Orbán je nebezpečný aj pre nás

S blížiacimi sa voľbami a pribúdajúcimi problémami, medzi ktoré možno zaradiť nezvládnutie pandémie a zjednotenie opozície, sa Viktor Orbán rozhodol staviť na osvedčenú kartu - šírenie nenávisti. Nemožno sa mu čudovať, fungovalo to už opakovane v minulosti a bezzubé vyhrážky z Bruselu ho obvykle nestáli viac ako úškrn.

17.06.2021 14:00
debata (45)

O nepriateľov nemá núdzu, panický strach má z ľavice, „liberálov“, Sorosa a židov všeobecne, Rómov, ale aj žien. Tentoraz sa však rozhodol ísť v šľapajach svojho veľkého vzoru, tiež muža malého vzrastu a veľkých ambícií, Vladimira Putina. Maďarský parlament totiž predvčerom schválil, napriek obrovským demonštráciám, zákon, ktorý zakazuje „propagovať homosexualitu“ pred mladými do 18 rokov. Čo tam po slobode prejavu či práve detí na vzdelanie, tým sa voľby (asi) nevyhrávajú.

Celý zákon je, samozrejme, úplný nezmysel, pretože nič také ako „propagácia“ homosexuality nejestvuje. Nemožno totiž propagovať sexuálnu orientáciu, ktorá je vrodenou biologickou charakteristikou. Medzi Orbánovými fanúšikmi sa síce nájdu takí, čo tento vedecký fakt spochybňujú, no ich „argumenty“ sú asi také presvedčivé ako tvrdenie, že deti nosia bociany.

Celý zákon je úplný nezmysel, pretože nič také ako „propagácia“ homosexuality nejestvuje. Maďarského takmerdiktátora však o spánok neoberá blaho budúcich generácií, ale výsledok budúcich volieb.

Premiérovi však nejde o ochranu detí, to by musel v prvom rade zakázať mobily a v druhom internet, keďže už škôlkari sa s ich pomocou vedia dostať takmer k akémukoľvek obsahu. Nie je žiadnou výnimkou, že školopovinné deti sú práve prostredníctvom týchto technológií vystavené násiliu či pornografii a -násťroční stále častejšie takéto žánre aj sami vyrábajú. Toto, podobne ako sexuálni predátori, ktorí na deti číhajú na sociálnych sieťach, sú skutočné hrozby pre zdravý vývoj dnešnej mladej generácie v sexuálnej oblasti. Nie brožúrky alebo prednášky o LGBT menšine. Maďarského takmerdiktátora však o spánok neoberá blaho budúcich generácií, ale výsledok budúcich volieb.

Jediné, čo tento legislatívny paškvil dosiahne, je, že mladí ľudia v období puberty nebudú mať k dispozícii seriózne informácie o homosexualite, ale len nezmysly z internetu. Dúfajme preto, že táto Orbánova predvolebná kortešačka nespôsobí v konečnom dôsledku takú šarapatu, akej sa obávajú niektorí odborníci. Koniec koncov je možné, že ani nevojde do platnosti, keďže maďarský ústavný súd nie vždy plní priania pána z Budínskeho zámku a v nedávnej minulosti mu niektoré zákony zrušil.

Rovnako je vysoko pravdepodobné, že ak nie učitelia, tak minimálne mimovládne organizácie sa postavia na odpor a mládež budú aj naďalej vzdelávať. Veď vzdelávanie a propagácia sú dve odlišné veci. Pre opozičných politikov, ktorí sú starostami a primátormi od najmenších dedín až po Budapešť, to bude zasa vhodný spôsob na zviditeľnenie. Nenávisť voči neheterosexuálnej menšine to však nezastaví a rozdúchané vášne neutíši. LGBT ľudia a mladí sa nedobrovoľne stanú rukojemníkmi v politickom boji.

Poučné bude sledovať, ako sa zachovajú predstavitelia západných demokracií a vedenie EÚ, ktoré financuje Orbánov režim miliardami eur, ktoré on na oplátku spolu s kumpánmi svedomito rozkráda. Ak totiž Orbánovi dovolia implantovať takýto putinovský paškvil do srdca Európy, tak si nabudúce trúfne na ešte onakvejšie kúsky a tie voľby nakoniec možno skutočne vyhrá.

Ak by sa naplnil tento scenár, tak by sme mali za južného suseda zlyhanú demokraciu na najlepšej ceste stať sa prvou diktatúrou vo vnútri únie. Aké dôsledky by takýto nacionalistický režim blúzniaci o Veľkom Maďarsku, udeľujúci občianstvo aj obyvateľom iných štátov, svedomito zbrojaci a poškuľujúci po našich južných územiach mal, si asi vieme domyslieť.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán