Môj škodlivý pacifizmus

Matka v rovnomennej hre Karla Čapka z roku 1938 nechce ani počuť, aby povolila svojmu najmladšiemu synovi narukovať. Manžel a jej štyria synovia už vo vojne zahynuli.

29.07.2022 14:00
debata (6)

Darmo ju postava označená ako Starý pán v poslednom dejstve presviedča: „Tak vidíš, v tom je cena života: že sa zaň platí… hoci i životom.“ Keď sa však dopočuje, že nepriateľ vraždí i malé deti, zareaguje: „Deti? Vari niekto zabíja deti? A pokračuje: „Deti! Malé, usmrkané deti!“ Po chvíľke ticha strhne zo steny pušku a oboma rukami ju podáva synovi s veľkým gestom: „Choď!“

Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta, dramatizáciu Čapkovej hry pravdepodobne nikdy nezazrela. No jej odkaz v Kongrese USA pred pár dňami bol identický: „Neprihováram sa vám ako prvá dáma, ale ako dcéra a matka!“ Rusko na Ukrajine zabíja deti a rozdeľuje rodiny. Potrebujeme nové zbrane, žiadala. Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča Ukrajina stratila vo vojne asi 10-tisíc vojakov. Spojené štáty odhadujú, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život o niečo menej ako 15-tisíc ukrajinských vojakov. Podľa Ruska ich Ukrajina stratila až 30-tisíc.

Riešením je rokovanie

Otázkou pre Čapkovu Matku a Olenu Zelenskú je, koľkonásobne viac ukrajinských (a ruských) vojakov musí ešte padnúť, aby sa táto vojna skončila? Autorom aforizmu „Každá vojna končí vyjednávaním. Prečo nevyjednávať hneď?“ je údajne indický štátnik Džaváharlál Néhrú. Prečo teda kompetentní nevyjednávajú hneď? Každá zo strán zrejme očakáva, že po vojne dosiahne výhodnejšiu dohodu. Ale čo ak nie? Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri príležitosti podpisu dohody Ruska a Ukrajiny s Tureckom a OSN o exporte obilia z Ukrajiny cez Čierne more vyzval Rusko, aby skončilo vojnu na Ukrajine. Vojna sa podľa neho musí skončiť za rokovacím stolom. Dohodou. Dodajme: pre obidve strany čím skôr, tým lepšie.

Priority vládnej moci: „tvrdá“ bezpečnosť

Ukrajinský prezident v oslovovaní národných parlamentov, Európskeho parlamentu, summitov lídrov EÚ a G7 so žiadosťami o nové protiruské sankcie a o dodávky nových zbraní je mimoriadne efektívny. Oslovené štáty s výnimkou Maďarska sa pretekajú v dodávkach zbraní na Ukrajinu. Slovenská vláda poslala na Ukrajinu takmer všetku vojenskú techniku zo sovietskych čias. A pokiaľ ešte nejaká existuje, Slovensko v prípade zabezpečenia náhrady by ju podľa ministra Jaroslava Naďa mohlo Ukrajine poskytnúť. Dočasne, kým si novú nekúpime, nás ochránia štáty NATO.

Ukrajinský prezident v oslovovaní národných parlamentov, Európskeho parlamentu, summitov lídrov EÚ a G7 so žiadosťami o nové protiruské sankcie a o dodávky nových zbraní je mimoriadne efektívny. Oslovené štáty s výnimkou Maďarska sa pretekajú v dodávkach zbraní na Ukrajinu. Slovenská vláda poslala na Ukrajinu takmer všetku vojenskú techniku zo sovietskych čias.

Nikdy v ére samostatného Slovenska nebola pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenska dôležitejšia, ako je to dnes. Uviedla to prezidentka v príhovore na veliteľskom zhromaždení Ozbrojených síl SR minulý týždeň. Inými slovami, i s požehnaním Zuzany Čaputovej je kardinálnou požiadavkou prezbrojovanie slovenskej armády. Priaznivý vývoj štátneho rozpočtu zásluhou inflácie, na ktorú dopláca väčšina spoločnosti, ministra Jaroslava Naďa teší. Môže požadovať zvýšenie výdavkov pre svoj rezort na 2 % HDP už tento rok – o dva či tri roky skôr, ako sme sa zaviazali.

S modernizáciou armády začali už vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Prvým, v tom čase najväčším, obchodom bol štvrťmiliardový nákup vrtuľníkov Black Hawk. V poradí druhým najväčším obchodom v hodnote skoro dve miliardy dolárov bola kúpa stíhačiek F16 od americkej spoločnosti LockHeed Martin. Podľa konšpiračnej teórie tento nákup otvoril dvere do Bieleho domu novopečenému premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

Radosť ministrovi Naďovi spôsobilo rozhodnutie Hegerovej vlády odobriť nákup kolesových bojových obrnených vozidiel 8 × 8 a munície za skoro pol miliardy s opciou na dodatočný nákup pásových obrnených vozidiel spolu za 2,7 mld. eur od spoločnosti BAE Systems. A prezbrojovanie armády bude úspešne pokračovať.

„Mäkká“ bezpečnosť na chvoste

Aby si vláda obhájila, že jej absolútnou prioritou je zabezpečiť „tvrdú“ obranu, musí podľa prezidentky nepoľaviť vo verejnej komunikácii. Musí zdôvodňovať a vysvetľovať svoje rozhodnutia. „Je to boj o mysle a srdcia našich občanov.“ Rozsah nepriateľského hybridného pôsobenia na našom území vraj podľa nej už odkryla iná diskusia – o obrannej dohode s USA.

Je však otázne, či marketing v prospech vojenských výdavkov takýmto tempom prekryje už roky zanedbávané výdavky na „mäkkú“ bezpečnosť. Napríklad na sľubované zníženie počtu ročných 5 000 odvráti­teľných úmrtí. Je ich toľko aj pre katastrofálny stav slovenského zdravotníctva. Nepochybne preto, lebo na ňom štát nešetrí, ale skrblí. Výsledkom je odkladaná zdravotná starostlivosť, tisíce chýbajúcich zdravotných sestier a lekárov, ktorí už nemôžu uniesť finančné podceňovanie, neúnosný tlak na nadčasy, chátrajúca infraštruktúra atď.

Bezpečnostné riziká sú aj inde. Expert napríklad nedávno varoval pred scenárom z Janova. Až 1 717 zo slovenských mostov je totiž po dobe životnosti v zlom až havarijnom stave. Dúfajme, že žiaden z nich nespadne počas prevádzky. Inými slovami: v hľadáčiku vlády by okrem „tvrdej“ bezpečnosti mala byť aspoň aká-taká „mäkká“ bezpečnosť. Pokiaľ jej ide naozaj o bezpečnosť slovenskej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Karel Čapek #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #mier v Európe #Olena Zelenská