Maďarsko pred voľbami

Gábor Bojár, medzinárodne uznávaný fyzik, zakladateľ IT firmy Graphisoft a prestížnej súkromnej univerzity v Budapešti (Aquincum Institute of Technology) sa v ostatnom čase čoraz viac angažuje aj v politickom živote.

31.10.2017 08:00
debata (12)

Otvorene sa hlási k podpore a financovaniu Hnutia Momentum, ako aj iných opozičných politických strán, ktoré by v nastávajúcich voľbách mohli poraziť Fidesz.

Nedávno však vyhlásil, že postoje Hnutia Momentum ho sklamali, nakoľko odmietli vytvoriť zjednotenú opozičnú koalíciu, ktorá by Orbánovu administratívu vo voľbách úspešne vymenila. Vyhlásil, že „treba sa chopiť aj tej najmenšej príležitosti na odstránenie fideszovskej hegemónie, lebo obavy, že Fidesz aj po voľbách zostane pri moci, sú hrozbou“.

Pred časom Bojár zastával názor, že jedine odchod Maďarska z EÚ by mohol Orbána „odstaviť“ od politického vplyvu v krajine, teraz sa však opravil – a s argumentom, že „keď premiér už neskutočne vyčíňa, problém s jeho odstavením je oveľa väčší“. Bojár nebojácne rozhlasuje, že premiér pri neustálom vyhľadávaní vnútorného aj vonkajšieho nepriateľa nakoniec objaví takého, ktorý privodí Maďarom tragické dôsledky.

Voľby buď potvrdia zlyhanie vlády, alebo potvrdia pokračovanie demagógie Fideszu. Ak Gábor Bojár upozorňuje na nutnosť zjednocovania opozičných síl, potom zrejme vie, o čom hovorí.

Známy fyzik v médiách propaguje svoju prognózu. V roku 2020, pri storočnici výročia Trianonskej zmluvy, vraj Orbán vyprovokuje neželané konflikty so susednými štátmi. Nie nevyhnutne vojny, ale miestne nepokoje v krajinách s maďarskou menšinou. Bojár nepochybne ovplyvňuje verejnú mienku a tvrdí, že neustále hľadanie nepriateľa nemôže mať iný koniec.

S jeho tvrdením, že opozičné strany v Maďarsku dnes stoja pred historickou zodpovednosťou, mnohí súhlasia. „Ten, kto rozmýšľa o samostatnom politickom boji a odmieta koaličných partnerov, ten reálne neuvažuje o možnosti porážky Orbána vo voľbách“ – povedal Bojár v štúdiu TV Hír. Podľa uznávaného informatika, bohatého podnikateľa a okrem iného aj nositeľa štátnej ceny Istvána Széchenyiho nastala vhodná príležitosť spojiť sa trebárs aj s čertom.

„Nechcem prežiť čas, ktorý mi v živote ešte zostáva, so zlým svedomím preto, lebo som sa neozval, keď som k tomu mal príležitosť," povedal.

Čo k tomu môžno dodať? Predovšetkým je treba vedieť, že Maďarsko pred nastávajúcimi voľbami čelí nemalým problémom. Opozičné politické strany a hnutia začali zdôrazňovať témy, ktoré trápia nespokojných občanov. Slogan „dosť bolo Orbána“ niekoľko mesiacov pred voľbami je predzvesťou ostrej kampane.

Súčasná vládna koalícia Fidesz a KDNP pre svoju obranu zase zavádza verejnosť tým, že v krajine je všetko v poriadku, a že vláda pod vedením Viktora Orbána je doma aj v zahraničí mimoriadne úspešná. Dôraz, že „polovica sveta Maďarov obdivuje a nám závidí“ je pre racionálne rozmýšľajúcich iba obludnou projekciou reality.

Opozícia oprávnene tvrdí, že voľby buď potvrdia zlyhanie vlády, alebo potvrdia pokračovanie demagógie Fideszu. Výskumy verejnej mienky však naznačujú, že nespokojnosť obyvateľstva rastie a je odhodlané reflektovať zásadným spôsobom neriešené problémy v spoločnosti. Akéže sú to problémy? Občania sú znepokojení predovšetkým škandálmi politikov s väzbami na oligarchiu, netransparentným podnikateľským prostredím, narastajúcou chudobou a katastrofálnou situáciou v zdravotníctve.

Komentátori slovo „korupcia“ radi nahrádzajú frázou „nespravodlivé uprednostňovanie prívržencov vládnej moci“. Mediálna kritika politiky je vládou odmietaná argumentom, že „náš systém aspoň zabezpečí, že veci sa dostanú do rúk Maďarom“. Je známe, že u našich južných susedov existuje citeľný odliv schopných odborníkov, lebo administratívne prekážky pri registrácii podnikateľského zámeru sú byrokraciou štátnej správy často neprekonateľné.

Nízke dane už prestali lákať zahraničných investorov, najmä pre komplikované legislatívne prostredie. Iný problém, ktorý občanov kvári, možno vyjadriť jedným slovom. Zdravotníctvo. Všetky doterajšie vlády sa tohto rezortu obávali a nikdy s ním nič neurobili. Stav nemocníc a ich vybavenosť, dramatický nedostatok lekárov, nízke platy zdravotníkov, zviazané ruky pedagógov na lekárskych školách, aj rušenie univerzít – to všetko priviedlo zdravotníctvo na okraj priepasti. V Maďarsku sa hovorí o zázraku, že systém ešte ako-tak funguje, no nikto nevie dokedy.

Ak Gábor Bojár upozorňuje na nutnosť zjednocovania opozičných síl pred voľbami, potom zrejme vie, o čom hovorí. Žasne nad ľahostajnosťou rozdrobenej opozície a nechápe, prečo sa nedokáže zjednotiť. Na jedinečnú príležitosť zmeniť životy skoro dvoch miliónov spoluobčanov nachádzajúcich sa na pokraji núdze by mali opozičné strany a hnutia pred voľbami občanov aspoň upozorniť. Bojár už investoval značné finančné prostriedky do projektu vytvorenia silného koaličného bloku, no kto vie, či bude tento známy fyzik a podnikateľ úspešný aj na poli politiky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Momentum #Gábor Bojár