Globálny model riešenia násilia na ženách

Zatiaľ čo celý svet zápasí s dosahom COVID-19, súbežne rovnako hrozná pandémia ohrozuje polovicu svetovej populácie. Na začiatku pandémie OSN predpokladala, že kvôli karanténe a obmedzeniu pohybu by počet prípadov rodovo podmieneného násilia mohol v priebehu nasledujúcich troch mesiacov vzrásť o závratných 15 miliónov. Je smutné, že sa táto predpoveď napĺňa.

01.07.2021 14:00
Antonio guterres Foto: ,
Generálny tajomník OSN António Guterres
debata (1)

Tento týždeň sa svetoví lídri spolu s ďalšími zišli na Fóre generačnej rovnosti v Paríži aj on-line, v snahe o posun v oblasti rodovej rovnosti. Na tomto stretnutí budem apelovať na štáty, firmy aj jednotlivcov, aby sa pripojili k celosvetovej iniciatíve, ktorá má preukázateľné výsledky, aby ukončili strach a neistotu, ktoré ohrozujú zdravie, práva, dôstojnosť a životy toľkých žien a dievčat.

Hrozivé štatistiky

V tieni pandémie sa darilo domácemu násiliu, sexuálnemu vykorisťovaniu, obchodovaniu, detským sobášom, mrzačeniu ženských pohlavných orgánov a obťažovaniu na internete či on-line neznášanlivosti k ženám.

Úplné zozbieranie a vyhodnotenie údajov si ešte vyžaduje čas, trendy sú však jasné. V dvanástich krajinách sledovaných OSN počet prípadov násilia páchaného na ženách a dievčatách nahlásených rôznym inštitúciám sa medzi rokmi 2019 a 2020 zvýšil o 83 percent, pričom prípady hlásené polícii vzrástli o 64 percent.

Všadeprítomnosť násilia na ženách a dievčatách viedlo k akémusi rezignovanému súhlasu, že je akosi nevyhnutné alebo nemožné ho ukončiť. Je to rovnako poburujúce a porazenecké ako zlé a nesprávne je samotné násilie.

V prvých mesiacoch pandémie sa počet telefonátov na linky pomoci priemerne zvýšil o 60 percent v celej Európskej únii. Hovory v Peru na linku pomoci pri sexuálnom násilí sa v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 takmer zdvojnásobili. V Thajsku počet klientov navštevujúcich krízové oddelenia domáceho násilia v nemocniciach v apríli 2020 stúpol takmer dvojnásobne oproti rovnakému obdobiu z predošlého roka.

Takéto štatistiky a príbehy zahŕňajú celý svet a prispievajú k existujúcej epidémii násilia páchaného na ženách a dievčatách. Svetová zdravotnícka organizácia pred pandémiou očakávala, že násilie zo strany muža vo svojom živote zažije každá tretia žena.

Zmena je možná

Približne pred rokom som začal biť na poplach. Zopakoval som svoju výzvu na globálne prímerie a apeloval na pokoj v domovoch – na zastavenie všetkého násilia všade na svete, od vojnových zón až po domovy ľudí. Umožnilo by nám to čeliť pandémii, ktorá je spoločným nepriateľom celého ľudstva, solidárne a jednotne.

Viac ako 140 krajín vyjadrilo svoju podporu. V 149 krajinách bolo prijatých približne 800 opatrení. Väčšina z nich sa zamerala na núdzové ubytovanie, právnu pomoc a ďalšie služby a podporu.

V mnohých prípadoch však boli tieto činnosti obmedzené a krátkodobé. Ešte horšie, niektoré krajiny ustupujú od svojich opatrení a právnej ochrany a nezasahujú, zatiaľ čo ženy vrátane ľudskoprávnych aktivistov protestujúcich proti týmto zvratom sa stávajú terčom násilia. Všadeprítomnosť násilia na ženách a dievčatách viedla k akémusi rezignovanému súhlasu, že je akosi nevyhnutné alebo nemožné ho ukončiť. Je to rovnako poburujúce a porazenecké, ako zlé a nesprávne je samotné násilie. Aj napriek ťažkostiam minulého roka Organizácia Spojených národov, s výrazným financovaním a spoluprácou s Európskou úniou, dokázala, že táto zmena je možná.

V priebehu roku 2020 však iniciatíva Spotlight zameraná na znižovanie násilia páchaného na ženách a dievčatách priniesla pozoruhodné výsledky v 25 krajinách. Bolo prijatých alebo posilnených osemdesiatštyri zákonov a politík na ochranu žien a dievčat. Stíhanie páchateľov sa zvýšilo o 22 percent. Približne 650 000 žien a dievčat sa dostalo pomoci aj napriek opatreniam a obmedzeniu pohybu. Takmer 900 000 mužov a chlapcov vrátane tradičných lídrov, vedúcich náboženských inštitúcií a mužov taxikárov sa pridalo k iniciatíve v snahe hľadať riešenia. A v týchto krajinách národné rozpočty alokované na predchádzanie a riešenie násilia páchaného na ženách a dievčatách stúpli o 32 percent, čo jasne naznačuje, že tento trend sa dá dostať pod kontrolu.

Vďaka stretnutiu v Paríži na základe osvedčeného modelu môžeme začať zabezpečovať, aby budúce generácie dievčat nemuseli žiť v strachu, pretože sme nekonali. Časom získame viac skúseností a budeme vedieť, aké kroky sme pri riešení pandémie urobili a ktoré nie. Jedným z prvých, ktoré je potrebné zabezpečiť, je, aby sa táto nehanebná skrytá pandémia, ktorej čelí polovica celosvetovej populácie, čo najskôr skončila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #násilie na ženách #António Guterres #pandémia