Smrtonosná politika v Brazílii

Vrah národa! alebo Žalujeme! a inými podobnými sloganmi reagovali tisíce Brazílčanov z okien a balkónov, keď chcel brazílsky prezident Jair Bolsonaro koncom marca v príhovore národu vysvetliť kolaps systému zdravotnej starostlivosti. Asi tretina svetovo známych úmrtí na COVIDA-19 je v Brazílii, kde žijú len približne tri percentá svetovej populácie.

15.04.2021 14:00
debata (3)

Podľa oficiálnych informácií na začiatku apríla zomrelo na pandémiu 335-tisíc Brazílčanov. Na základe čísel z nemocníc odborníci predpokladajú dokonca 443-tisíc úmrtí na COVID-19. V súčasnosti zomrie v Brazílii každý deň okolo 4 000 ľudí.

Rovnako ako ďalší krajne pravicoví prezidenti v krajinách so slabým sociálnym systémom aj brazílsky prezident od začiatku bagatelizoval COVID-19 ako „chrípočku“. Hospodárske záujmy očividne kládol pred zdravotnú bezpečnosť. Dôsledne odmietal obmedzenia vychádzania či pandémiou podmienené zatváranie firiem, obchodov a hotelov. Spočiatku s ním sympatizovali niektorí zamestnávatelia, ale aj časť chudobného obyvateľstva.

Aj preto, lebo práve chudobní majú neisté pracovné miesta v neformálnom sektore, ako sú drobné práce, maloobchod a obchod. Pre prípad straty príjmu nemajú žiadne rezervy. Vzhľadom na stiesnené životné podmienky a zlú infraštruktúru sú pandémiou oveľa ohrozenejší.

Pomoc len bohatým

Štúdia Katolíckej univerzity v Riu de Janeiro zistila, že medzi pacientmi so závažnými príznakmi dosahuje iné ako biele obyvateľstvo bez formálneho vzdelania štvornásobne vyššie riziko úmrtia ako belosi s vysokoškolským vzdelaním. Často sa k väčšiemu riziku infekcie pridáva hlad. Parlament schválil pomoc osobám postihnutým krízou spojenou s pandémiou.

Bolsonarova administratíva očkovanie nepripravila. Pritom sa v spolupráci s brazílskymi inštitúciami vykonalo veľa sérií testov vakcín proti COVID-19. V minulosti bol brazílsky zdravotnícky systém schopný vykonať hromadné očkovanie v krátkom čase. Pravicová politika v posledných rokoch oslabila kapacity zdravotníckeho systému obrovským znížením financovania.

V prípade chudobných skupín obyvateľstva išlo o okamžité platby postihnutým, spočiatku okolo 100 eur. Bolsonaro však ich platbu oneskoril. Keď si uvedomil, že pomoc je populárna, využil ju vo svoj prospech. A tak je väčšina pomoci presmerovaná do veľkých spoločností.

Bolsonarovo zvládnutie pandémie však nie je konsenzuálne ani v pravici. Časť vzdelaných ľudí s vyššími príjmami sa vzhľadom na vysokú úmrtnosť začala od Bolsonara čoskoro odvracať. Guvernéri štátov a starostovia sa postavili proti politike nečinnosti federálnej vlády. V niektorých prípadoch zaviedli regionálne obmedzenia, ktoré viedli ku konfliktom a k právnym sporom s Bolsonarovou vládou. Ministri zdravotníctva boli v rýchlom slede vymenení.

Rýchle šírenie vírusu COVID-19 napomáhalo aj mutáciám, z ktorých jedna prevládla. Takto sa začala druhá fáza pandémie, a to v povodí Amazonky pri meste Manaus. Tamojšia populácia sa tam z veľkej časti vzhľadom na silné rozšírenie pandémie považovala za imúnnu, napriek tomu sa choroba rozšírila znova. Túto vlnu už miestne zdravotníctvo nezvládalo, chýbali najmä ventilátory. Na čoraz zúfalejšie výzvy o pomoc reagovala federálna vláda v januári 2021 s veľkým oneskorením. Počet infekcií od začiatku marca dramaticky vzrástol a zdravotnícky systém sa v mnohých častiach krajiny skutočne zrútil.

Na rozdiel od Trumpovej administratívy Bolsonarova administratíva očkovanie nepripravila. Pritom sa v spolupráci s brazílskymi inštitúciami vykonalo veľa sérií testov vakcín proti COVID-19. Verejný brazílsky výskumný ústav Butantan už urobil veľký pokrok vo vývoji svojej vlastnej vakcíny (Butanvac) a má medzinárodne uznávané veľké skúsenosti v oblasti vakcín.

Bolsonaro stráca podporu

V minulosti bol brazílsky zdravotnícky systém schopný vykonať hromadné očkovanie v krátkom čase. Pravicová politika v posledných rokoch oslabila kapacity zdravotníckeho systému a farmaceutického výskumu obrovským znížením financovania. A kapacity, ktoré boli stále k dispozícii, Bolsonarova vláda nevyužila.

Z geopolitických dôvodov sa jej nepáčili objednávky čínskych vakcín, na ktorých sa podieľali brazílske inštitúcie. Čínska vakcína Coronavac, ktorej štúdiu koordinoval Butantan v Brazílii, bola schválená až pod veľkým tlakom. Bolsonarova vláda premeškala aj príležitosti na nákup západných vakcín.

Proti nedbanlivej politike sa už obracajú aj ústredné piliere vlády. Vo verejnom liste 300 vedúcich pracovníkov a ekonómov vrátane bývalých guvernérov centrálnych bánk a súčasných prezidentov veľkých brazílskych bánk sa vyzýva na dôslednú politiku národnej kontroly pandémie. Armáda, ktorá od Bolsonara získala mnoho najvyšších pozícií, sa už tiež od jeho politiky odvracia.

Blok pravicových strán Centrão, od ktorého podpory Bolsonaro závisí, v parlamente medzičasom zaujal kritický postoj. Bolsonaro reagoval rekonštrukciou kabinetu a zúrivými pokusmi získať ďalšie vakcíny. V postave Inácia Lulu da Silva, ktorého odsudzujúci rozsudok zrušil Najvyšší súd, mu v nasledujúcich voľbách rastie vážna konkurencia umiernenej ľavice.

Vzhľadom na vysoký počet nakazených a na mutácie nie je Bolsonarova politika smrtonosná len v Brazílii, ale predstavuje aj medzinárodné riziko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Luiz Inácio Lula da Silva #Jair Bolsonaro #Covid-19