Babišova ťažká chvíľka

Usiluje sa skorumpovaný systém zlikvidovať nepohodlného politika alebo doháňajú Andreja Babiša hriechy z čias, keď myslel len na svoj biznis?

15.08.2017 14:00
debata (2)

Vraví sa, že tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Šéf hnutia ANO, ktorý v Česku útočí na volebné víťazstvo, určite prežíva najťažšie chvíle svojej politickej kariéry.

Farma Čapí hnízdo najskôr patrila pod Babišov Agrofert, potom bola predaná skupine majiteľov anonymných akcií (ukázalo sa, že Babišovým príbuzným a spolupracovníkom), a napokon zas skončila pod Agrofertom. V spornom medziobdobí získala európsku dotáciu na podporu rozvoja vidieka, na ktorú by podnik vo veľkosti Agrofertu nemal nárok.

Pôsobí to ako optimalizácia zisku. Lenže pohľad polície a justície musí byť kvalifikovaný a podopierať ho musia paragrafy. Vyšetrovatelia sa tvária sebavedomo. Preto požiadali Poslaneckú snemovňu o trestné stíhanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka (predsedu klubu ANO a bývalého špičkového manažéra Agrofertu).

Poslanci im pravdepodobne v horizonte týždňov vyhovejú. Jednak je to obvyklé, jednak majú všetky ostatné strany záujem na oslabení ANO. Keď sa navyše Čapí hnízdo minulý rok v parlamente prerokúvalo, Babiš nebol v najlepšej forme. Splietal, vraj aby chránil rodinu a bol viac emotívny ako presný. V minulosti navyše vyhlásil, ako je na Čapí hnízdo pyšný. Preto sa teraz nemôže tváriť, že sa ho kauza, ktorú vyšetrujú aj európski kontrolóri z OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom), netýka.

Najmä pravica vykresľuje Babiša ako nedôveryhodného jedinca. Paradoxné pritom je, že v politických predstavách je s ním harmonicky zajedno.

Poľahčujúcou okolnosťou preňho môže byť odhad expertov, že podobne si počínala až tretina žiadateľov o prostriedky z európskych fondov. Lenže Babiš už roky vystupuje ako človek, ktorý odmieta špinavosti a chce vraj do českej politiky prinavrátiť morálku.

Neprezradil, kto by ho mohol chcieť zničiť. Tvrdí, že nepriateľov má veľa. Lenže rovnakou rétorikou sa politici v úzkych oháňajú často. Kedysi si takto polícia prišla po stredočeského hajtmana Davida Ratha z ČSSD. Pred súdom skončil aj expremiér Petr Nečas z ODS. Nedávno Poslanecká snemovňa vydala jedného sociálnodemokra­tického a jedného komunistického poslanca kvôli rozdeľovaniu európskych dotácií v severozápadných Čechách.

Príkladov by sa dalo uviesť viac. Babiš nie je jediný. A voľby sa konajú onedlho. Keby si strážcovia zákona mali pred každými voľbami vziať voľno, nikdy by nič nevyšetrili. Dúfajme, že ich kroky neriadia politici. Celkom stačí, keď z nich ťažia.

Najmä pravica vykresľuje Babiša ako nedôveryhodného jedinca, ktorý je rizikom pre demokraciu. Paradoxné pritom je, že v politických predstavách je s ním harmonicky zajedno. Stačí porovnať výroky predstaviteľov ANO, ODS a TOP 09 týkajúce sa zdravotníctva alebo dôchodkového systému. Na nebezpečenstvo spojené s návratom k politike pravicových vlád, naopak, upozorňuje ČSSD. Pre ňu je Babiš symbolom privatizácie verejných služieb a odklonu od súdržnej spoločnosti.

Problém je, že ľudia k Andrejovi Babišovi naďalej cítia sympatie. Trávi medzi nimi viac času ako v úradoch či v médiách, hovorí s nimi jazykom, ktorému rozumejú, nešetrí úsmevmi a fotografiami. Kým sa spamätali ostatné strany, získal v tejto disciplíne náskok. O priaznivcoch hnutia ANO sa dá okrem toho povedať, že voči svojmu obľúbencovi sú neobvykle tolerantní. Nárek nad údajným sprisahaním preto môže dopadnúť na úrodnú pôdu.

Záhadnejšie je to s koaličným potenciálom ANO. Teraz sa všetci tvária, že by si o Babiša ani len bicykel neopreli. Počkajme si však tri mesiace, či im to presvedčenie naozaj vydrží. Vyšetrovanie Babiša a Faltýnka sa bude ťahať poriadne dlho. Ak však na jeseň ANO u voličov uspeje, nedá sa vylúčiť, že množstvu strán bude naraz vládna košeľa bližšia ako opozičný kabát.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš