Skúsia Česi opäť niečo nové?

S každými voľbami prichádza v českej politike nejaká novinka. V roku 2010 vtrhli do snemovne Věci veřejné, marketingový projekt majiteľa bezpečnostnej agentúry, no vydržali tam len tri roky. Klasický program nemali, vedeli však, že je všetko zle a musí prísť zmena.

09.06.2021 14:00
debata (2)

V roku 2013 uspelo Babišovo hnutie ANO. Sľúbilo lepší chod štátu, boj s korupciou a vystriedanie nemehiel odborníkmi. V roku 2017 nastúpili v úlohe protestnej strany Piráti. Počas štyroch rokov dokázali, že majú na viac, ako len na presadzovanie slobodného surfovania po internete a legalizáciu marihuany.

Dnes Piráti v koalícii so Starostami a nezávislými ašpirujú na októbrové volebné víťazstvo. Premiér Babiš síce straší, že s nimi príde multikulturalizmus, ústretovosť k migrantom a zdanenie prebytočných metrov v bytoch, skutočnosť je však odlišná. Piráti sa správajú umiernene a štátnicky, aby sa striasli pankáčskeho imidžu. V májovom volebnom modeli agentúry Kantar získali 26 percent, druhá bola konzervatívna koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s viac ako dvadsaťjeden percentami, až tretie potom ANO s dvadsiatimi percentami. Babišova atraktivita slabne. Mladší a liberálnejší elektorát postrácal už pred časom a za zlé zvládanie epidémie v predchádzajúcich mesiacoch ho trestajú voliči naprieč vekovými a sociálnymi skupinami.

Napriek tomu by bola chyba nad Babišom lámať palicu. V posledných dňoch už zase rozbehol starostlivo nachystanú kampaň, do ktorej vkladá takú nálož emócií, akú si Piráti nevedia ani len predstaviť. Istotami a ochranou pred kdečím sa to v nej len tak hemží.

Budúcu vládu zloží ten, kto nebude mať núdzu o partnerov. Babišovi sa tí jeho doterajší možno vytratia z poslaneckých lavíc. Komunisti sú tesne nad povinnými piatimi percentami, sociálnym demokratom sa črtá len trojpercentný zisk.

Budúcu vládu napokon zloží ten, kto nebude mať núdzu o partnerov. Babišovi sa tí jeho doterajší možno vytratia z poslaneckých lavíc. Komunisti sú tesne nad povinnými piatimi percentami, sociálnym demokratom sa črtá len trojpercentný zisk. Nebolo by divu. Vo vláde, aj napriek kreatívnym nápadom ministerky práce a sociálnych vecí Maláčovej, hrajú druhé husle, premiérove aféry prehliadajú a, naopak, svoje vlastné si vyrábajú.

Šéf ČSSD a minister vnútra Jan Hamáček sa zaplietol do historky o ceste do Moskvy, ktorú – vraj len naoko – plánoval, aj keď sa už šepkalo o zavinení výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ruskými agentmi. Horúce hlavy ho obviňujú z vlastizrady. Aby toho nebolo málo, po zjazde, kde bol opätovne zvolený do funkcie, odstavil svojich kritikov. Vypudil ich z rôznych funkcií, do ktorých povolal starú gardu vyslúžilcov, ktorí pritom už jednu šancu byť budúcnosťou sociálnej demokracie prepásli.

Pri strane, ktorá bola zvyknutá na 20– aj 30-percentné výsledky, by – hoci len dočasný – ústup mimo parlamentu bol potupou. Vylúčené to však nie je. Už z toho dôvodu, že Hamáček dlhodobo orientuje ČSSD predovšetkým na konzervatívne ľavicových voličov, ktorí vyžadujú pomoc a ochranu. Tí chodia k urnám disciplinovane, ale ich výber môže prekvapiť.

Čerstvo im, ale aj odporcom korupcie a vyznávačom spravodlivosti nadbieha Robert Šlachta s hnutím Prísaha. Bývalý policajt Šlachta stál na čele Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu a šliapal politikom na päty tak dlho, kým v roku 2013 nepadla pravicová vláda Petra Nečasa. Neskôr však „nerozdýchal“ policajnú reorganizáciu a šiel pracovať k colníkom. Už vtedy sa špekulovalo, že je mu Babiš zaviazaný. Aký je ich vzťah aktuálne, to sa naplno ukáže po voľbách.

V nich bude v každom prípade hlásateľ poriadku Šlachta kradnúť hlasy ANO, ČSSD, Pirátom, Okamurovej SPD a možno aj konzervatívcom. Pre každého má niečo. Sľub alebo aspoň úsmev. Dnes má päťpercentné sympatie a pokojne ešte môže rásť. Ľudia totiž stále hľadajú niečo nové, lepšie. A keď sa nedočkajú, skúsia to v budúcich voľbách zase s niekým iným.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #piráti #Babiš #ANO #Jan Hamáček #Robert Šlachta