Voľby v Česku: Silná trojka v boji o Hrad

Do prvého kola prezidentských volieb v Česku zostáva mesiac a štartové pole sa postupne sprehľadňuje. Z pelotónu sa odtrhla silná trojka: dvaja kandidáti podporovaní vládnou koalíciou (Danuše Nerudová, Petr Pavel) a opozičný líder Andrej Babiš.

14.12.2022 12:00
debata (2)

Pokiaľ sa nič zásadné nestane, nechajú v poli porazených senátorov Fischera a Hilšera, ktorí kandidovali už pred piatimi rokmi, odborárskeho predáka Středulu aj ďalších záujemcov. Isté je však zatiaľ iba to, že sa Pražský hrad po silných ponovembrových figúrach Václava Havla, Václava Klausa a Miloša Zemana dočká nového poňatia úradu. Buď bude vďaka kandidátom nominovaným občanmi civilnejší, alebo v prípade úspechu lídra hnutia ANO oveľa prepojenejší so všednou politikou.

Každý z favoritov stavia na svoju výlučnosť. Ekonómka Nerudová bola rektorkou Mendelovej univerzity v Brne, teda hovorí hlavne o vzdelaní. Za minulej vlády navyše šéfovala dôchodkovej komisii, takže je zbehlá aj v sociálnych veciach. Do kariet jej hrá aj mladosť a dopyt po ženách v politike. Generál Pavel viedol českú armádu aj spojené vojská NATO, preto sú mu blízke bezpečnostné témy. Okrem toho pripomína, že jeho práca zahŕňala veľa manažérskych rozhodnutí, ktoré dokáže prijímať s chladnou hlavou.

Ako manažér sa prezentuje aj Babiš. Jeho devízou je však znalosť politického terénu a prvá priečka, ktorú ANO obsadilo v straníckych preferenciách aj on osobne v popularite politikov. A pretože sa nikomu nemusí predstavovať, vypustil pred prvým kolom verejné debaty a z veľkej časti aj prítomnosť v médiách. Namiesto toho obchádza republiku a snaží sa podľa Zemanovho vzoru prilákať k voľbám tých, ktorí v sociálne výbušných regiónoch majú pocit, že na nich všetci zabudli. Zároveň sa pasuje do pozície, na ktorú u neho nie sme zvyknutí – mierneho, usmievavého, nekonfliktného politika, ktorý tu je pre všetkých.

Podľa prognóz by Nerudová aj Pavel Babiša v 2. kole porazili. Kým k tomu však dôjde, pretečie dolu Vltavou ešte veľa vody. Nevyvalí sa nejaká špina? A ako dopadnú televízne duely finalistov?

Napriek tomu to bude mať ťažké. Podľa prognóz by Nerudová aj Pavel Babiša v 2. kole porazili. Kým k tomu však dôjde, pretečie dolu Vltavou ešte veľa vody. Nevyvalí sa nejaká špina? A ako dopadnú televízne duely finalistov?

Najlepšie našliapnuté má Nerudová. Zatiaľ čo Pavel ohlásil kandidatúru ako prvý a krajinou putoval pri sérii verejných besied už dávno predtým, Nerudová sa musela najskôr dostať do povedomia ľudí. To sa jej podarilo. Hovorí sa o jej rodine aj volebných spotoch. Kampaň poňala v západnom štýle, vrátane zapojenia darcovských platforiem.

Nerudovej aj Pavlovi bolo doteraz vyčítané, že v odpovediach na politické otázky korčuľujú po povrchu. To sa však mení. Hoci obaja reprezentujú stredopravé spektrum, nevyhýbajú sa kritike nepopulárneho pravicového kabinetu Petra Fialu. Nerudová sa dokonca dopustila na české pomery kontroverzného výroku, že by vláda po nedávnom zasadnutí v Kyjeve mala zájsť aj do odľahlých domácich regiónov a ukázať občanom, ako rieši aj ich problémy.

Vzhľadom na to, že sa nikto zo slabších záujemcov podľa slovenského vzoru zatiaľ nechystá vzdať kandidatúry v prospech kolegov s lepšími vyhliadkami, čaká sa, ako bude prebiehať preťahovanie voličov z jednej stajne do druhej. Aby Nerudová získala v druhom kole Pavlových priaznivcov a naopak, musia sa obaja od seba odlíšiť, no zároveň sa nesprotiviť podporovateľom toho druhého. Múdra je tiež snaha osloviť fanúšikov opozície. Niektorí z nich by možno Babiša opustiť mohli, rovnako by ho radšej videli v premiérskej ako prezidentskej funkcii. Naopak to však bude fungovať horšie. Schopnosť kauzami obostretého Babiša získať dôveru vládnych sympatizantov je nízka.

Buďme aspoň vďační za relatívne férovú kampaň. Trieskať sa palicami po hlavách je pri pomerne slabých právomociach českého prezidenta zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Petr Pavel #priama voľba prezidenta #prezidentské voľby v Česku #Danuše Nerudová