Privatizácia klope na dvere

Na Ukrajine síce prebieha dlhodobý vojenský konflikt, ale tamojšia ekonomika zostala pre investorov príťažlivá. Európska únia vyhlásila, že je pripravená krajine poskytnúť pomoc v prospech makroekonomickej stabilizácii. Ide o jednu miliardu eur. Výmenou za peniaze európski komisári očakávajú od vlády v Kyjeve konkrétne opatrenia.

26.09.2018 08:00
debata (25)

Ako vyhlásil veľvyslanec EÚ na Ukrajine Hughues Minarelli, proces privatizácie sa musí urýchliť. Okrem toho poznamenal, že v únii považujú za „veľmi dôležitú“ pozemkovú reformu. Poslanci Verchovnej rady, teda ukrajinského parlamentu, ustupujúc tlaku medzinárodných veriteľov už začiatkom tohto roku prijali novelu zákona o privatizácii štátneho a komunálneho majetku. Jeho predaj bude jednoduchší a priezračnejší.

Zákon zavádza dva spôsoby predaja: aukciu a kúpu majetku, ktorý bol v čase prijatia tejto legislatívy v prenájme. Jedným z kľúčových zákonov je privatizácia podľa britského práva. Do 1. januára 2021 majú kupujúci objektov privatizácie právo uzavrieť kúpne zmluvy podľa práva Anglicka a Walesu.

Na Ukrajine sa začal výpredaj veľkých a malých podnikov. Je pravdepodobné, že niektoré z nich môžu zaujať aj investorov zo Slovenska.

Ukrajinská vláda schválila zoznam objektov, ktoré sa budú privatizovať v rokoch 2018 až 2020. Ide o približne 700 podnikov, z nich 26 je „blue chips“, teda tie najkvalitnejšie. Sú to veľké štátne firmy, ktoré by mali predať v najbližších mesiacoch. Túto podmienku definovalo memorandum Medzinárodného menového fondu.

Ide o viaceré oblastné energetické rozvodné závody a tepelné elektrárne, o strojársky závod Azovmaš, Turboatóm, Záporožský titánovo-magnéziový závod, Prezident Hotel, Zjednotený ťažobno-chemický podnik, Elektroťažmaš, Dnepropetrovský elektrolokomotívový podnik, Agrárny fond, Štátny potravinovo-obilný podnik, o verejnú akciovú spoločnosť Ukragrolízing, Uhoľnú spoločnosť Krasnolimanskaja a o zdravotnícky podnik Indar. K opakovanej privatizácii pripravujú Centrenergo a Sumychimprom.

Perlou zoznamu zostáva Odeský prístavný podnik, ktorý vyrába močovinu, amoniak a dusíkaté hnojivá. Monopolný podnik sa špecializuje na používanie amoniaku na chladenie a ako jediný má terminál na jeho prekladanie na morské lode. Uvádzacia cena je 54 miliónov amerických dolárov, čo je desaťkrát menej, ako sa pokúšala vláda dostať zaň pred troma rokmi. Ponúkali ho už dva razy. V júni 2016 za 13,18, neskôr za 5,16 miliardy hrivien. Oba pokusy boli neúspešné. Teraz bude poradcom pri privatizácii poľská filiálka medzinárodnej poradenskej firmy Ernst & Young.

Vláda je rozhodne naladená na tieto kroky, lebo v štátnom rozpočte na rok 2018 je odhodlaná získať z privatizácie 21,3 mld. hrivien. Vlani plánovala privatizačné príjmy vo výške 17,1, no dosiahla len 3,4 mld. hrivien. Aby vôbec zohnala nejaké peniaze, chystá sa sprivatizovať aj väčšiu časť letísk. V obdobnom zozname nájdeme morské a riečne prístavy a trinásť štátnych firiem, ktoré prevádzkujú prekladiská. Plánuje prinajmenšom odovzdať tieto objekty do prenájmu. Približne ďalších 600 objektov zaradili do malej privatizácie. Medzi najvýznamnejšie patria ľvovský podnik Autonakladač, novorozdoľský a stebnický ťažobno-chemický podnik, Priemyselný sklársky podnik, strojársky podnik Ametist či ternopoľský Orion.

Na Ukrajine sa hovorí, že sa začal výpredaj veľkých a malých podnikov. Je pravdepodobné, že niektoré z nich môžu zaujať aj investorov zo Slovenska. O to viac, že dohoda o asociácii Ukrajiny s EÚ otvára nové perspektívy i pre slovenské firmy, možnosti spolupráce a rozvoja kooperácie s ukrajinskými partnermi.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #ukrajinská vláda #Slovensko - Ukrajina