Brazília na ceste k autoritárstvu

Inácio Lula da Silva, bývalý brazílsky prezident a stále najpopulárnejší politik v krajine, sa 8. apríla odovzdal bezpečnostným zložkám a začal si odpykávať 12-ročný trest.

11.04.2018 13:00
debata (1)

Dôvodom sú obvinenia z korupcie a prania špinavých peňazí. Prokurátor ho obvinil z prijatia úplatku vo forme renovácie luxusného bytu. Nevedel však dokázať, či Lula byt naozaj vlastnil. Dôkazy predložené v rámci trestného stíhania boli nepostačujúce a v súdnom konaní neboli dodržané štandardy spravodlivého súdneho procesu.

Keď Lula požiadal najvyšší súd o odloženie výkonu trestu dovtedy, kým nebude vynesený konečný verdikt, do verejnej diskusie vstúpili vysokopostavení vojenskí dôstojníci. Veliteľ armády Eduardo Villas Boas sa na Twitteri vyjadril, že je proti „beztrestnosti“, a žiadal okamžité uväznenie Lulu. Luiz Gonzaga Schroeder Lessa, vysokopostavený vojenský dôstojník na dôchodku, zašiel ešte ďalej.

V rozhovore pre konzervatívny denník Estado de São Paulo uviedol, že nemá pochýb, že v prípade odkladu výkonu Lulovho trestu „nezostáva nič iné, len sa uchýliť k ozbrojenej reakcii“. Démoni brazílskej histórie, vojenské intervencie, sú späť.

Lula na svojom poslednom politickom zhromaždení vyhlásil: „Štátny puč sa začal s Dilmou (Rousseffovou) a končí sa krokom, ktorého cieľom je zabrániť, aby som sa stal prezidentom.“ Zdá sa, že práve toto je základný motív Lulovho rýchleho uväznenia. V prieskume verejnej mienky pred prezidentskými voľbami 40 percent respondentov uviedlo, že by hlasovali zaňho.

Démoni brazílskej histórie, vojenské intervencie, sú s uväznením Inácia Lulu da Silva späť.

Politická pravica nikdy nedokázala akceptovať, že kandidátka stredoľavej Strany pracujúcich (Partido de Trabalhadores) Dilma Rousseffová porazila v prezidentských voľbách v roku 2014 pravicového kandidáta Aécia Nevesa. Pre veľké podnikateľské skupiny bolo neprijateľné, keď sa Rousseffová usilovala o zníženie astronomicky vysokých úrokových mier. Stredná trieda prijala s nevôľou, že vďaka vyššej minimálnej mzde, politike trhu práce a sociálnej politike sa sociálna priepasť chudobnejších vrstiev znížila. Veľkej časti bielej strednej triedy sa nepáčili kvóty pre černochov a ďalšie znevýhodnené skupiny na univerzitách. K tejto nevôli ešte viac prispeli rasistické postoje strednej triedy. Vysoko monopolizované súkromné médiá ako skupina Globo viedli proti PT aktívnu kampaň.

Nespokojnosť sa ešte viac prehĺbila po početných korupčných kauzách. Dilma Rousseffová v skutočnosti uľahčovala účinné vyšetrenie obvinení politikov z korupcie. Jej protikorupčné postoje však nenadchli jej koaličného partnera, Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB). PMDB nemá programový základ. Jej hlavnou funkciou je zabezpečiť parlamentnú väčšinu pre prezidentov vo veľmi rozdrobenom brazílskom parlamente. Svoju politickú moc vybudovala na klientelizme a korupcii. Ani PT sa nedokázala úplne očistiť od korupčných škandálov. Hoci sudcovia zamerali jednoznačne politické stíhanie na PT, v ohrození sa začala cítiť aj PMDB.

Keďže Rousseffová nebola ochotná pristúpiť na umiernený postup v prípadoch korupcie, PMDB zmenila stranu a začala podporovať politickú pravicu v parlamente. Uprostred zhoršujúcej sa ekonomickej situácie a sociálnych protestov iniciovala voči Dilme Rousseffovej impeachment. Obvinili ju z porušenia rozpočtových pravidiel. Zo súdneho hľadiska mal tento prípad veľmi slabé základy. Z politického hľadiska bol impeachment úspešný a viedol k jej zosadeniu v roku 2016.

Nástupnícka vláda vedená bývalým viceprezidentom Michelom Temerom je veľmi nepopulárna. Samotný Temer čelil odôvodneným obvineniam z korupcie. Vydaniu súdnym orgánom dokázal zabrániť len tým, že váhajúcim poslancom ponúkol osobitné výhody. Vláda okamžite pristúpila k zvráteniu sociálnych opatrení predchádzajúcich vlád Lulu a Rousseffovej. Prudko obmedzila sociálne výdavky a výrazne oklieštila práva pracujúcich.

Nárast voličských preferencií Lulu preto vôbec neprekvapuje. PT stavila všetko na Lulu. Nevychovala si žiadneho iného potenciálneho prezidentského kandidáta. Bola to mimoriadne riziková stratégia. Postaviť nového kandidáta bude pre stranu veľkou výzvou. Možno sa ním stane bývalý guvernér Jacques Wagner. Lulovo uväznenie môže viesť k trvalejšej spoločenskej mobilizácii ľavice.

Extrémna pravica bude chcieť profitovať z vynárajúceho sa politického vákua. Jej potenciálny kandidát Jair Bolsonaro skončil v prieskume verejnej mienky na druhom mieste za Lulom. Bolsanaro je známy svojimi sympatiami k vojenskému diktátorskému režimu z rokov 1964 až 1985. Extrémna pravica sa mobilizuje a je násilná.

Na juhu krajiny bol nedávno spáchaný útok na Lulov volebný autobus, pričom policajti sa len nečinne prizerali. Od Rousseffovej impeachmentu bolo zavraždených približne 70 politických aktivistov.

Na obzore je násilná a polarizovaná volebná kampaň. Podobne ako v minulosti, brazílska pravica neakceptuje otvorenie demokratického procesu pre chudobných. Situácia pripomína rok 1954, keď vtedajšieho prezidenta Getúlia Vargasa primali k spáchaniu samovraždy, či turbulentné obdobie pred vojenským pučom v roku 1964.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Luiz Inácio Lula da Silva