Boj za ľudské práva je úlohou našej generácie

Len nedávno, 10. decembra, sme si pripomenuli Deň ľudských práv. Valné zhromaždenie OSN v tento deň v roku 1948 prijalo Všeobecnú deklaráciu ľudských práv.

15.12.2022 12:00
debata (28)

Išlo o prelomový čin, pretože v medzinárodnom prostredí ukotvil myšlienku, že ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach, nech sú kdekoľvek vo svete. Ani viac ako sedemdesiat rokov od schválenia deklarácie však nemôžeme byť so stavom ľudských práv vo svete spokojní.

Nezáujem a rezignácia vedú k zániku práv a slobôd

Ochrana ľudských práv je úzko spätá s kvalitou demokracie a právneho štátu. Naopak, autoritárske a totalitné režimy na jednotlivca hľadia cez prizmu udržania moci. Sami s tým máme tragické skúsenosti z obdobia komunizmu.

Najväčším nepriateľom ľudských práv a slobôd však nie sú despotické chúťky jednotlivcov či skupín, ale nezáujem, zatváranie očí a tiché tolerovanie ich postupného okliešťovania. Nesmieme to robiť v rámci našej vlastnej spoločnosti ani v medzinárodnom prostredí.

Ľudské práva nie sú samozrejmosťou. Treba za ne bojovať, chrániť ich a venovať im pozornosť. V opačnom prípade budú porušované alebo úplne zaniknú.

Pevná súčasť zahraničnej politiky SR

Je v našom záujme, aby bola podpora ľudských práv a demokracie pevnou súčasťou slovenskej zahraničnej a európskej politiky. Iba vo svete, v ktorom platia základné pravidlá, sa môže päťmiliónový národ cítiť bezpečne.

V rámci našej diplomacie sa na pôde medzinárodných organizácií i v bilaterálnych rokovaniach ohradzujeme voči snahám relativizovať základné práva a slobody.

Najväčším nepriateľom ľudských práv a slobôd nie sú despotické chúťky jednotlivcov či skupín, ale nezáujem, zatváranie očí a tiché tolerovanie ich postupného okliešťovania. Ľudské práva nie sú samozrejmosťou. Treba za ne bojovať, chrániť ich a venovať im pozornosť. V opačnom prípade budú porušované alebo úplne zaniknú.

Aktívne vystupujeme proti snahám oslabovať ich pod zámienkou ochrany takzvaných tradícií a zvyklostí či nahrádzať ich akýmisi „alternatívnymi konceptami ľudských práv“. Vyžadujeme plnenie medzinárodnopráv­nych záväzkov tak, ako boli dohodnuté.

Rusko ako odstrašujúci príklad

V končiacom sa roku mnou otriasli zločiny Ruskej federácie na susednej Ukrajine. Nielen samotné rozpútanie vojny, ale najmä teroristický spôsob jej vedenia. Krutosť, s akou ruské vojská zabíjajú, mučia, unášajú, väznia a všemožne trápia civilné obyvateľstvo, odráža hodnotu človeka v očiach vládcov Kremľa.

Niet sa čo čudovať, že pod zámienkou patriotizmu a tradícií pristupuje s dešpektom aj k vlastným občanom. Režim, ktorý všetkých, čo s ním nesúhlasia, obviňuje z rusofóbie, je v skutočnosti hlavným rozsievačom strachu – voči homosexuálom, liberálom, novinárom, Ukrajincom, Západu, všetkému cudziemu a nakoniec aj tomu vlastnému.

Strach je nástrojom kontroly, bez ktorej by ľudské práva a slobody nebolo možné oklieštiť. Vyjadrujem preto rešpekt všetkým, ktorí preukazujú odvahu a statočnosť postaviť sa ruskému autoritárskemu režimu v obrane ľudských práv a slobôd doma i vo svete.

Myslím na tých, ktorí sú pre vyjadrenie svojho názoru – alebo jednoducho pre to, kým sú – prenasledovaní, väznení či dokonca zabíjaní.

Dodržiavanie ľudských práv sa začína doma

Ak ukazujeme na druhých, musíme byť úprimní v pomenovaní problémov doma. Homofóbna vražda na Zámockej ulici v Bratislave či vražda novinára spred piatich rokov odhalili krutosť, ale i nádej v slušnosť a spravodlivosť v slovenskej spoločnosti.

Je úlohou našej generácie bojovať za ľudské práva, ak cítime neprávosť. Otvorená verejná diskusia, posilňovanie právneho štátu, prevencia radikalizácie a šírenia strachu a nenávisti, dodržiavanie pravidiel politickej kultúry, to všetko sú spôsoby, ako sa s problémami vyrovnať.

K dodržiavaniu ľudských práv a právneho štátu sme sa okrem iného zaviazali pri vstupe do Európskej únie a treba povedať, že jej budúcnosť je od napĺňania tohto záväzku všetkými členskými štátmi absolútne závislá.

Tento týždeň preto na Slovensko pricestuje skupina poslancov Európskeho parlamentu – členov Skupiny pre monitorovanie demokracie, právneho štátu a základných práv, ktorá pôsobí v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

V dialógu s predstaviteľmi štátnych orgánov, mimovládnych organizácií a médií budú zisťovať, ako si ako členská krajina plníme svoje záväzky. V tomto procese máme dlhodobo povesť ústretového a spolupracujúceho partnera. Verím, že to nebude inak ani tentoraz.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničná politika #Všeobecná deklarácia ľudských práv #vojna na Ukrajine