Druhá šanca pre ČSSD

Neskoro, ale predsa. Česká sociálna demokracia ožíva. Od volebnej porážky v roku 2017 tápala. Nevedela, či má vstúpiť do Babišovej vlády, alebo zostať v opozícii. Pokúšala sa poskladať svoje vedenie z politikov, ktorí ju chceli ťahať každý iným smerom.

05.03.2019 11:00
debata

Tvrdila, že je proeurópska, no zároveň jej čelní predstavitelia koketovali s nacionalizmom a vzor hľadali v Moskve. Volič z toho musel mať v hlave ako v úli. Aj preto predpovedajú volebné modely ČSSD medzi 5 až 12 percentami (posledný volebný výsledok bol tesne nad 7 %).

Ale pomery sa menia. Jednak hnutie ANO skúša obrat doprava, k drobným podnikateľom a živnostníkom, a brzdí v sociálnej politike. Premiér Andrej Babiš najprv odložil svoj nápad na zavedenie bezplatných školských obedov, teraz tiež hrozí, že od budúceho roku nepridá dôchodcom 900, ako pôvodne zmýšľal, ale iba 700 korún.

ČSSD vycítila príležitosť. Stavia sa za penzistov, zamestnancov i rodiny s deťmi. Presadzuje dostupné bývanie, skrátený pracovný čas, progresívne zdanenie a sektorovú (najmä bankovú) daň. Hodlá sa prezentovať ako autentická ľavica.

Tak vyznel aj jej víkendový zjazd v Hradci Králové. Staronový predseda Jan Hamáček na ňom burcoval a mobilizoval. S výnimkou prvého podpredsedu Romana Onderku bude obklopený celkom novým tímom, mladým, vzdelaným a kvalifikovaným.

Českí sociálni demokrati získali nečakaného spojenca. Na zjazde neobyčajne ústretovo vystúpil prezident Miloš Zeman.

Veľa sa očakáva predovšetkým od hyperaktívnej ministerky práce a sociálnych vecí Jany Maláčovej. Búrlivý potlesk zožal úspešný starosta Nového Města na Morave Michal Šmarda, presadzujúci spoluprácu so sympatizantmi strany a s celou občianskou spoločnosťou. Ondřej Veselý je zase poslanec a bývalý populárny starosta Písku. Zostavu podpredsedov dopĺňa na liberálnejších voličov sa orientujúci minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, ktorý prešiel napriek odporu ľavicových tradicionalistov.

Napokon to môže byť zaujímavé, keď výrazne ľavicové témy či moderné chápanie vlastenectva budú presadzovať politici, o ktorých sa dá zväčša povedať, že sú progresivisti. Navyše získali nečakaného spojenca. Na zjazde neobyčajne ústretovo vystúpil prezident Miloš Zeman. Sľúbil, že dá ČSSD hlas v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.

Ide o prekvapenie, lebo o Zemanovi je známe, že má blízko k Babišovi. Často sa tiež vyskytuje po boku populistických a k EÚ výrazne kritických politikov. Preto sa dá predpokladať, že jeho príklon k sociálnej demokracii je najmä vnútropolitickým manévrom a možno i výstrahou premiérovi, aby sa mu názorovo nevzďaľoval.

Pre ČSSD je však podstatné, že priazeň od Zemana, nech ide o akokoľvek kontroverznú figúru, jej môže pomôcť prihrať voličov. Pokiaľ by bola účasť na eurovoľbách opäť nízka (minule 18 %) a keby ľavicoví voliči necítili dôvod ísť k volebných schránkam, mohla by sociálna demokracia skončiť pod piatimi percentami, čo by bolo demotivujúce. Takto sa zľahka zvýšila jej šanca niekoho do europoslaneckých lavíc posadiť. Tiež jej pomáha, keď sa aspoň začas nebude musieť vysiľovať konfliktmi s prezidentom.

Tie sa po čase vrátia, ale teraz sa Hamáček môže sústrediť na dôležitejšie veci. K nim patrí znovuvybudovanie straníckej štruktúry, aby bola dynamickejšia ako dosiaľ. Musí tiež získať odvahu vstupovať do politických konfliktov, z ktorých vyjde ako dôrazný ľavicový politik on a nie Babiš. Preto sa Hamáčkovi hodí, že si aj vnútrostranícka opozícia okolo Michala Haška vyberá oddychový čas.

Pokiaľ bude ČSSD hovoriť jedným hlasom a dokáže občanom, že ju viac než kuloárna politika zaujímajú ich každodenné starosti, vzdelávaním detí počínajúc a exekúciami končiac, môže chytiť druhý dych. Bez trpezlivosti sa to však nezaobíde. Dôvera sa ľahko stráca, ale ťažko získava späť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Jan Hamáček #zjazd ČSSD