Súmrak kybernetickej bezpečnosti

Kauza Facebook/Cambridge Analytica ukazuje, aký krehký a ľahko zraniteľný je svet informačných technológií (IT), ktoré dospeli do svojej kritickej fázy. Prejavuje sa to predovšetkým tým, že namiesto toho, aby posilňovali medzinárodnú bezpečnosť a ochranu osobných údajov na sociálnych sieťach, ju neraz skôr vystavujú novým bezpečnostným hrozbám.

21.04.2018 12:00
debata

Paradoxne tak môže vznikať dojem, že terajšia úroveň informačných prostriedkov niekedy viac škodí, ako pomáha jej užívateľom.

Aféra Facebook/Cambridge Analytica, v ktorej došlo k obchodným aj politickým manipuláciám s osobnými údajmi takmer 90 miliónov užívateľov, ešte viac zvýraznila jestvujúce nemalé problémy na poli kybernetickej bezpečnosti. Vzhľadom na počet poškodených, nie je možné považovať za dostatočné, že šéf Facebooku Mark Zuckerberg bol vypočúvaný na pôde amerického Kongresu. Mali by nasledovať aj ďalšie prísnejšie kroky smerom k zvýšeniu kybernetickej bezpečnosti vo všetkých oblastiach medzinárodnopo­litického, ekonomického, obchodného, bankového a sociálneho života.

Rastúce problémy spôsobené únikom dôverných informácií a osobných údajov si žiadajú nové opatrenia.

Už dlhšie koluje neoverená informácia, že ruský prezident Vladimir Putin už pred 3 rokmi dal oprášiť časť mechanických písacích strojov v štátnych službách, aby sa dali použiť na vyhotovovanie prísne tajných materiálov osobitného určenia s cieľom zamedziť ich možnému úniku.

Tak či onak, rastúce problémy spôsobené únikom dôverných informácií a osobných údajov si žiadajú nové opatrenia. Zlyhávanie IT sa stalo zjavným po prepuknutí politických káuz, pri ktorých došlo k manipulácii – v prípade brexitu, využitia sociálnej platformy Twitter v prezidentskej kampani Donalda Trumpa, snahy ruských hackerských skupín ovplyvňovať prezidentské voľby v USA či najnovšie v prípade parlamentných volieb v Maďarsku.

Protesty predstaviteľov maďarských opozičných politických strán proti dvom časovým úsekom, keď sa informačný systém parlamentných volieb stal dočasne nefunkčným, vyvolali podozrenie, že tieto neplánované prestávky mohli poslúžiť na politické manipulácie v prospech víťazstva strán doterajšej vládnej koalície Fidesz/ KDNP. Maďarský prokurátor sa v médiách snažil protesty opozície odbiť tvrdením, že „nefunkčnosť nie je trestná“, čo len potvrdzuje, že orbánovské Maďarsko už nie je právnym štátom. Zneužívanie prostriedkov IT na politické manipulácie vrhá zlé svetlo aj na jednotlivé demokratické štáty, ktoré sa uvedeným spôsobom transformujú len na „systémy simulovanej demokracie.“

Vzhľadom na rastúci počet káuz zneužívania IT na politické manipulácie by napr. mohla slovenská diplomacia vystúpiť s novou medzinárodnou iniciatívou usporiadať konferenciu o posilnení systémov kybernetickej bezpečnosti. Konferencia by mohla schváliť medzinárodnú dohodu o kybernetickej bezpečnosti, čo by malo zintenzívniť boj proti zneužívaniu IT na politické účely a rovnako spresniť aj možnosti medzinárodnopráv­neho postihu týchto negatívnych javov.

O význame uvedenej problematiky svedčia aj informácie o tom, že v USA došlo k značnému odlevu užívateľov Facebooku. Svoj účet na tejto sociálnej sieti zrušili prominentní užívatelia, ako je napr. Elon Musk či Steve Wozniak. Dá sa predpokladať, že ich príklad budú nasledovať aj ďalší užívatelia Facebooku. Dokonca sa už objavil aj hashtag DeleteFacebook na viacerých sociálnych platformách, ironicky, aj vrátane Facebooku.

Podľa prieskumu firmy Creative Strategies už 9 % amerických užívateľov zrušilo svoje facebookové konto, čiže 19,2 milióna z celkového počtu 214 miliónov užívateľov v USA. Zatiaľ teda nejde o masový odchod, v každom prípade je to varovný signál, že erózia Facebooku sa už začala. Dokazuje to, že konštruktívne pôsobenie sociálnych sietí nie je zlučiteľné dlhodobo s ich prípadnou účasťou na politických manipuláciách volieb, médií, obchodu či kultúrnych podnikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Cambridge Analytica