľadajú tridsaťročných. Niekedy aj tridsaťročných s tridsaťročnou praxou. Že je to nezmysel? Nuž keď si človek so skúsenosťami v odbore prečíta kritériá na hľadanú pozíciu, často zistí, že je nereálne, aby ich splnil mladý človek alebo človek s dvoj- až päťročnou praxou.

Firmy IT prosto preferujú mladých, flexibilných. Neprekáža, že mladý pláva trhom raz tam, raz inde: rok v jednej firme, rok v druhej, pol roka v tretej, tri mesiace v ďalšej, je prispôsobivejší. Bez ohľadu na jeho vedomosti a šikovnosť (a to je mnoho mladých naozaj aj dosť schopných), predovšetkým berie nižší plat. Isteže, mnohé firmy mladí špeciálne v IT založili a pomerne úspešne vedú a rozvíjajú. Časom však aj oni zostarnú… a nahradia ich iní nadšení a mladí a flexibilní.

Kým spoločnosť nedospeje k tomu, že pre každú firmu,  pre jej kredit a kvalitu celého fungovania môžu byť prospešní ľudia v každom veku, aj tí vo veku vyššom, dovtedy sa na Slovensku nebude dobre žiť. Starší pracovníci nie sú fluktuanti, sú stabilnejší a majú stále čo ponúknuť. Vo vyspelých krajinách si starších odborníkov vážia a často sa stávajú poradcami vedení firiem alebo si ich vo firmách pestujú kvôli ich vedomostiam, širšiemu kontextu a rozhľadu. A nemusíme chodiť ďaleko, stačí len pár kilometrov do susedného Rakúska. 

Svet sa skladá z rôznych ľudí: mužov aj žien, matiek s deťmi aj bezdetných, mladých, starých, bielych, žltých aj čiernych, z ľudí s fyzickými obmedzeniami aj bez nich, múdrejších aj menej múdrych, šikovných aj menej… a Slovensko je súčasťou sveta aj Európy a Európskej únie. Vládne tu kapitalizmus a pokus o demokraciu sa nachádza stále v plienkach. Vidíme to na mnohých veciach a javoch.

Ak chce Slovensko byť súčasťou vyspelého sveta, mal by sa tento prístup zmeniť. Populácia starne a podpora štátu v stratégii zamestnávania starších ľudí by mala byť systémová. Generačné spektrum spolupracovníkov môže byť prínosom. Starší pracovník môže svojimi vedomosťami a skúsenosťami v spolupráci s mladými a svižnejšími prispieť k lepšej prosperujúcej firme a v konečnom dôsledku aj k lepšej celej spoločnosti. Keď na Slovensku nedáme šancu na prácu aj ľuďom starším a vzdelaným, Slovensko sa občianskou spoločnosťou nestane.

„Staré mäso tu smrdí,“ chodil po ofise čerstvý šéf v produktívnom veku v novom ancúgu od Bossa. V priebehu mesiaca firma prepustila stovku zamestnancov. Vytypovali si ľudí po deviatich rokoch a jedenástich mesiacoch práce, ľudí tri roky pred dôchodkom (vytvorili tak nezamestnateľnú entitu), ľudí prechodne so zdravotnými problémami… Oficiálna verzia: rušili miesta, reštrukturali­zovali. Lož obalená do pekného ospravedlniteľné­ho obalu.

Poznám odborníka na IT bezpečnosť sietí a  IT architektúru. Od októbra 2016 do mája 2017 absolvoval 85 pohovorov, z nich bol 35-krát v druhom kole a v desiatich prípadoch sa celý proces javil perspektívne a že ho už-už berú. Pri „chate“ s dievčinou z najznámejšieho zamestnávateľského portálu, kde sa opýtal, ako by mal postupovať, sa dozvedel, že má integrovať viac entuziazmu a napísať lepší motivačný list. Dobrá rada nad zlato? Po 10 konkurzoch za mesiac prácu stále nemal ani v júni.

Vzdelaných odborníkov v jeho situácii je celkom isto viac. Od kolegu v podobnej situácii sa dozvedel prípad, ako jeho samého v konkurze do nemenovanej firmy chceli prijať kolegovia z IT oddelenia, ale ľudské zdroje firmy jeho prijatie zatrhli. Lebo… vek. Na trhu práce v IT vládne veková diskriminácia, o tom sa kulantne nehovorí. Aj preto sa články o tom, že na Slovensku nie je dostatok odborníkov v IT, nedajú považovať za pravdivé. V IT firmách vládne ageizmus. Ak štát nevie systémovo takéto čosi riešiť, načo ešte zvyšuje vek odchodu do dôchodku… Naopak, treba ho znížiť!

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #IT biznis