Korektný jazyk a politické súboje

V uplynulých dňoch sa opäť hralo rómskou kartou, aj keď iba nepriamo. Predseda Národnej rady Andrej Danko v nedeľnej relácii TA3 nevyberavým spôsobom hovoril o podpredsedníčke parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej. Okrem iného ju nazval „Cigánočkou zo SaS“.

08.02.2019 14:00
debata

Reakcia na seba nenechala dlho čakať, SaS sa ohradila a dala výrok do pozornosti Generálnej prokuratúry, domnievajúc sa, že mohlo dôjsť k trestnému činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Vzapätí vyšiel otvorený list osobností, ktoré žiadajú, aby sa Danko poslankyni ospravedlnil. Mediálne prestrelky už dávno stratili úroveň slušnej diskusie a ide len o vylievanie špiny a šírenie zloby.

Čo je však v celej debate najsmutnejšie, že sa dotýka Rómov, lebo či chceme, či nie, tak to číta verejnosť. V snahe uraziť a ponížiť predseda parlamentu použil slovo Cigánočka a druhá strana sa ohradila, že ona veru Cigánočka nie je a osobnosti žiadajú v jej mene ospravedlnenie. Ako sa však cítia Rómovia a Rómky? Ako neviditeľní? Ako občania druhej kategórie! Pre jedného sú nadávkou a pre druhého urážkou. Ako sa majú zachovať? Je to o Rómoch bez Rómov. Bez toho, aby sa niekto spýtal na ich názor, postoj a pocit.

A potom zase príde na pretras pôsobenie Tibora Gašpara na ministerstve vnútra, kde zastával funkciu poradcu pre rómsku problematiku. V diskusiách je to synonymum pre rómsku kriminalitu. Ministerka vnútra Denisa Saková v dobrej viere zdôvodniť jeho pôsobenie vo funkcii, z ktorej nakoniec Gašpar odchádza, hovorí, že je špecialista na rómsku kriminalitu. Možno keby si namiesto rómska dosadila slovo maďarská alebo rusínska, pochopila by absurdnosť tohto slovného spojenia. A možno keby bol Gašpar naozaj odborník na túto problematiku, vedel by hneď na začiatku svojho pôsobenia vysvetliť, že ide o drobnú protispoločenskú činnosť spojenu s chudobou, a nie s etnicitou. Chudoba nemá národnosť!

Netreba zabudnúť, že protirómska rétorika sa tiahne naprieč politickým spektrom a už tu boli strany, ktoré navrhovali malý dvor a dlhý bič, alebo také. čo chceli reštriktívne riešiť pôrodnosť rómskych žien. Zdá sa, že kostlivcom v skrini zostávajú aj zásahy policajtov v rómskych osadách, kde sa pokojne z obetí môžu stať obvinení.

Politika, verejná diskusia i politický boj musia rešpektovať hranice a korektnosť voči nejakej skupine ľudí. To je základom kohézie spoločnosti. Ak sa budeme „rochniť“ v bahne a špliechať ho navôkol, môže sa stať, že sa to bahno už nebude dať zmyť.

Blížia sa prezidentské voľby a na budúci rok aj parlamentné. Hrať protirómskou kartou, znevažovať Rómov a hľadať skratkovité riešenia môže priniesť momentálny osoh a mediálny záujem, ale v konečnom dôsledku to iba polarizuje spoločnosť. Mali by to mať na zreteli politici aj novinári.

Ak bude dochádzať k opakovanému znevažovaniu Rómov, k slovnej degradácii, stigmatizácii a nedôvere, ľahko sa môže stať, že slovné násilie prerastie do fyzických útokov.

Ak však bude dochádzať k opakovanému znevažovaniu Rómov, k slovnej degradácii, stigmatizácii a nedôvere, ľahko sa môže stať, že slovné násilie prerastie do fyzických útokov. Verím, že to si politická reprezentácia neželá. Politici musia mať zodpovednosť ku krajine, nerozdúchavať nacionalistické vášne a veľmi starostlivo voliť slová. Mať citlivý a politicky korektný jazyk by malo byť základom politickej kultúry.

Téma začlenenia marginalizovaných rómskych komunít si vyžaduje skutočnú odbornosť a konsenzuálne riešenia so zaangažovaním rómskych elít. Nevyhnutná je atmosféra prijatia Rómov spoločnosťou a všetky odmietavé vyjadrenia krehkú dôveru narúšajú a zneistejú všetkých aktérov, ktorí to s akceptáciou Rómov ako plnoprávnej národnostnej menšiny myslia vážne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Andrej Danko #Lucia Ďuriš Nicholsonová