Vyváženie moci

Mnohí sa domnievajú, že budúci český prezident by mal spoločnosť viac spájať, nerozdeľovať ju a byť kultivovanejší ako ten súčasný.

14.11.2017 08:00
debata

Viac ako tretina občanov si však myslí, že svoj mandát by mala obhájiť terajšia hlava štátu. Miloš Zeman je favoritom volieb, kľúčové však pre neho bude druhé kolo, v ktorom sa stretnú už len dvaja kandidáti. Ako sa zdá, hrá sa práve o túto pozíciu.

Minulý týždeň sa uzavreli kandidátky a po prvom preskúmaní sa ukazuje, že o najvyšší ústavný post sa bude uchádzať deväť kandidátov. Vyriešili sa aj dva otázniky. Či sa na voľbách zúčastní Tomio Okamura a či sa dá očakávať kandidatúru nejakej ďalšej zaujímavej osobnosti. K prvému: extrémista a populista Okamura by totiž mohol ubrať hlasy predovšetkým Zemanovi. Došlo medzi nimi pravdepodobne k dohode, ktorá uspokojí Zemana, aj Okamurovu Stranu priamej demokracie. K druhému: týždeň pred uzávierkou kandidátok sa začal v médiách objavovať bývalý premiér Mirek Topolánek. Teraz podnikateľ, nestraník, predtým predseda Občianskej demokratickej strany. Špekulovalo sa, či nemieri späť do politiky. Nakoniec sa ukázalo, že áno.

Existujú zatiaľ dve premenné, ktoré by mohli volebnú ponuku ovplyvniť. Právnici sa sporia, či môže zákonodarca podpísať viac ako jednu nomináciu kandidátovi. Týka sa to Topolánka. Ministerstvo vnútra však dvojznačný výklad nepripúšťa a v hre ho ponechá. Čo ak však niektorý z protikandidátov požiada súd trebárs o zneplatnenie volieb? A potom je tu zdravotný stav Miloša Zemana. Podľa verejných vystúpení sa môžeme domnievať, že sa zhoršuje. Samotný prezident však tvrdí opak, dokonca vyhlásil, že mu „odišla cukrovka“. Čo lekári vyvrátili, pretože nič také nie je možné.

Máme sa teda na čo tešiť. K dvom favoritom, Milošovi Zemanovi a Jiřímu Drahošovi, pribudol hádam tretí. Stávkové kancelárie, novinári aj mnohí politici takto posudzujú Topolánkove šance. Ako líder ODS vybojoval najvyšší volebný zisk akejkoľvek strany od vzniku samostatnej ČR (35,38 % hlasov). Vyhral niekoľko rozličných volieb, pomohol Václavovi Klausovi do prezidentskej funkcie a nakoniec sa stal premiérom. Najprv menšinovej vlády, ktorá nezískala dôveru (2006) a v januári 2007 zostavil koalíciu, ktorú podporili dvaja prebehlíci z ČSSD. K nim mu dopomohol Zeman, čo bola súčasť jeho pomsty ČSSD.

Na vyváženie moci by bolo optimálne, keby sa podarilo narušiť spojenectvo medzi Zemanom a Babišom. To je hlavným zmyslom prezidentských volieb, ktorých kampaň sa práve začína.

Topolánkova vláda bola v niektorých parametroch úspešná, je však spätá s množstvom afér a stala sa symbolom klientelizmu a korupcie. Roku 2009 jej parlament vyslovil nedôveru a sám prostoreký Topolánek sa po sérii škandalóznych výrokov z politiky porúčal tesne pred parlamentnými voľbami 2010. Ako však vidíme na príkladoch Miloša Zemana, Václava Klausa i Andreja Babiša, ľudia zabúdajú a minulé hriechy si nepamätajú.

V každom prípade, Topolánek dôležitú úlohu hrať môže, a to v prospech Zemana. V prvom kole bude odčerpávať hlasy najmä Drahošovi. To by mohlo Zemanovi do druhého kola priniesť oveľa slabšieho súpera, napríklad textára Michala Horáčka. Ak by do druhého kola postúpil sám Topolánek, tak Zeman by svojich voličov zmobilizoval rovnakým spôsobom ako pred piatimi rokmi v prípade rivala Karla Schwarzenberga.

Na prezidentských voľbách je zaujímavé, že za všetkými tromi hlavnými kandidátmi stoja silné finančné skupiny. Práve Topolánkova kandidatúra môže smerovať k narovnaniu pomerov medzi českými a slovenskými miliardári. Dôležitejšie je však niečo iné. Na vyváženie moci by bolo optimálne, keby sa podarilo narušiť spojenectvo medzi Zemanom a Babišom. Zdá sa, že práve to je hlavným zmyslom prezidentských volieb, ktorých kampaň sa v Česku práve začína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman