Čakanie na prezidenta alebo Negatívna kampaň sa začína

Zhruba o dva mesiace sa v Českej republike uskutočnia v poradí tretie priame voľby prezidenta. Ako je známe, vo dvoch predchádzajúcich uspel Miloš Zeman, ktorý sa snažil o premenu parlamentného režimu na poloprezidentský.

16.11.2022 12:00
debata (7)

Aj táto skúsenosť môže hrať určitú úlohu v predvolebnej kampani, v každom prípade vedie k spochybňovaniu zmyslu priamych volieb. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou niet cesty späť, ľuďom prezidentské voľby vziať nemožno. Ako vyzerá situácia dva mesiace pred nimi? Kto sú najväčší favoriti? A aká je predvolebná kampaň?

Andrej Babiš

Do volieb sa prihlásilo 21 kandidátov, niekoľko z nich pre nesplnenie podmienok ministerstvo vnútra v nasledujúcich dňoch vyradí. V prvom kole sa teda o hlasy voličov bude usilovať zhruba 15 kandidátov. Najväčším favoritom volieb je bezpochyby Andrej Babiš, ktorý sa opiera o dobre fungujúci politický marketing, neobmedzené finančné zdroje (pričom so štyridsaťmiliónovým finančným limitom si určite kreatívne poradí) a silný mediálny vplyv. Vlastní tretinu médií a v ďalších masívne inzeruje. Babišov tím využíva zložitú medzinárodnú situáciu a ekonomickú krízu.

Jeho skutočným súperom nie sú ostatní prezidentskí kandidáti, ale predovšetkým premiér Petr Fiala. Preto sa predseda hnutia ANO stavia do úlohy úspešného politika, ktorý pomáha a vždy pomáhal ľuďom, na rozdiel od súčasnej vlády. Hoci to nie je pravda, niektorí mu to veria. Mnohí si k nemu vytvorili silný emočný vzťah, čo sa v minulosti podarilo napríklad Vladimírovi Mečiarovi. Kampaň Babiš vedie v menších mestách a na vidieku, najmä v sociálno-ekonomicky slabších regiónoch, tam, kde sú problémy najväčšie. Na výhru však potrebuje ešte jednu dôležitú vec, znevierohodňovať silných protikandidátov, útočiť na nich a viesť negatívnu kampaň.

Pavel a Nerudová

V predvolebných prieskumoch si dlhodobo mierny náskok drží bývalý generál Petr Pavel, ktorý vedie kampaň už zhruba rok. Práve naňho hnutie ANO útočí najviac. Snaží sa ho v očiach potenciálnych voličov spochybňovať cez jeho niekdajšie členstvo v KSČ (do roku 1989) a štúdium na elitnej spravodajskej škole, ktorá vychovávala rozviedčikov. Pavel vedie vecnú a nekonfliktnú kampaň, ale zatiaľ sa nedostal do žiadnej krízovej situácie, ktorá by ho preverila. Prieskumy ukazujú, že v druhom kole by sa mohol stretnúť s Babišom. Všetko nasvedčuje tomu, že by sa v tomto súboji prezidentom stal Peter Pavel.

Prezidentská kampaň bude veľmi polarizovaná, útočná a negatívna. Polarizácia a rozbitie spoločnosti sú totiž jedinou nádejou Babiša, ako uspieť. Potrebuje získať väčší okruh priaznivcov, ako zatiaľ má.

Pre Babiša by bola v druhom kole prijateľnejšia profesorka ekonómie Danuša Nerudová, ktorej teraz prieskumy prisudzujú tretie miesto. Nemá však za sebou žiadny silný životný príbeh, snaží sa pôsobiť nadstranícky, pozitívne, pravdepodobne tak, ako jej to ukazujú prieskumy. Pre mnoho voličov pôsobí preto nevierohodne, umelo. Zatiaľ sa voči nej nevedie žiadna negatívna kampaň, jej fanúšikmi sú predovšetkým liberálne médiá. Jej stratégiou je pozitivita, čaká na to, že sa protikandidáti navzájom opľujú a ona sa tak dostane do druhého kola. Oslabiť ju však môže fakt, že keď bola rektorka Mendelovej univerzity v Brne, predávala jedna z fakúlt doktorské diplomy zahraničným záujemcom, škola tak prišla o príslušné akreditácie. Pre vzdelaných voličov, na ktorých sa bývalá rektorka obracia, to môže byť skutočne veľký problém. Nerudová zastáva liberálne názory, takže by voči nej mohol Babiš viesť úspešnú negatívnu kampaň, ako to bolo v posledných parlamentných voľbách proti Pirátskej strane. Klamal a fabuloval tak vierohodne, že to Pirátov v očiach voličov veľmi oslabilo.

… a tí druhí

Okrem tejto trojice sa v preferenciách objavujú s podporou piatich až desiatich percent napríklad konzervatívny senátor Pavel Fischer, extrémistická Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru nasadila niekdajšieho ministra ČSSD a veľvyslanca Jaroslava Baštu, kandiduje ďalší senátor Marek Hilšer. Fischer sa spolupodieľa na negatívnej kampani voči Petrovi Pavlovi, o ktorého hlasy sa usiluje. Josef Středula by zase mohol uberať hlasy Andrejovi Babišovi, najmä z ľavicového tábora.

Pokiaľ by sa niektorý kandidát protibabišovského tábora rozhodol, že od svojho úmyslu upustí, rozdelili by sa hlasy najskôr medzi Pavla a Nerudovú, ktorí majú vedľa Babiša najväčšiu šancu prejsť do druhého kola. Prieskumy prezidentských kandidátov sú dlhodobo stabilné, ale stať sa môže čokoľvek. Veď sa ešte len rozbiehajú predvolebné debaty, na ktorých sa, mimochodom, Babiš strategicky nezúčastňuje, rozbehla sa už negatívna kampaň, tiež dezinformačná a konšpiračná. V spoločnosti sa zatiaľ nehovorí o niektorých prípadných dôsledkoch volieb, zvlášť v prípade Babiša. Ak by ich vyhral a v parlamentných voľbách by znovu zvíťazilo hnutie ANO, ovládal by z funkcie prezidenta nielen premiéra, ale aj snemovňu. To by bolo veľmi výrazné oslabenie parlamentného demokratického režimu.

Prezidentská kampaň bude veľmi polarizovaná, útočná a negatívna. Polarizácia a rozbitie spoločnosti sú totiž jedinou nádejou Babiša, ako uspieť. Potrebuje získať väčší okruh priaznivcov, ako zatiaľ má. To sa mu môže podariť iba očierňovaním konkurencie a masívnym presviedčaním, že za jeho vládnutie bolo lepšie. Babiša však čakajú aj súdne rozsudky, ktoré môžu výsledky tiež zamiešať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #české prezidentské voľby 2023 #Danuša Nerudová