Dehonestovanie Slovenska a podkopávanie piliera našej štátnosti

Zahraničná politika patrí k základným atribútom suverenity štátu. Uskutočňuje sa prostredníctvom zahraničnej služby, čiže diplomacie. Tá predstavuje akési tykadlá štátu vo svete. Jej pomocou získava informácie o dianí v iných štátoch, v medzinárodných organizáciách atď.

20.04.2021 14:00
debata (22)

Cez diplomaciu presadzuje svoje záujmy voči iným štátom a celému medzinárodnému prostrediu. Preto je jedným z pilierov našej nezávislej štátnosti.

Naša diplomacia je konkurencieschopná a úspešná

Po rozdelení ČSFR sme si zahraničnú službu museli vybudovať na zelenej lúke. Ako aktívny politik a neskôr diplomat som bol svedkom tohto zložitého procesu. Videl som profesionálne rásť mladých diplomatov, ktorí do služby vstupovali v 90. rokoch. Za vyše 28 rokov naša diplomacia ukázala, že je konkurencieschopná s českou, ktorá jednoducho prevzala všetko, čo bolo vo federálnom Černínskom paláci. Vďaka efektívnosti svojej diplomacie náš čerstvo nezávislý štát získal rovnocenné postavenie a autoritu v medzinárodnom spoločenstve a poslal do medzinárodných organizácií viacero silných osobností, ktoré robia SR dobré meno. Od zahraničných diplomatov i politikov som si vypočul mnoho uznania výkonom našich diplomatov. Osobitne mi v pamäti utkvelo stretnutie v Prahe k stému výročiu čs. diplomacie. Českí kolegovia v neformálnych rozhovoroch priznávali obrovské prekvapenie, aká silná je slovenská diplomacia, keďže vedeli, aký hendikep mala pri štarte. A s istou závisťou spomínali, koľko ľudí máme na významných medzinárodných postoch. Naša diplomacia by preto mala byť predmetom národnej hrdosti, nie hejtovania.

Nejde iba o záujmy, ale aj o národnú identitu a povesť

V zahraničnej politike nejde iba o presadzovanie záujmov, ale aj národnej a štátnej identity a dobrej povesti vo svete. Chceme, aby SR v zahraničí hodnotili pozitívne a s rešpektom. Štáty a medzinárodné organizácie nás vnímajú na základe viacerých zdrojov informácií. Jedným sú médiá, ktoré monitorujú a komentujú zahraničnú i vnútornú politiku SR, konanie jej predstaviteľov, čím ovplyvňujú utváranie jej obrazu v tej či onej krajine, na finančných trhoch či u potenciálnych investorov.

Igor Matovič svojím štýlom politiky i konkrétnymi krokmi a vyjadreniami, ktoré sú bohato zdokumentované a o ktorých posielajú zahraniční diplomati domov podrobné správy, diskredituje a zosmiešňuje nielen sám seba pred slovenskou verejnosťou. Devastuje aj povesť a dôveryhodnosť SR v zahraničí.

Základom informovanosti predstaviteľov iných štátov o SR sú neverejné správy, ktoré posielajú domov diplomati akreditovaní v Bratislave. Rozoberajú konanie našich ústavných činiteľov, ich hodnotovú a politickú orientáciu, názory na medzinárodnú politiku, ale aj ich špecifické aktivity, povahové a charakterové vlastností a eventuálne poklesky. Profesionalita, vedomosti, vystupovanie, ale aj osobná integrita reprezentácie štátu sú preto mimoriadne dôležité pre povesť SR a rešpekt voči nej v EÚ a vo svete.

Diskreditácia a zosmiešňovanie vlastného štátu

Ak sa v tomto kontexte pozrieme na zahraničné a domáce pôsobenie expredsedu vlády a súčasného ministra financií, záver je tristný. Svojím štýlom politiky i konkrétnymi krokmi a vyjadreniami, ktoré sú bohato zdokumentované a o ktorých posielajú zahraniční diplomati domov podrobné správy, diskredituje a zosmiešňuje nielen sám seba pred slovenskou verejnosťou. Devastuje aj povesť a dôveryhodnosť SR v zahraničí. Už to, že predsedom vlády sa stal plagiátor, nás vonku zahanbuje. Pridajme k tomu prejavy nekultúrnosti a nevzdelanosti spojené s opakovanou hrubou netaktnosťou voči zahraničným partnerom, a máme záver, že nemôže u nich požívať úctu a prirodzenú autoritu.

Áno, rešpektujú výsledok volieb a správajú sa k Igorovi Matovičovi zdvorilo. Ale to neznamená, že si ho vážia a očakávajú od neho hlbokú analýzu medzinárodných problémov alebo situácie v eurozóne a že kvôli tomu chcú stretnutia s ním. Ak za rok dostal vlastnú vládu na kolená, nemôžu si ho vážiť ako schopného politika. Tým, že pokračuje v nevyspytateľnom štýle politiky, ktorým to spôsobil, vyvoláva u partnerov pocit nevypočítateľnosti celej vlády, spochybňuje jej stabilitu a vhodnosť robiť s ňou dlhodobejšie projekty a dohody. Amaterizmom a chaotickým avanturistickým konaním vyvoláva neistotu, aká je vlastne zahraničnopolitická orientácia vlády.

Tým, že bezprecedentne ponížil slovenskú diplomaciu spôsobom, akým zorganizoval a uskutočnil zahraničné cesty do Moskvy a Budapešti v rozpore s kompetenčným zákonom a so všetkými pravidlami a zvyklosťami komunikácie medzi štátmi, tým, že sa neúctivo vyjadroval na adresu ministra a štátneho tajomníka MZVEZ, urážal v zahraničí slovenské štátne orgány, Matovič podkopal pilier slovenskej štátnosti a jej suverenity. Vyslal do zahraničia signál slabosti vlády a vyvolal pokušenie všeličo si voči nej dovoliť.

Osobitne sa to týka jeho rokovania s maďarskými predstaviteľmi len za prítomnosti radikálne zmýšľajúceho poslanca OĽaNO Györgya Gyimesiho, ťahajúceho Slovensko späť do 90. rokov, keď muselo čeliť Durayovej politike veľkomaďarského nacionalizmu a revizionizmu. Arogancia, s akou Gyimesi vyhlásil, že podmienkou úspešnosti rokovania Matoviča v Budapešti bola neprítomnosť slovenského veľvyslanca, je varovná. To všetko sú dôvody pripomenúť, že minister financií prezidentke sľuboval vernosť Slovenskej republike, plniť svoje povinnosti v záujme občanov a zachovávať ústavu a ostatné zákony.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Igor Matovič #zahraničná politika #medzinárodný avanturizmus #György Gyimesi