Prečo nie politik?

Dovolať sa práva v našej republike je stále pomerne ťažké. V tom sa vzácne zhodujú nielen politici, ale aj bežní ľudia. Tí druhí vlani na námestiach protestovali aj proti tomu, že pravdu má ten, kto si ju na súde obháji, kto má väčšie lakte, viac peňazí, drzosti, arogancie alebo moci.

29.01.2019 10:00
debata (10)

Voláme po zmene a tá, ak nemá prísť zase ako revolúcia, musí prísť postupne, po jednotlivých krokoch. Jedným z nich je doplnenie Ústavného súdu. Ak tam budú odborníci a zároveň aj slušní ľudia s morálnym kreditom, tak sa môžeme nádejať, že pravdy, ktoré sme si povýšili na ústavné zákony, sa budú vykladať v prípade potreby nezaujate, správne a čisto.

Vo voľbe ústavného sudcu jasne vidno prepojenie demokratických princípov s politikou. Týka sa každého z nás. Veď tým, ako sme si zvolili poslancov a prezidenta, sme jasne ovplyvnili to, akých budeme mať aj sudcov Ústavného súdu. Lenže podľa akých kritérií sa budú nakoniec vyberať a schvaľovať, ak nielen podľa politických? Opozícia tvrdí, že by ústavnými sudcami nemali byť politici. Neviem prečo.

Kto iný, ak nie politik a súčasne právnik vie posúdiť účelnosť a čistotu zákona, prípadne ju aj porovnať s bežnou praktickou politikou? Čím je politik na Ústavnom súde nebezpečný? Je cennejší akademik, ktorý nemá o bežnom živote potuchy, ale je dobrý vo vysvetľovaní právnych noriem? Ako zákonníci či farizeji v Starom zákone v prípade Tóry?

Možno keby vo vedení opozičných strán bolo viac právnikov a nielen priateľov pochybných indivíduí či ukričaných opozičníkov z princípu, tiež by boli za to, aby sa za najvyššiu kvalifikáciu pre ústavného sudcu považovala jeho odbornosť, morálka a určitá politická vyspelosť. Sudca tohto typu musí byť nad vecou, odborník, no zároveň aj pragmatik, čo už niečo zažil.

Brániť politikovi, aby sa stal ústavným sudcom, je okázalá diskriminácia. A tá je podľa našich zákonov protiústavná.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov #politická vyspelosť