Rakúsko ešte neprekonalo koronakrízu

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz určite patrí medzi politikov, ktorí na vypuknutí koronavírusu vedia profitovať. Tridsaťtriročnému konzervatívcovi sa darí počas krízy získavať čoraz väčšiu podporu občanov.

30.04.2020 02:00
debata (10)

V súčasnosti by za Ľudovú stranu (ÖVP) pod jeho vedením hlasovalo vyše 45 percent potenciálnych voličov. Kurz si vedel zabezpečiť aj medzinárodné renomé tým, že vraj prijal najostrejšie karanténne opatrenia v západnej Európe, ktoré rakúska vláda pre trvalý pokles počtu nakazených však postupne uvoľňuje od začiatku minulého týždňa.

V čase, keď ľudstvo nevie zabrániť ďalšiemu rozširovaniu zákerného ochorenia COVID-19, politický úspech sa stal pomerne bezvýznamným parametrom verejného života. Bude však aj nesporným predpokladom spoločenskej stability, bez ktorej sa nedá uskutočňovať dôrazná koncepcia boja nielen proti vírusu.

Preto sa z aktuálnej krízy postihujúcej celý svet môžeme poučiť aj z postupu rakúskej vlády, ktorá na rozdiel od politikov v ostatných nemecky hovoriacich štátoch od začiatku vystupovala ako zjednotený tím.

Podľa optimistického scenára budú Rakúšania môcť žiť v režime istej normality až od septembra, keď sa začína nový školský rok. Kurz však ide o krok ďalej. Počíta s úplnou slobodou cestovania do susedných krajín, až keď bude k dispozícii vakcína proti koronavírusu. Preto stále odporúča striktné dodržiavanie pravidiel osobnej hygieny a obmedzenia fyzických kontaktov.

Skutočná zaťažkávacia skúška Rakúska nastane najneskôr v lete, keď bude najvyšší čas predložiť presvedčivú koncepciu rozvoja spoločnosti posilnenej úspešným krízovým manažmentom.

Nielen opozícia však nadobúda podozrenie, či kancelárovi nejde o trvalé obmedzenie občianskych práv, ktoré v období nevypočítateľne sa šíriacej pandémie prekročí hranice potrebného a primeraného zasahovania štátu.

Možno sa pousmiať nad tvrdením bývalého pravicovo-populistického ministra vnútra Herberta Kickla zo strany FPÖ, ktorý v súvislosti so súčasným vystupovaním Kurza hovorí o autoritárskych tendenciách. Ale aj viacerí nesporní odborníci upozorňujú na to, že kancelár v posledných týždňoch neraz porušil základné právne ustanovenia.

Nedoštudovaný jurista Kurz zatiaľ nevie vyvrátiť tieto tvrdenia. Práve naopak, neustále sa odvoláva na výnimočnú situáciu, ktorá si vyžiada rozhodnú stratégiu.

Rakúsko po mesačnom spánku aspoň čiastočne ožilo. Vláda tým reagovala najmä na požiadavky majiteľov menších obchodov a ľudí so zvýšenou potrebou cestovania po dlhšom čase tvrdých obmedzení. Čoskoro sa budú otvárať reštaurácie, kaviarne a múzeá, zároveň sa vypracuje plán na podporu rozvoja cestovného ruchu.

Všetky tieto opatrenia sú podmienené hospodárskou nevyhnutnosťou. Bez výnimky sa týkajú odvetví, ktoré sú chrbtovou kosťou rakúskej ekonomiky, alebo sa ňou môžu stať v súvislosti so šírením nákazy zmenenými cestami tovarov a služieb. Teda nemožno hovoriť o poskytnutí väčšej miery slobody. Napriek tomu sa dajú označiť prijaté opatrenia vlády za momentálny malý pokrok v boji proti zákernej chorobe.

Sebastian Kurz však vie využívať obidve strany mince. Každodenne ďakuje všetkým Rakúšanom za ich prístup ku celospoločenskému zápasu proti koronakríze. Pritom neprestajne zdôrazňuje, že sa momentálne treba sústrediť na životne dôležité hospodárske odvetvia. Tým vysvetľuje, že ešte sa vôbec nedá hovoriť o úspešnom prekonaní krízy.

Podľa kancelára ide o významné víťazstvo, no iba v prvej etape boja proti vírusu. Skutočná zaťažkávacia skúška nastane najneskôr v lete, keď bude najvyšší čas predložiť presvedčivú koncepciu rozvoja rakúskej spoločnosti posilnenej úspešným krízovým manažmentom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #koronavírus #Covid-19 #koronakríza #Herbert Kickl