Celosvetová pandémia a postavenie žien

Prvé náznaky hovoria, že ochorenie COVID-19 predstavuje väčšie priame riziko pre mužov, najmä starších. Pandémia však odhaľuje a využíva nerovnosti rozličného druhu, vrátane rodovej nerovnosti.

11.05.2020 14:00
debata

V dlhodobom výhľade môžu dôsledky koronavírusu na zdravie, práva a slobody žien poškodiť nás všetkých. Ženy už znášajú veľmi nebezpečné dôsledky zatvárania firiem a škôl. Reštrikčné opatrenia sú dôležité, no zvyšujú riziko násilia voči ženám, ktoré doma uviazli s násilníckymi partnermi.

V posledných týždňoch sme zaznamenali alarmujúci vzostup domáceho násilia, najväčšie britské organizácie zaregistrovali 700-percentný nárast telefonátov na túto tému. Podporné služby pre zraniteľné ženy však museli svoju prácu zredukovať alebo úplne zavrieť.

Na základe tohto vývoja som nedávno apeloval na pokoj v domovoch po celom svete [http://www.unis.unvienna.org/…gsm1002.html]. Odvtedy sa viac ako 140 vlád zaviazalo podporovať ženy a dievčatá, ktoré by mohli byť počas pandémie ohrozené. Každá krajina môže presunúť služby on-line, rozšíriť krízové centrá, označiť ich za kľúčové a zvýšiť podporu organizáciám v prvej línii.

Partnerstvo Organizácie Spojených národov s Európskou úniou, iniciatíva Spotlight [https://www.spotlightinitiative.org/.], pracuje s vládami vo vyše 25 štátoch na týchto a podobných opatreniach, a je pripravená svoju podporu rozširovať.

Hlboký ekonomický prepad

Ohrozenie práv a slobôd žien, ktoré predstavuje COVID-19, prekračuje hranice fyzického násilia. Hlboký ekonomický prepad, ktorý pandémiu sprevádza, bude mať osobitný vplyv aj na ne.

Ak budú záujmy a práva žien v popredí a centre nášho záujmu, môžeme prejsť súčasnou pandémiou rýchlejšie a vybudovať rovnejšie a odolnejšie komunity a spoločnosti, prínosné pre všetkých.

Neférové a nerovnaké zaobchádzanie s pracujúcimi ženami je jeden z dôvodov, prečo som vstúpil do politiky. Keď som ešte ako študent koncom šesťdesiatych rokov pracoval ako dobrovoľný sociálny pracovník v chudobných častiach Lisabonu, videl som ich tam vo veľmi ťažkých situáciách. Robili nekvalifikovanú prácu a niesli na pleciach starostlivosť o celú svoju širokú rodinu. Už vtedy som vedel, že sa to musí zmeniť a počas môjho života sa mnohé dôležité zmeny aj udiali.

No desaťročia nato mnohým ženám na celom svete hrozí, že COVID-19 vráti tento stav späť alebo privodí ešte horší. Sú nerovnomerne reprezentované v slabo platených zamestnaniach bez benefitov, vedú domácnosti, chodia na brigády, predávajú na ulici alebo pracujú v malých službách, napríklad v kaderníctvach.

Medzinárodná organizácia práce odhaduje, že len v najbližších troch mesiacoch zanikne 200 miliónov pracovných miest – a veľká časť práve v týchto sektoroch. Tak ako prichádzajú o platené zamestnania, mnohé ženy zároveň čelia obrovskému nárastu práce v oblasti starostlivosti v dôsledku zatvorenia škôl, preťažených zdravotníckych systémov a zvýšených potrieb starších ľudí.

Dievčatá prichádzajú o vzdelanie

Nezabúdajme ani na dievčatá, ktoré prišli o vzdelávanie. V niektorých dedinách v Sierra Leone počet zapísaných žiačok do škôl v tínedžerskom veku poklesol po epidémii eboly z 50 na 34 percent, čo bude mať celoživotný dosah na kvalitu ich života, jednotlivých komunít i spoločnosti.

Mnohí muži sa tiež stretávajú so stratou zamestnania a protichodnými požiadavkami. No aj v najpriaznivejšom období vykonávajú ženy trikrát viac domácich prác ako muži. To znamená, že ak sa otvoria prevádzky a školy zostanú zatvorené, budú to práve ony, čo zostanú doma s deťmi, čo oddiali ich návrat do platenej práce.

Zakorenená nerovnosť taktiež znamená, že zatiaľ čo ženy predstavujú 70 percent zdravotníckeho personálu, podiel mužov v zdravotníckom manažmente ich výrazne prevyšuje. Ženy zároveň tvoria len desatinu politických lídrov v globálnom meradle, čo je na škodu nás všetkých.

Potrebujeme ich aj tam, kde sa robia rozhodnutia o súčasnej pandémii, aby sme predišli pesimistickým scenárom typu druhá vlna, nedostatok pracovnej sily či dokonca sociálne nepokoje.

Potrebujú sociálnu ochranu

Ženy, ktoré to nemajú v práci isté, urgentne potrebujú základnú sociálnu ochranu, či už zdravotné poistenie, platenú práceneschopnosť, starostlivosť o deti, ochranu príjmov a podporu v nezamestnanosti.

V budúcnosti musia byť opatrenia na stimuláciu ekonomiky ako prevody hotovosti, úvery, pôžičky a finančná výpomoc zamerané na ženy, bez ohľadu na to, či pracujú na plný úväzok vo formálnej ekonomike a na čiastočný či sezónne v neformálnej, alebo ako podnikateľky a majiteľky obchodov.

Koronakríza veľmi názorne vyjasnila, že neplatená práca žien v domácnosti dotuje služby verejnosti i zisky firiem. Túto prácu treba zahrnúť do ekonomického merania a rozhodovania. Všetci budeme profitovať z pracovného usporiadania, ktoré uznáva prácu v oblasti starostlivosti ako aj z inkluzívnych ekonomických modelov, ktoré si vážia prácu v domácnosti.

Pandémia COVID-19 nie je výzvou iba pre zdravotnícke systémy na celom svete, ale aj naším záväzkom k rovnosti a ľudskej dôstojnosti.

Ak budú záujmy a práva žien v popredí a centre nášho záujmu, môžeme prejsť súčasnou krízou rýchlejšie a vybudovať rovnejšie a odolnejšie komunity a spoločnosti, prínosné pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #domáce násilie #stimulácia ekonomiky #postavenie žien #pandémia #koronavírus #Covid-19 #rodová nerovnosť #sociálna ochrana