Slovensko v tradičnej role mediátora

Po útokoch na vianočných trhoch v Berlíne už Vianoce nikdy nebudú takým idylickým obdobím, aké zažili dve európske generácie.

30.12.2017 10:00
debata (2)

Po masakri v Nice sa denne s turistami na promenáde prechádzajú ozbrojení muži. A bude tak v každom meste, či už strážcami budú muži a ženy v uniformách, technológie alebo rôzne sofistikované formy ochrany.

Počet teroristických incidentov vo svete sa od roku 2011 dramaticky zvyšoval. Čoraz viac bolo ranených aj obetí. Rok 2016 priniesol mierny pokles, ale rast agresivity v európskych metropolách je znepokojujúci. Za poklesom týchto čísel je však skvelý výkon bezpečnostných síl a medzinárodnej spolupráce. Ide o premyslený mechanizmus, ktorý nemusíme do detailu poznať, no vieme, že vďaka nemu budeme môcť žiť, pracovať a cestovať bezpečne.

Každá krajina prispieva k celkovej bezpečnosti vlastným dielom financií, skúseností a najmä tým najvzácnejším – ľuďmi. Slovenská republika je od svojho vzniku členom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), najväčšieho regionálneho bezpečnostného združenia 57 štátov Európy, Strednej Ázie a Severnej Ameriky. Vytvorila sa podľa kapitoly VIII Charty OSN a všetky jej účastnícke štáty majú rovnaké práva, rozhodnutia sa prijímajú konsenzom. V januári 2018 sa Slovensko stane súčasťou takzvanej Predsedníckej trojky OBSE a od 1. januára 2019 bude tejto organizácii na rok predsedať.

Vysoké pozície

Od prevencie lokálnych konfliktov a obnovy stability a mieru vo vojnových oblastiach sa posúva jej agenda k presadzovaniu kolektívnej bezpečnosti, čo v sebe zahŕňa aj zaručenie sociálnej spravodlivosti a ochranu životného prostredia.

Na vysokých pozíciách v OBSE už pracovali a pôsobia významní slovenskí diplomati. V súčasnosti sú na Ukrajine naši pozorovatelia a inštruktori nových členov misií. Slovenské zástavy sú v týchto dňoch na sviatočných stoloch aj v iných medzinárodných misiách. Slovensko je vďaka svojej umiernenej, ale principiálnej zahraničnej politike na medzinárodnom poli už tradične vnímané ako mediátor. Svojou geografickou polohou môžeme byť dobrým mostom medzi Východom a Západom, náš pomerne mladý štát nenesie ťarchu historických sporov.

Medzi ohniská napätia, kde aktívne pôsobí OBSE, patria aj neďaleké oblasti, napríklad Západný Balkán, Ukrajina, Podnestersko, Gruzínsko, Náhorný Karabach a Stredná Ázia, ktorá výrazne ovplyvňuje situáciu v Európe.

Rešpektovaná krajina

Na zahraničných cestách a rokovaniach s hrdosťou a potešením vnímam, že Slovensko je vzhľadom na dôkladné plnenie záväzkov v medzinárodných inštitúciách rešpektovaná krajina. A takou chceme zostať. Sme súčasťou moderného sveta, a žiaľ, aj obchodu so zbraňami, pašovania ľudí a nelegálnej migrácie. Náš komfort nás neoprávňuje predpokladať, že vzdelávanie, slobodné voľby a médiá či ochrana ľudských práv sú automatické. Bezpečnosť si musíme zaslúžiť a cieľavedomo ju budovať a zdokonaľovať. K tej globálnej chceme prispieť skúsenosťami z vyjednávaní, znalosťami z kybernetickej bezpečnosti, energetiky a ochrany vodných zdrojov.

Ohrozenie sa už dávno presunulo zo zákopov do každodenného života. V dôsledku globalizácie, používania množstva technológií a rastúceho urbanizmu sme zraniteľní na stovky nových spôsobov. Ak na to nemyslíme, neznamená to, že to neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus