Rakúsky kancelár Sebastian Kurz pod tlakom

Od svojho volebného víťazstva v roku 2007 bol Sebastian Kurz, nový predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), všeobecne vnímaný ako nová vzrastajúca sila silnejšie pravicovo orientovaného prúdu európskej kresťanskej demokracie.

11.03.2021 14:00
debata

Na konci roku 2019 uzavrel koalíciu so Zelenými. Malo to byť postavené na nerovnomernom rozdelení sfér vplyvu: voľná ruka pre ÖVP v oblastiach, ako sú silné antiutečenecké politiky, a určitý priestor pre ekologické politiky pre Zelených. Považovalo sa to za možný model podobných koalícií v iných krajinách EÚ, najmä v Nemecku.

Teraz je Sebastian Kurz a jeho strana pod silným tlakom. Príliš intímne vzťahy s podnikateľmi zlyhali. Zdá sa, že ich Kurz posilnil, pretože potreboval financovať drahé volebné kampane. Nedávno vyšlo najavo, že proti bývalému ministrovi spravodlivosti a súčasnému sudcovi ústavného súdu Wolfgangovi Brandstetterovi ako aj kľúčovému úradníkovi ministerstva spravodlivosti Christianovi Pilnacekovi sa vedie súdne vyšetrovanie, keďže sú podozriví z úniku informácií o súdnom vyšetrovaní a domovej prehliadke u realitného magnáta. Pilnacek, verný strane ÖVP, bol sivou eminenciou ministerstva spravodlivosti, kde dlhé roky dohliadal na štátnych prokurátorov. Vo viacerých politicky veľmi citlivých prípadoch konal veľmi kontroverzne.

Teraz ho prepustili. Iba dva týždne predtým bol prehľadaný dom ministra financií Gernota Blümela, blízkeho kancelárovho dôverníka. Protikorupčné stíhanie proti nemu spustilo vyšetrovanie pre podozrenie z korupcie. Prebiehajú aj súdne vyšetrovania týkajúce sa aktivít počas bývalej koalície Kurzovej ÖVP s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Rovnako ako v prípade Blümela, aj v tomto prípade ide najmä o sektor kasín. Medzi podozrivými sú bývalí vysokí funkcionári FPÖ aj ÖVP vrátane dvoch bývalých ministrov financií (obaja ÖVP).

Vnútorné spory

ÖVP, znepokojená najnovšími prípadmi, zintenzívnila kampaň proti častiam súdnictva, najmä proti korupcii vo verejnom stíhaní. To si znepriatelí mnohých právnych expertov, z ktorých viacerí majú skôr konzervatívne sklony. Zelení, ktorí sú v súčasnosti zodpovední za ministerstvo spravodlivosti, bránia nezávislosť súdnictva. Diskusia o zasahovaní do politicky citlivého súdneho vyšetrovania už bola v plnom prúde celé týždne. V legislatívnych iniciatívach na zvýšenie nezávislosti prokurátorov a v zákone o transparentnosti verejnej správy už bola ÖVP nútená odstúpiť Zeleným.

Pandémia zasiahla rakúske hospodárstvo veľmi ťažko, pretože najmä zimný cestovný ruch má zásadný význam. ÖVP pochopila, že jej učebnicový neoliberalizmus je počas sanitárnej krízy celkom nanič.

ÖVP sa dostala pod tlak aj kvôli mnohým škandálom, nefunkčnosti a rozkolom v tajnej službe. Strana viedla ministerstvo vnútra, pod ktoré služba spadá, takmer bez prerušenia dve desaťročia. Ťažko môže poprieť politickú zodpovednosť. Pred niekoľkými týždňami sa minister vnútra Karl Nehammer pokúsil odvrátiť pozornosť od týchto zlyhaní vyhostením troch dievčat, ktoré prežili takmer celý život v Rakúsku, do Gruzínska a Arménska. Malo to byť potvrdenie ochrannej známky ÖVP, „tvrdej ruky“ proti migrantom.

Ale vyhostenie opäť otvorilo starú polemiku so Zelenými, ktorých postoj k tejto otázke nebol zohľadnený. Zelení si však ponechali politický priestor na uskutočnenie svojej ekologickej agendy. Pôvodný pakt je zatiaľ dodržaný.

Činnosti vlády dominujú boj proti COVID-19 a ekonomické a sociálne dôsledky zdravotnej krízy. Zásluhou pandémie sa zelený minister sociálnych vecí a zdravotníctva Rudi Anschober stal kľúčovou osobnosťou vlády. Usiloval sa vysvetliť opatrenia, a tak dosiahol rozsiahle dodržiavanie obmedzení. Kancelár Sebastian Kurz stavil viac na vyvolávanie strachu a sám vyvinul niekoľko kontroverzných iniciatív, napríklad presadzovanie všeobecných hromadných testov. Pokiaľ ide o konkrétne obmedzenia, obidve strany dokázali zaujať spoločné pozície.

Kríza mení hodnoty

Pandémia zasiahla rakúske hospodárstvo veľmi ťažko, pretože najmä zimný cestovný ruch má zásadný význam. Nezamestnanosť sa výrazne zvýšila. ÖVP pochopila, že jej učebnicový neoliberalizmus je počas sanitárnej krízy celkom nanič. Zelení včas vyjadrili potrebu rozsiahlych programov podpory pre firmy, pracovníkov a samostatne zárobkovo činné osoby postihnuté krízou. Programy sú relatívne obsiahle a dobre financované, aj keď niektoré trpia administratívnymi problémami a vzájomne sa prekrývajú. Pre nezamestnaných a najchudobnejšie skupiny obyvateľstva je toho v programoch veľmi málo.

S podporou Zelených sa požiadavky odborov na vyššie dávky v nezamestnanosti riešili aspoň čiastočne. Dlhodobo nezamestnaní dostávajú dočasne zvýšenú dávku v nezamestnanosti. Všeobecne však ÖVP pokračuje v reštrikčných sociálnych politikách. Hospodárska a sociálna politika je v súčasnosti v „núdzovom režime“. Len čo sa skončí najhoršia kríza, sociálne a distribučné konflikty sa prehĺbia. To by pravdepodobne zvýšilo napätie v koalícii, ak by v tom čase ešte existovala.

Momentálne sa ÖVP nachádza v obrannejšej pozícii, ako si kedy dokázala predstaviť. Keďže problémy so súdnictvom sa týkajú dôverníkov Sebastiana Kurza, kancelár je sám pod tlakom. Čiastočne sa zdá, že sa usiluje o vysoko viditeľné, aj keď nie nevyhnutne dobre pripravené iniciatívy v iných oblastiach, vrátane riešenia koronakrízy. To by mohlo dokonca destabilizovať krízové riadenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÖVP #Sebastian Kurz #migračná politika #pandémia koronavírusu