Ľudia v Gaze si zaslúžia slobodu

Nedávna eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu vyvolala búrlivú diskusiu na globálnej scéne. Bohužiaľ, v mnohých mediálnych výstupoch vrátane niekoľkých slovenských býva Izrael vykresľovaný ako „zlý“ element, bez akýchkoľvek pokusov o pochopenie hlbšieho kontextu konfliktu.

02.06.2021 14:00
debata (2)

Bolo to tak aj v prípade článku, ktorý napísal Peter Weisenbacher, ktorý nekriticky hovoril o Izraeli bez toho, aby bral do úvahy niekoľko dôležitých skutočností.

Vo svojom texte použil veľmi silný slovník a pri diskusiách o spore o územie obvinil Izrael z vojnových zločinov, okupácie alebo dokonca z apartheidu. Táto interpretácia udalostí nemá skutočný základ, stigmatizuje a uráža Štát Izrael a prispieva k neustálej polarizácii globálneho diskurzu.

Zatiaľ čo Izrael robí maximum pre ochranu svojich civilistov, Hamas pácha dva vojnové zločiny súčasne: zameriava sa na izraelských civilistov a používa svojich civilistov ako ľudské štíty. Ľudia v Gaze si zaslúžia byť slobodní! Slobodní od Hamasu! Keď sa to stane, Izrael a Gaza budú môcť koexistovať v mieri.

Budem konkrétny a osvetlím body, o ktorých hovoril vo svojom článku pán Weisenbacher. Pokiaľ ide o eskaláciu násilia v máji, je potrebné spomenúť, že bola podmienená nenávisťou voči Izraelčanom a vôbec nebola pokojným prejavom nesúhlasu s izraelskou politikou súvisiacou s územným sporom o nehnuteľnosti. Práve naopak, demonštranti sa rozhodli násilne zasiahnuť proti izraelskej polícii kameňmi a Molotovovými kokteilmi, takže bolo prirodzené, keď polícia zasiahla a odpovedala. Je dôležité spomenúť, že izraelská polícia reagovala gumovými projektilmi, ktoré nie sú smrteľné. Weisenbacher ďalej uvádza vojenské prostriedky, čo je zámerné zveličovanie udalostí, pretože bezpečnosť v meste Jeruzalem má na starosti polícia a nie vojaci.

Aj keď autor uvádza, že nesúhlasí s raketovými útokmi Hamasu, nejako pozabudol spomenúť skutočnú podstatu teroristickej organizácie. Pozrime sa bližšie na to, čo Hamas v skutočnosti je. Je to palestínske extrémne islamistické hnutie, pričom nie je rozdiel medzi Hamasom, Al-Kajdá alebo Islamským štátom. Z ideologického hľadiska Hamas chápe Palestínu ako islamskú domovinu, ktorá nikdy nemôže patriť nemoslimom, pričom vedie svätú vojnu s cieľom získať kontrolu nad Palestínou, čo je pre palestínskych moslimov náboženskou povinnosťou ukotvenou v organizačnej listine z roku 1988.

Po celú dobu svojej existencie Hamas zmaril takmer každý pokus o mierové urovnanie podporované Izraelom a umiernenými Palestínčanmi (OOP alebo PA) a odpovedal intenzívnou teroristickou kampaňou. Séria pohraničných protestov a bojov eskalovala v rokoch 2012, 2014 a naposledy v máji tohto roku. Izrael v priebehu rokov pracoval na bezpečí svojich civilistov, zatiaľ čo Hamas namiesto ochrany Palestínčanov ich používa ako ľudský štít.

Z povahy vojenského hnutia Hamas vyplýva, že predpoklad, že sa organizácia snaží o dobro palestínskych občanov, je principiálne nesprávny. Ako príklad uvediem zaobchádzanie so skupinou palestínskych civilistov, ktorí po tom, čo vyjadrili kritický postoj voči Hamasu za nezákonné voľby v roku 2006, boli zhodení zo striech budov.

Pokiaľ hovoríme o primeranosti obrany, zmenil by pán Weisenbacher postoj, ak by bolo na izraelskej strane viac obetí? Musíme si uvedomiť, že za 11 dní trvajúci konflikt, ktorého sme boli svedkami, Hamas a iné teroristické organizácie pôsobiace v Gaze smerom k Izraelu vystrelili okolo 14 300 rakiet. Zdôrazňujem, že sa špeciálne nezameriavali na vojenské tábory, ale na izraelské mestá a dediny. Bolo to len vďaka špičkovému obrannému systému Iron Dome, ktorý zabránil veľkej väčšine rakiet zabiť vysoký počet izraelských civilistov.

Otázkou preto je, ako možno porovnávať jediný demokratický štát na Blízkom východe a radikálne teroristické hnutie, ktoré násilne kontroluje dva milióny civilistov v Gaze. Takmer všetky finančné zdroje pochádzajúce od medzinárodného spoločenstva Hamas využíva nielen na stavbu teroristických tunelov s cieľom skladovať výzbroj a muníciu, ale aj, čo je horšie, na napadnutie Izraela z podzemia s cieľom uniesť či zabiť izraelských civilistov. Zatiaľ čo Izrael robí maximum pre ochranu svojich civilistov, Hamas pácha dva vojnové zločiny súčasne: zameriava sa na izraelských civilistov a používa svojich civilistov ako ľudské štíty.

Spolu so slovenským ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom sme na diplomatickej návšteve v Izraeli boli svedkami krutosti Hamasu, ktorú je potrebné zastaviť. Izrael nie je v konflikte s Palestínčanmi, ale s teroristickou organizáciou Hamas. Verím, že väčšina občanov Gazy by najradšej žila pokojný a harmonický život so stabilným zamestnaním, vzdelaním pre svoje deti a celkovo stabilnými sociálno-ekonomickými podmienkami, ktoré však Hamas neposkytuje. Čoraz viac krajín vrátane Spojených arabských emirátov, Bahrajnu, Sudánu, Maroka, Jordánska a Egypta chápe, že Izrael môže byť a mal by byť mierovým partnerom.

Ľudia v Gaze si zaslúžia byť slobodní! Slobodní od Hamasu! Keď sa to stane, Izrael a Gaza budú môcť koexistovať v mieri.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Gaza