Konzervatívno - zelená konštelácia

Mnoho pozorovateľov očakáva na jeseň po budúcich parlamentných voľbách v Nemecku koalíciu Kresťanských demokratov a Zelených. V Rakúsku už taká koalícia vládne vyše roka. Preto si môžeme urobiť predstavu, ako podobná koalícia funguje.

03.02.2021 14:00
debata (1)

V Rakúskej ľudovej strane (ÖVP) je dominantným prúdom pravica kresťanskej demokracie. Kancelár Sebastian Kurz kombinuje nekompromisné postoje voči migrantom a utečencom s neoliberálnymi receptmi hospodárskej a sociálnej politiky. Má veľmi blízko k veľkým rakúskym obchodným skupinám. Zelení tvrdo kritizovali utečeneckú a sociálnu politiku vlády ÖVP-FPÖ, ktorej predsedal Kurz a ktorá sa zrútila po obrovskom korupčnom škandále s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Kapitalisticko – zelený kompromis

Koaličný kompromis ÖVP a Zelených spočíval v rozdelení oblastí primárneho záujmu. ÖVP dostala ministerstvo vnútra za účelom presadzovania práva a poriadku a protiutečeneckej politiky. Zelení prevzali ministerstvo infraštruktúry, ktoré je rozhodujúce pre ekologickejšiu dopravnú a energetickú politiku.

ÖVP sa nekompromisne zameriava proti utečencom a konkrétnym skupinám migrantov. Pred pár dňami ministerstvo vnútra deportovalo do Gruzínska a Arménska tri dievčatá, ktoré vyrastali a chodili do školy v Rakúsku, ale bol im nakoniec odmietnutý azyl. V tomto prípade bola kritika ostrejšia a výraznejšia ako v minulosti, krok kritizoval aj prezident Alexander van der Bellen. Zelení, ktorých stanovisko ich koaličný partner opäť nezohľadnil, vystupovali nesúhlasne a zastávali humánnejšie tendencie v ÖVP.

ÖVP pochopila, že jej učebnicový neoliberalizmus počas zdravotnej krízy neslúži ničomu. Zelení včas vyjadrili potrebu rozsiahlych programov podpory pre firmy, pracovníkov a samostatne zárobkovo činné osoby postihnuté krízou. Programy sú relatívne obsiahle a dobre financované, aj keď niektoré z nich trpia administratívnymi problémami a prekrývajú sa.

Minister vnútra spustil niekoľko vysoko viditeľných iniciatív, aby znížil pozornosť zameranú na iné škandály, napríklad v tajnej službe BVT. Patrí tam aj ignorovanie varovaní Slovenskej tajnej služby pred neskorším atentátnikom pri teroristickom útoku vo Viedni, alebo účasť vysoko postaveného bývalého úradníka BVT pri úteku Jana Marsalka, jedného z hlavných podozrivých z 1,9-miliardového megapodvodu Wirecard v Nemecku, do Bieloruska.

Dedičstvo korupcie

Okrem toho došlo k otvoreným konfliktom medzi tajnou službou a protikorupčnou obžalobou. V nadväznosti na video z Ibizy dokazujúce korupciu vysokých funkcionárov FPÖ, čo viedlo k pádu vtedajšej vlády ÖVP-FPÖ, aj niektorí bývalí funkcionári ÖVP čelia vyšetrovaniu trestných činov. Ministerka spravodlivosti Alma Zadić (Zelení) dokázala zabezpečiť ďalšie financovanie súdnictva a zlepšiť administratívnu štruktúru ministerstva.

Zelení v rámci svojej agendy dosiahli len obmedzený pokrok. Prijali niektoré konkrétne kroky na posilnenie železníc a verejnej dopravy. Ekologická daňová reforma je iba v začiatkoch. Ekologické problémy ostávajú v tieni pandémie.

Vládnym činnostiam dominoval boj proti Covid-19 a hospodárske a sociálne dôsledky zdravotnej krízy. Zásluhou pandémie sa zelený minister sociálnych vecí a zdravotníctva Rudi Anschober stal kľúčovou postavou vlády. Opatrenia verejnosti vysvetľoval, čím dosiahol rozsiahle dodržiavanie obmedzení. Kancelár Sebastian Kurz sa viac spoliehal na vyvolávanie strachu a kontroverzné iniciatívy, napríklad presadzovanie všeobecných hromadných testov. Pokiaľ ide o konkrétne obmedzenia, obidve strany dokázali zaujať spoločné pozície.

Núdzový režim

Pandémia zasiahla rakúske hospodárstvo veľmi ťažko, pretože odvetvie cestovného ruchu, najmä zimný cestovný ruch, má zásadný význam. Nezamestnanosť sa výrazne zvýšila. Kurz počas vládnutia s krajne pravicovou FPÖ systematicky staval na vedľajšiu koľaj inštitúcie „sociálneho partnerstva“, najmä odborové zväzy, ale svoju pozíciu počas súčasnej krízy prehodnotil. Zelení v každom prípade uprednostňovali konzultácie so záujmovými organizáciami podnikov a práce pri tvorbe hospodárskej a sociálnej politiky. Koalícia ÖVP / Zelení vážne zapojila obchodné organizácie a odbory do navrhovania opatrení na zníženie pracovnej doby (kurzarbeit), legislatívy domáceho úradu a ďalších opatrení týkajúcich sa hospodárskych a sociálnych aspektov krízy.

ÖVP pochopila, že jej učebnicový neoliberalizmus počas zdravotnej krízy neslúži ničomu. Zelení včas vyjadrili potrebu rozsiahlych programov podpory pre firmy, pracovníkov a samostatne zárobkovo činné osoby postihnuté krízou. Programy sú relatívne obsiahle a dobre financované, aj keď niektoré z nich trpia administratívnymi problémami a prekrývajú sa. Pre nezamestnaných a najchudobnejšie skupiny je ich v programoch veľmi málo. S podporou zelených sa požiadavky odborov na vyššie dávky v nezamestnanosti riešili aspoň čiastočne. Dlhodobo nezamestnaní dostávajú dočasne zvýšenú dávku v nezamestnanosti. Všeobecne však ÖVP pokračuje v obmedzujúcich riadkových sociálnych politikách.

Hospodárska a sociálna politika je v súčasnosti v „núdzovom režime“. Len čo sa skončí najhoršia kríza, sociálne a distribučné konflikty sa prehĺbia. To by mohol byť pre heterogénnu koalíciu skutočný okamih pravdy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Zelení #koalícia #imigranti #Sebastian Kurz #ekologická