Zamestnanci sa zrazu stratili

Zamestnanci Slovenskej akadémie vied žijú od 1. júna v neistote. Netušia, či zotrvávajú v riadnom pracovnom pomere, keďže jednotlivé ústavy sa transformovali na verejné výskumné inštitúcie, no ministerstvo školstva ich nezapísalo do tohto registra.

23.07.2018 14:00
debata (8)

Štatistický úrad SR nemohol vykonať evidenciu a pracoviská zostali v byrokratickom vzduchoprázdne. Teraz sú v stave, keď nemôžu konať ako samostatné právnické osoby, teda uzatvárať zmluvy a platiť faktúry. Zamestnanec nemá istotu, či mu vyplatia mzdu, odvedú dane a odvody. Totiž občan, ktorý nedostáva mzdu, neodvádza dane a neplatí odvody, nie je v pracovnom pomere.

Jeden potenciálne nezamestnaný vysoko kvalifikovaný zamestnanec nie je tragédia. Zväčša využije príležitosť zamestnať sa tam, kde si vedcov a vzdelaných ľudí vážia: v Rakúsku, Česku, Číne, USA… Ak má budúci nezamestnaný odborník rodinu, či rodičov, o ktorých sa treba postarať, alebo nebodaj chce dokončiť začatú prácu, tak jednoducho odísť nechce. Stále však ide o jeho osobný problém. Ak sa ten zopakuje 3 400-krát, tak už hovoríme o možnom hromadnom prepúšťaní. A z toho sa už stáva celospoločenský problém.

Po transformácii SAV život pobeží ďalej. Slovensko stratí časť medzinárodného kreditu a nápady našich vedcov sa zrealizujú v zahraničí.

Pri transformácii SAV sa stratil človek, ľudská hodnota. Vedci sa domnievali, že ňou získajú ďalšie zdroje na svoju prácu, nielen na rozvoj infraštruktúry – na prístroje, zariadenia, budovy, chemikálie, či viac informácií. Dúfali, že pribudnú i prostriedky na rozvoj ľudského potenciálu.

Štát sa dlhodobo domnieva, že transformáciou vedeckých inštitúcií ušetrí. V minulosti to bola reforma ESO, návrh na krátenie rozpočtu v roku 2014. V ponovem­brovom období došlo k útlmu financovania nielen akadémie, ale aj iných vedecko-vzdelávacích inštitúcií. Mnohí sa pýtajú na okamžitý finančný prínos základného výskumu a tvrdia, že aplikovaný je efektívnejší. Pri aplikovanom výskume však ide o vývoj, aplikáciu dávno známych poznatkov do praxe.

Tento názor píšem na laptope, ktorý využíva technológie objavené dávno mŕtvymi vedcami. Zem sa krúti, vzájomná rýchlosť pohybu áut v protismere sa sčítava napriek tomu, že Galilea odsúdili na smrť. Veda pobeží ďalej v núdzovom režime až do momentu katastrofy, keď niektorý osvietený politik zistí, že potrebuje, aby Fermi postavil jadrový reaktor a poskytol materiál na výrobu super zbrane. V slovenskej realite sa strácame v obmedzeniach, rozpočtových pravidlách, písaní hlásení a správ, z vedca sa stal zle platený úradník, teraz navyše bez právnej istoty.

Obyčajný tvorivý zamestnanec zo zákona nemá nárok na pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, jeho plat obmedzuje zákon. Je to na zaplakanie. Zamestnanec vo vede má problém dostať hypotéku, zaplatiť súkromnú škôlku, keď štátna nemá kapacity. Súčasne má povinnosť podávať špičkový výkon. Dobre zaplatený politik často nemá žiadnu povinnosť, okrem svojej prezentácie.

Osobne som sa zúčastnil na rokovaní Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a zažil som veľké sklamanie. Podľa mňa zásadnú transformáciu nepotrebuje verejná správa a SAV, ale politická kultúra. Nie je mojou úlohou súdiť politikov, no musím vyjadriť názor, že pri procese transformácie SAV sa stráca zdravý rozum. Veď nie nadarmo sa vraví: za málo peňazí, málo muziky.

V tomto procese sme dostali prísľub, že obyčajní zamestnanci si akty súvisiace s transformáciou ani nevšimnú a postrehnú len benefity. Nevšimli, okrem mediálnych správ v poslednom období veľa iných informácií nebolo. V SAV prebehla tesne pred transformáciou finančná kontrola, urobila sa účtovná uzávierka, v júni jej zastavili čerpanie finančných prostriedkov. Zamestnancom vyplatili dve mzdy, pretože tú júlovú bolo treba vyrovnať v predstihu tak, aby ju vyplatila pôvodná organizácia.

V júli vznikli transformáciou aladémie verejné výskumné inštitúcie, zatiaľ nezapísané v registri. Prostriedky na účty neprišli. Médiá zverejnili protichodné informácie. Zamestnanci si možno nevšimnú ani augustovú výplatu, poisťovne odvody, a život pobeží ďalej.

V médiách odznejú správy, politici vzápätí prejavia účasť. Nájde sa bezvýznamný vinník a veľká skupina nevinných, ktorí o ničom nevedeli, hoci oficiálne niesli zodpovednosť.

Viacerí siahnu na finančné rezervy, niekto si požičia od rodičov, iný od detí, alebo si vezme bezúčelový úver. Šťastnejšie kolegyne odídu na materskú, lebo odvody ešte mali zaplatené. Život pobeží ďalej, Slovensko stratí časť medzinárodného kreditu a nápady našich vedcov sa zrealizujú v zahraničí.

My budeme hrdí, že sme vyrobili viac áut zahraničných značiek. Tri a pol tisíca pracovníkov vedy však dostane odporúčanie, aby sa zamestnalo v inom sektore, len aby nezvyšovali čísla počtu nezamestnaných v štatistikách.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #transformácia SAV #verejné výskumné inštitúcie