Tichá vojna na nemeckých hraniciach

Nemecko v nedeľu fakticky uzavrelo spoločné hranice s Českom a rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko. Odvtedy môžu do Nemecka pricestovať iba Nemci, kamionisti a pracovníci tzv. kritickej infraštruktúry. Vláda v Berlíne to v prípade Česka zdôvodnila naďalej vysokým počtom nakazených koronavírusom. Ohľadom Tirolska sa odvolala na šírenie juhoafrickej mutácie COVID-19. V priebehu týždňa sa už tisícky ľudí museli vrátiť domov.

19.02.2021 14:00
debata (3)

Pre nový režim na nemeckých hraniciach stúpa diplomatické napätie medzi Berlínom a obidvoma krajinami, ale aj zvyškom krajín, ktorých sa obmedzenia pôvodne týkali. Česi chcú riešiť situáciu v Bruseli, lebo vychádzajú z toho, že Nemci svojím jednostranným rozhodnutím porušili európske pravidlá. Medzičasom sa na spoločnom postupe dohodli aj s partnermi z Vyšehradskej skupiny. Rakúšania sa zase spoliehajú na priame rokovania s Nemcami, do ktorých sa aj zapojili Taliani.

Uzavretie hraníc v dobe pandémie sa stalo smutnou realitou v celej Európe. Nedávne rozhodnutie nemeckej vlády sa pritom týka dvoch krajín, ktoré tiež zaviedli prísne kontroly, a to nielen na štátnych hraniciach, ale aj medzi jednotlivými regiónmi v rámci krajiny (Tirolsko či okresy Cheb, Sokolov a Trutnov).

Súčasný konflikt však spočíva v tom, že Nemci postupovali svojvoľne, keď uzavreli hranice s Českom a časťou Rakúska, no zároveň upustili od rovnakých krokov proti nadpriemerne pandémiou zamorenému Francúzsku. Okrem toho rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg viackrát upozornil, že neexistuje oficiálna definícia, čo je „nenahraditeľná činnosť“, a kontroly na hraniciach sa teda podľa neho uskutočnia na základe netransparentných kritérií.

Súčasný konflikt však spočíva v tom, že Nemci postupovali svojvoľne, keď uzavreli hranice s Českom a časťou Rakúska, no zároveň upustili od rovnakých krokov proti nadpriemerne pandémiou zamorenému Francúzsku. Okrem toho rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg viackrát upozornil, že neexistuje oficiálna definícia, čo je „nenahraditeľná činnosť“, a kontroly na hraniciach sa teda podľa neho uskutočnia na základe netransparentných kritérií. Týmito argumentmi si špičkoví diplomati Česka a Rakúska získali podporu nielen medzi svojimi krajanmi, ale aj v Nemecku. Tamojší prísny lockdown bude trvať najmenej do 7. marca. Pritom nie je jasné, za akých podmienok sa krajina znova otvorí. Na rozdiel napríklad od Rakúska, kde sú viac-menej stanovené jasné pravidlá, kedy treba ukončiť isté opatrenia, prebieha v Nemecku nekonečná diskusia o tom, ktoré základné parametre treba v boji s pandémiou uplatňovať. Teda niet divu, že aj hlavné nemecké médiá ako liberálny denník Die Welt vyjadrili súhlas s postupom vlád v Prahe a vo Viedni.

Za tichou vojnou na nemeckých hraniciach sa však schovávajú najmä hospodárske záujmy. Mnoho šoférov nákladných vozidiel momentálne nemôže dodať tovar do Nemecka. V dôsledku toho je prerušených mnoho dodávateľských reťazcov, čo pre najväčšiu európsku ekonomiku znamená ďalšiu záťaž, najmä v oblasti automobilovej výroby. Vyzerá to teda tak, že české a rakúske protesty proti uzavretiu hraníc budú úspešné.

Zatiaľ v Európe nezazneli hlasy na podporu nemeckého kurzu. Iba na prvý pohľad sa to môže javiť ako ďalší prejav údajnej nemeckej izolácie pod vedením kancelárky Angely Merkelovej. Predovšetkým panuje strach z dôsledkov oslabenia hospodárskej a ekonomickej veľmoci. Aktuálny konflikt je poučným príkladom náhleho ekonomického zamrznutia bohatého regiónu, ako je Tirolsko, ktorý žije momentálne z gastronómie a cestovného ruchu a pre faktické uzavretie hranice s Nemeckom zaznamená aj výrazný pokles v oblasti logistiky. Pritom však nemusíme zabúdať na to, že ekonomické problémy Tirolska v súvislosti s pandémiou sa začali s nariadeniami rakúskej vlády.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Nemecko #tirolsko #kamiónová doprava #antigénový test #PCR test