Vesmír patrí polstoročie všetkým

Vedeli ste, že Mesiac nemôžete vlastniť? Alebo že vo vesmíre nie sú povolené jadrové zbrane? Zakazuje to kozmická zmluva, ktorá vstúpila do platnosti pred päťdesiatimi rokmi – presne 10. októbra 1967. V tento deň medzinárodnú dohodu, ktorá sa oficiálne nazýva Zmluva o zásadách činnosti štátov pri výskume a využívaní kozmického priestoru vrátane Mesiaca a iných telies, ratifikovalo dvadsaťštyri krajín. Odvtedy sa počet zmluvných štátov zvýšil na stopäť.

12.10.2017 10:00
debata (6)

Kozmická zmluva je základom medzinárodného vesmírneho práva. Zaväzuje štáty k zodpovednosti za škody spôsobené objektmi, ktoré vypustia do vesmíru. Zmluvné štáty musia prevziať záruky za svoju činnosť vo vesmíre a zakazuje im, aby v ňom umiestňovali zbrane hromadného ničenia. V dokumente tiež stojí, že skúmanie a využívanie vesmíru je otvorené pre všetkých ľudí a žiadna krajina si nemôže robiť nárok na Mesiac, Mars či iné vesmírne teleso.

Obe základné myšlienky – vesmír pre každého a jeho využívanie na mierové účely – prišli v pohnutých šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď geopolitické napätie a vojenské konflikty volali celosvetové úsilie o odzbrojovanie a mier. Zmluva bola progresívna, pretože v spomínanom čase pomáhala udržiavať mierový a organizovaný prieskum vo vesmíre, ktorý pokračuje až dodnes.

Po vstupe dohody do platnosti začal prieskum vesmíru slúžiť aj na iný účel: na medzinárodnú spoluprácu v oblasti vesmíru. Štáty, ktoré mali rozdielne politické videnie, pracovali na vedeckom pokroku a lepšom porozumení vesmírneho priestoru, ktorý nás obklopuje. Zatiaľ čo na Zemi sa možno nezhodneme, to, čo dosiahneme spolu vo vesmíre, je inšpirujúce. On nás zjednocuje v zmysle spoločných cieľov. Nazývame to vesmírna diplomacia.

Po polstoročí Úrad Organizácie Spojených národov pre vesmírne záležitosti (UNOOSA) naďalej presadzuje dodržiavanie zásad zmluvy. Napomáha prebiehajúcu medzinárodnú spoluprácu v oblasti vesmíru vrátane podpory činnosti Výboru OSN pre mierové využívanie vesmíru.

V kozmickej zmluve stojí, že skúmanie a využívanie vesmíru je otvorené pre všetkých ľudí a žiadna krajina si nemôže robiť nárok na Mesiac, Mars či iné vesmírne teleso.

Takisto sa usilujeme zabezpečiť, aby z úspechov v tejto oblasti mali osoh všetci ľudia, najmä rozvojové štáty a tie krajiny, ktoré do vesmíru „necestujú“. To zahŕňa sprístupňovanie vesmírnej technológie v medzinárodnom rozsahu v záujme udržateľného rozvoja. Ide napríklad o monitorovanie a adaptáciu na klimatické zmeny, o mapovanie šírenia chorôb alebo o monitorovanie úrody s cieľom zaručiť potravinovú bezpečnosť.

Na vesmírne technológie sa teraz spolieha množstvo ľudí. Či už ide o využívanie satelitov pre navigáciu, overovanie predpovedí počasia, alebo o kontakty s priateľmi a rodinou prostredníctvom internetu. Ak zoberieme do úvahy obrovský úžitok, ktorý svetu prináša teraz a určite bude ešte aj v budúcnosti, je dôležité, aby bol vesmír naďalej spoločnou oblasťou pre celé ľudstvo a aby sa navždy využíval len na mierové účely. Kozmická zmluva z roku 1967 je základom práve týchto princípov.

Ak máme zhodnotiť päťdesiat rokov kozmickej zmluvy, nezabudneme na jej historické korene, pripomenieme si medzinárodnú spoluprácu a dosiahnuté úspechy s perspektívou vzrušujúcej budúcnosti vesmírneho objavovania, ktoré nás čaká. A to od prieskumu solárneho systému až po vyvíjanie lepších technológií na skvalitnenie života na Zemi. Zmluva je záväzkom medzinárodného spoločenstva udržať vo vesmíre mier pre nás aj pre budúce generácie ľudstva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #kozmická zmluva #Úrad Organizácie Spojených národov pre vesmírne záležitosti