Bez užitočných východísk

Spoločnosť sprevádza intenzívna kritika systému a vlna nedôvery voči politikom.

28.03.2018 09:00
debata (3)

Adresné príklady odkrývajú rozsah problémov. Chvíľami nadobúdame pocit, že politici za naše peniaze riešia svoje problémy, a nie starosti obyvateľov Slovenska. Napriek tomu treba konštatovať, že od kritikov nepočujeme užitočné riešenia.

Vstup do tohto roka bol plný pochvalných slov o tom, ako sme zvládli transformáciu spoločnosti. Od totality sme v priebehu krátkeho času prešli k samostatnosti. Štát funguje, ľudia si slobodne vyberajú politikov, poznáme výhody aj riziká slobodného trhu. Staršie generácie majú možnosť porovnávať, tie mladšie považujú výdobytky doby za samozrejmosť. Ako mladý štát sme toho veľa dosiahli. Etablovanie v medzinárodných štruktúrach a plnoprávne členstvo v politických, ekonomických či bezpečnostných organizáciách sú dôkazom cieľavedomosti aj usilovnosti. Ale musíme ísť ďalej. Štvrťstoročie úspechov, samozrejme, sprevádzaných aj neúspechmi, nestačí. Signálom nespokojnej spoločnosti chýbajú jasne východiská. Teda koncovka vo forme riešení.

Verejnosti sa nepáčia mnohí politici. A je úplne jedno, či táto kritika pochádza od fanúšikov vládnych partají, alebo opozičných zoskupení. Nevyhovujú nám politici, ale nezamýšľame sa nad spôsobom ich výberu. Skutočným problémom sú celorepublikové voľby v jednom volebnom obvode. V Národnej rade nás tak zastupujú ľudia, ktorí náš región počas výkonu mandátu ani raz nenavštívia. Zrušenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby dá šancu každému voličovi, aby si vybral toho, kto je k nemu najbližšie.

Súkromné firmy nám ako konečným užívateľom výhod poskytujú plný servis, ktorý by sme mali v prvom rade očakávať od štátu. Kým obchodné spoločnosti si na nás spomenú napríklad textovou správou k meninám, štát nás ani len neupozorní na končiacu STK nášho auta a radšej nám pošle pokutu.

Zrušenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby dá šancu každému voličovi, aby si vybral toho, kto je k nemu najbližšie.

Chyba nespočíva v tom, že nám stačí predstieraný záujem. My si zaslúžime reálnu pozornosť, aby sme vedeli, že na štát sa môžeme spoľahnúť. Odmietame prerastanie politiky do činnosti štátnych úradov a neuvedomujeme si, že práve politické nominácie znižujú mieru dôvery voči rozhodnutiam štátnej správy.

Riešenie v podobe nepolitického úradu pre štátnu službu by zvýšilo mieru profesionality úradníkov a umocnilo by odborné rozhodnutia na úkor politických vplyvov ako argumentu spochybňujúceho odborné rozhodnutia. Nahlas sa skloňuje oligarchizácia politiky, no nepožadujeme východisko v zavedení účinného zákona o lobingu.

O necelé dva roky budeme mať na dosah nové eurofondy. Dosiaľ od strán nepočujeme, o akú sumu a na aké účely bude Slovensko v Bruseli bojovať. Nevieme ani o konkrétnych opatreniach, ktoré by mali zvýšiť dôveru voči tomuto finančnému mechanizmu. Ide o ďalšiu legitímnu tému, ktorá nás bude sprevádzať tromi nasledujúcimi volebnými obdobiami. Napriek tomu je bez povšimnutia. Naša dôvera v štátny systém sa v mnohom naštrbila. Potrebujeme užitočné zmeny, a nie kozmetické úpravy. Tie nestačia. Východiská, napríklad vo forme zvýšenia volebných obvodov pre parlamentné voľby, účinného odpolitizovania štátnej správy či v zákone o lobingu sú konkrétne nástroje, ako vrátiť dôveru v mechanizmus, ktorý v mladej krajine dlhodobo škrípe.

Nečakajme, že nám to ponúkne politická reprezentácia, ale skôr sa sústreďme na to, ako by si takéto riešenia mohla osvojiť. Spoločnosť musí dovidieť ďalej, ako je horizont jedného volebného obdobia. Potrebujeme zmeny, ktoré v prvom rade povedú k lepšiemu. Kritiku musia nasledovať riešenia. Inak ukážeme, že v skutočnosti nám neprekážajú chyby v systéme, ale to, že benefity z nich čerpá niekto iný ako my.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #štát #Politika