Okradnutí extrémisti

Josif Vissarionovič Stalin pomenoval deviaty máj Dňom víťazstva nad fašizmom na počesť ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Kapitulácia Nemecka síce začala platiť 8. mája 1945 od 23.01, tvrdí Wikipédia, ale vtedy už bol v Moskve 9. máj.

11.05.2019 12:00
debata (13)

O sedemdesiatštyri rokov neskôr, možno aj rozmaznaní mierom, ktorý u nás narušili „spriatelené“ vojská očividne len raz, hoci nadlho a natvrdo, a menej očividne hneď po vojne a na dlhšie, bavíme sa dlhými rečami o fašizme, extrémizme, nacionalizme, národnom socializme, ľudáctve a podobne. Pritom, zdá sa, v skutočnosti hovoríme najmä o jednej dnešnej pliage – marketingu, ktorý vystupuje s podporou práva či skôr právnikov.

Zabudli sme na hrôzy vojny, ktorú väčšina z nás, koniec koncov, nezažila, a preto tak ľahko kĺžeme po marketingu, novom životnom štýle a ideológii? Veď, ako nás masírujú médiá, o nič nejde, iba o šou a zábavu pre nás a o príjmy z reklamy pre nich. Tak čo by sme nešokovali, keď doba si šokovanie žiada.

Keď rastie frustrácia, musí rásť aj popularita extrémistov. Sú uveriteľnejší a ozajstnejší než panáci v oblekoch, stávajú sa ventilom.

Pozrite si tých dôležitých panákov v oblekoch, ktorí v živote nič nedokázali, ak práve niečo neukradli či už kvôli prednostnému prístupu k informáciám, alebo silnému žalúdku a eurofondom, čo si hovoria štandardní politici. Tak im navzdory šokujeme podporou uniforiem, zástav, mudrlantských rečí a silných gest, navzdory skúsenosti našich rodičov a starých rodičov, navzdory všetkým tým mŕtvym a umučeným, navzdory tomu, čo už oni stihli v politike urobiť. Ale, popravde, hospodárske škody, ktoré dosiaľ napáchali, sú v porovnaní s profesionálmi bagateľ.

Okradneme vás! To je veta stojaca za všetkým tým veľkým marketingom. Okradneme mladých, starých, okradneme aj tých, čo sa vrátili zo zahraničia, okradneme Európu cez jej fondy, okradneme všetkých, lebo máme marketing a právnikov.

Okradneme vás, lebo si musíte kúpiť bývanie. Hádajte, prečo toľko podvodov a podvodníkov je aktívnych práve na tomto trhu? Lebo má ďaleko od voľného trhu a štát programovo zlyháva pri ochrane spotrebiteľov.

Okradneme vás, keď budete hľadať škôlku a školu pre svoje deti, okradneme vás pri ceste do práce, okradneme vás aj o pohľad na prírodu, o vodu a vzduch, o pracovné príležitosti, lebo my môžeme. Takže nemá zmysel sa proti nám postaviť. Spravodlivosť neexistuje, existuje len sieť vzťahov, šéfov a podriadených, veľká mafia.

Okradneme vás a budeme pritom hovoriť o hodnotách. Je to dobrý marketing, dá sa to naučiť, je to dostatočne virtuálne, výsledky sa merajú na ústavné zákony a na nič konkrétne. Nemyslite si, že inde je to iné.

Teraz sme v Európskej únii, peniaze od tých hlupákov tečú, kam chceme, tak platíme veľkostatkárov, finančné korporácie, pár oligarchov a ich podriadených, rozdáme niečo i dobrému ľudu. Bohatneme nie po tisíckach, ale po miliónoch, ale nikomu to neprekáža, lebo tak je to všade. Spravodlivosť neexistuje, vzdelanie neexistuje, existuje miesto v mafii.

Naša budúcnosť nie je ružová, nepripravujeme sa na demografické ani klimatické zmeny, neusilujeme sa využívať nové technológie, iba rúbeme a predávame. A pozeráme na zahraničné firmy, či nás ešte budú potrebovať a na čo.

Keď rastie frustrácia, musí rásť aj popularita extrémistov. Sú uveriteľnejší a ozajstnejší než panáci v oblekoch, stávajú sa ventilom. Samozrejme, nie je to dobré, ale rečami to nezastavíme.

Musíme sa rozlúčiť s mafiánskym spôsobom organizácie spoločnosti, musíme začať využívať naše bohatstvo – ľudí, musíme pracovať pre budúcnosť a usilovať sa riadiť našu ponovembrovú „easy ride“. Veľa musíme, času máme málo.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #extrémisti #Deň víťazstva nad fašizmom #marketing