Ako predísť nechcenej vojne

Čína ako najsilnejší a najväčší obchodný partner Severnej Kórey je podľa amerických pozorovateľov kritickým prvkom akéhokoľvek možného riešenia nukleárnej krízy, ktorú KĽDR vyvoláva.

08.09.2017 09:00
debata (13)

Čína však zatiaľ tiež nevie alebo nechce znižovať severokórejské jadrové ambície. Aj kvôli svojej vlastnej pozícii.

Expert pre Východnú Áziu v neziskovej organizácii – the Council on Foreign Relations vo Washingtone Ely Ratner sa domnieva, že Čína uprednostňuje zastavenie raketových testov KĽDR a začatie rokovaní so Spojenými štátmi o tejto otázke, ale v súčasnosti nie je jasná cesta, ako by sa to dalo efektívne dosiahnuť.

V dôsledku toho má aj Čínska ľudová republika len málo dobre využiteľných opcií poruke a jej rastúcou primárnou obavou je, ako zabrániť vojne vo svojom regióne. Ak by však vojna v Severnej Kórei vypukla, Čína pravdepodobne nebude mať inú možnosť ako intervenovať.

Síce môžeme Číne uveriť, že chce, aby KĽDR nemala jadrové zbrane, no je zjavné, že to nechce dosiahnuť za cenu prílišného nátlaku, pretože by to pre ňu mohlo mať viacero negatívnych následkov. Severná Kórea by sa mohla otočiť proti Číne, čo by paradoxne mohlo otočiť testovanie rakiet KĽDR namiesto americkej základne na Guame proti územiu Číny.

Podľa nedávneho vyhlásenia prezidenta ČĽR Si Ťin-pchinga, ak by zaútočili USA ako prvé, jeho krajina bude musieť zasiahnuť vojensky, ak by však prvá zaútočila KĽDR na USA, v tom prípade si Čína zachová neutralitu voči prípadnému konfliktu.

V hodnotení pozície Číny voči KĽDR podľa mienky väčšiny amerických pozorovateľov nastal v posledných mesiacoch viditeľný posun. Možno hovoriť o určitej akcelerácii čínskeho postoja v tejto problematike, ktorú chápe ako otázku strategickej vierohodnosti svojej zahraničnej politiky.

Čínske vedenie je v ťažkej situácii, keďže preferuje schladenie jadrových ambícií Severnej Kórey a zastavenie jej raketových testov, ako aj začatie rokovaní s USA o týchto otázkach. Zatiaľ však naráža na neochotu severokórejskej strany. Čína chce deeskaláciu politiky oboch strán, USA aj KĽDR, nie je jasné, ako to chce včas dosiahnuť.

Je to spôsobené najmä nejasnosťami v postojoch KĽDR, čo len posilňuje obavy Číny z možného pádu režimu Kim Čong-una. Preto sa čínska strana obáva hrozby destabilizácie severokórejských pomerov.

Napriek jasnému rozširovaniu raketových a jadrových kapacít, a s tým spojených provokácií severokórejského diktátorského režimu, stabilita na Kórejskom polostrove mala a má prioritu pred jadrovým odzbrojením. Aj keď je toto odzbrojovanie aj v záujme Číny, napriek tomu stále na prvom mieste presadzuje stabilitu v regióne.

Síce môžeme Číne uveriť, že chce, aby KĽDR nemala jadrové zbrane, no je zjavné, že to nechce dosiahnuť za cenu prílišného nátlaku, pretože by to pre ňu mohlo mať viacero negatívnych následkov. Severná Kórea by sa mohla otočiť proti Číne, čo by paradoxne mohlo otočiť testovanie rakiet KĽDR namiesto americkej základne na Guame proti územiu Číny.

V hre sú aj spoločné obavy Číny a medzinárodného spoločenstva spojené s možnou krízou severokórejského režimu vrátane masívneho prílivu migrantov z KĽDR do okolitých štátov, zo straty nukleárnych materiálov, ako aj z ekonomickej stránky nestability polostrova.

Nepochybne tu sú aj čínske obavy, že by sa po páde režimu Kim Čong-una otvorili dvere k zjednoteniu Severnej a Južnej Kórey. Zjednotená demokratická Kórea by znamenala nový strategický problém pre komunistickú Čínu. Naporúdzi sú napríklad nedávne skúsenosti so zjednotením Nemecka.

Aj keď Čína v súčasnosti ako najväčší obchodný partner, dodávateľ potravín a energie Severnej Kórei má zrejme na ňu ekonomické páky, stále sa však vyhovára, že nemá dostatok politických pák.

Svet už asi zabudol na fakt, že viacero čínskych vyjednávačov v minulosti zomrelo v KĽDR za podozrivých okolností a v dôsledku toho Číne zdravý politický kanál na riešenie citlivých tém s KĽDR chýba. Takže napriek obrovským ekonomickým pákam Čínskej ľudovej republike chýba ochota skúsiť ich plne nasadiť.

Pozorovatelia však upozorňujú na fakt, že cena takejto politiky strategickej tolerancie narastá nielen pre USA, ale aj pre Čínu.

Patrí do nej aj skutočnosť zvyšovania vojenských kapacít USA v regióne, zhoršovanie bilaterálnych vzťahov Číny s okolitými krajinami, že krajiny ako Južná Kórea a Japonsko si musia rýchlejšie budovať svoj raketový potenciál, rastúce sankcie Bezpečnostnej rady OSN začínajú mať neúnosné dôsledky pre čínske firmy a banky, a tiež aj obavy z medzinárodného vojenského konfliktu plného rozsahu, ktorý môže vyprovokovať Severná Kórea.

Tento vývoj geopolitickej situácie v regióne môže donútiť Čínu zohrať aktívnejšiu úlohu, než ako to bolo doteraz. Môže sa tak stať na obranu čínskych záujmov v KĽDR.

Severokórejský nukleárny problém si preto vyžaduje diplomatické riešenie. Chce to však spoločné zapojenie diplomacie Číny, USA, Južnej Kórey i Japonska. To je cesta ako medzinárodnou diplomaciou predísť väčšej a nechcenej vojne.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Severná Kórea #jadrový program #severokórejská kríza