Porušovanie zmluvy o jadrových zbraniach

Krajiny, rovnako ako bežní občania, uzatvárajú dohody v očakávaní, že ich všetky strany budú dodržiavať až do konca ich platnosti. V zmluvách o kontrole zbraní je mimoriadne dôležité, aby všetky strany dodržiavali ich podmienky, pretože tieto dohody sa týkajú našej bezpečnosti a dokonca aj našej existencie.

28.03.2019 13:00
debata (19)

Medzinárodná dohoda o jadrových raketách blízkeho a stredného doletu (INF), podpísaná v roku 1987, zakazuje Spojeným štátom a Rusku vlastniť pozemné balistické rakety a strely s plochou dráhou letu s doletom od 500 do 5 500 km, s cieľom zníženia rizika jadrovej vojny. V prvých rokoch tejto historickej zmluvy obidve strany spolu zničili viac ako 2 600 rakiet, čím sa eliminovala celá trieda zbraní.

Žiaľ, tak to bolo v minulosti, no teraz to už neplatí. Rusko pri dodržiavaní Zmluvy o INF podvádza. Pravdepodobne od polovice roka 2000 ju začalo skryto porušovať. Doteraz už má niekoľko práporov s nepovolenými raketami, ktoré môžu doletieť do pásiem zakázaných Zmluvou INF. Podarilo sa zhromaždiť dôležité dôkazy, ktoré podporujú tieto závery.

Moskva počítala s tým, že môže mať aj zmluvu, aj strelu, ktorú zmluva zakazuje. Spojené štáty povedali jasne, že Rusko malo na výber: buď jedno, alebo druhé. Hodiny tikajú Rusku už viac ako päť rokov.

Od roku 2013 Spojené štáty viac ako päť rokov pokračovali v diplomatických krokoch, kým dospeli k rozhodnutiu, že je nutné, aby Rusko plne a overiteľne dodržiavalo zmluvu. Cieľom USA bolo a aj naďalej je zachovanie Zmluvy o INF. Rusko však nikdy nepostupovalo jasným alebo vecným spôsobom. Namiesto toho sa rozhodlo klamať o existencii nepovolenej rakety a zároveň pokračovalo v jej výrobe, testovaní a nakoniec aj v jej rozmiestňovaní.

Rusko sa držalo svojej pôvodnej lži až do konca roka 2017, keď Spojené štáty odhalili, že ruský názov zakázanej zbrane je 9M729. Potom prišlo Rusko s novou lžou, priznalo, že raketa, ktorú sa snažilo zachovať v tajnosti, už roky existuje. Zároveň však tvrdí, že je v súlade so Zmluvou o INF, čo nie je pravda.

Spojené štáty sa usilovali, aby Rusko zmluvu opäť dodržiavalo. Vyskúšali sme integrovanú stratégiu – diplomatické, ekonomické a vojenské opatrenia. Snažili sme sa odradiť Rusko od toho, aby išlo touto cestou, a ponúkli sme možnosť zmeniť ich smerovanie. Keď tieto opatrenia nezmenili konanie Ruska, prezident Donald Trump 20. októbra 2018 oznámil, že Spojené štáty ukončia Zmluvu o INF.

Následne minister zahraničných vecí Michael Pompeo 4. decembra na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Bruseli oznámil, že Rusko závažným spôsobom porušuje zmluvu, v dôsledku čoho USA prerušia svoje záväzky vyplývajúce z tejto zmluvy do 60 dní, ak sa Rusko nevráti k jej plnému a overiteľnému dodržiavaniu. Všetci spojenci NATO vrátane Slovenska súhlasia s tým, že Rusko zmluvu porušuje.

Na túto poslednú príležitosť vyriešiť problém, ktorý Rusko zavinilo, reagovalo prázdnymi výzvami na dialóg, polovičnými opatreniami a výhražnou rétorikou. Na zasadnutí 15. januára 2019 v Ženeve ruskí predstavitelia naďalej klamali, že zmluvu neporušujú.

Dosť bolo slov! Rusko musí konať. Musí zničiť všetky svoje nepovolené rakety, raketové komplety a ostatné zariadenia v súlade so Zmluvou o INF. Rusko malo viacero príležitostí zachovať Zmluvu o INF. Namiesto toho naďalej rozmiestňovalo ďalšie prápory svojich nepovolených rakiet. Počas celého tohto obdobia Spojené štáty zmluvu naďalej dôsledne dodržiavali.

Napriek jej porušovaniu zo strany Ruska, USA vynaložili maximálnu trpezlivosť a úsilie na to, aby presvedčili Rusko dodržiavať podmienky, ku ktorým sa zaviazalo. Je zjavné, že závažné porušenie Zmluvy o INF Ruskom zapadá do širšieho modelu jeho nepriateľských aktivít, nerešpektuje medzinárodné právo a globálnu stabilitu.

Ruské porušenie Zmluvy o INF nie je jediným porušením kontroly zbraní. Rusko tiež porušuje svoje záväzky vyplývajúce z Dohovoru o chemických zbraniach, Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe a Zmluvy o otvorenom nebi. Medzinárodné spoločenstvo sa musí zamerať na vážne nebezpečenstvo, ktoré takéto porušovanie zmlúv predstavuje pre integritu kontroly zbraní ako spôsobu znižovania rizika a zvyšovania stability.

Ruské porušenie Zmluvy o INF predstavuje priamu bezpečnostnú hrozbu pre Spojené štáty a našich spojencov v NATO tým, že Rusku poskytuje vojenskú a politickú výhodu. Jej porušovanie treba zastaviť alebo proti nemu zasiahnuť.

Nemôžeme si nevšímať, že Rusko porušuje zmluvu. Ak by sme prijali podvádzanie Ruska v tomto prípade, podkopalo by to všetko úsilie o kontrolu zbraní na celom svete. Poddať sa podvádzaniu môže znamenať riziko spoluúčasti. Signál, ktorý takto pošleme ostatným, hovorí, že v dôsledku nedodržiavania dohôd nehrozia žiadne následky. Takúto správu vyslať nesmieme.

Moskva počítala s tým, že môže mať aj zmluvu aj strelu, ktorú zmluva zakazuje. Spojené štáty povedali jasne, že Rusko malo na výber: buď jedno alebo druhé. Hodiny tikajú Rusku už viac ako päť rokov. Môže teda vidieť, že je na nesprávnej ceste a obrátiť svoj kurz. Ak bude dodržiavať Zmluvu o INF, získa bezpečnosť vyplývajúcu z istoty a dôvery. Čas urobiť správnu vec sa však Rusku míňa.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko - USA #INF #pozemné balistické rakety #strely s plochou dráhou letu