Ide o dostupnosť informácií v štátnom jazyku

Podstatou zákona o štátnom jazyku je zabezpečiť všetkým občanom na území Slovenska, aby mali dostupné informácie, ktoré potrebujú, v štátnom jazyku. Aby sa nestalo, že Slováci budú nútení ovládať menšinové jazyky, ak chcú rozumieť oznámeniam, textom a vystúpeniam určeným pre verejnosť.

06.07.2009 10:09
Marek Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič
debata

Ide o cieľ logický a užitočný. V školskom systéme vytvárame podmienky na to, aby si každý mohol osvojiť štátny jazyk. To znamená, že slovenčine môžu rozumieť všetci občania nášho štátu bez ohľadu na svoju národnosť. A každý štát potrebuje jednotný dorozumievací prostriedok, ktorý zjednocuje spoločnosť. Na Slovensku má ústavou dané takéto postavenie slovenský jazyk.

Zákon súčasne nepotláča používanie menšinových jazykov, ani nikoho netrestá za ich používanie, ako klamú maďarskí politici. Naopak, vo vzťahu k menšinovým jazykom sa rešpektujú všetky práva na ich používanie zakotvené v osobitných predpisoch a prijatím novely sa dokonca rozšíril priestor na ich uplatnenie vo verejnom styku. Najmä v médiách zaznievajú o tomto zákone scestné informácie, že ľudia budú pokutovaní, ak budú hovoriť nespisovne či nárečím, že lekári musia hovoriť s pacientmi len po slovensky, že zákonom chceme puristicky zakonzervovať slovenčinu.

Zdôrazňujem, že zákon sa netýka jednotlivcov a ich jazykových prejavov. Žiadny človek nemôže byť pokutovaný, ak hovorí nespisovne alebo nárečím, naopak, v zákone sa pripúšťa používanie výrazov zo všetkých jazykových vrstiev aj inojazyčných nových termínov, aj nespisovných prostriedkov a pri dohľade sa len prihliada na kodifikovanú podobu štátneho jazyka. V zdravotníctve ako doteraz, ak pacient neovláda štátny jazyk, komunikuje sa s ním v jazyku, ktorému rozumie.

Všeobecne platí, že novela zásadne nemení doterajšiu filozofiu zákona a som len udivený, že doteraz platné ustanovenia sa prezentujú ako niečo nové. Mnohí zrejme nepoznajú doterajší zákon a iní ho zase vedome nedodržiavali, keďže si boli vedomí, že neexistuje spôsob, ako by mohla byť vymožená náprava. A to je skutočný dôvod odporu proti novele zákona. Zavádza totiž možnosť udelenia pokuty, čo nie je v Európe ojedinelé, hoci u nás musí pokute predchádzať písomné upozornenie a lehota poskytnutá na nápravu. Inde sa s upozorneniami nezdržiavajú. Kritici zákona, najmä z SMK, nepriznajú, že v podstate ten istý zákon im neprekážal, pretože nedokázal zabezpečiť, aby napríklad na slovenskom juhu boli informácie pre občanov dvojjazyčné. Nemusím azda zdôrazňovať, že chýbajúca jazyková verzia bola slovenská.

debata chyba