Policajné zlyhania

Kauza vývozu policajnej výbušniny z popradského letiska do Dublinu má dva základné rozmery. Individuálne zlyhanie jednotlivého policajta a systémové zlyhanie polície. Zjednodušene povedané - prvý problém spočíva v tom, že akcia nevyšla a výbušnina sa stratila spod kontroly polície, druhý zasa v tom, že sa taká akcia vôbec konala a polícia využívala na cvičenie svojich psov nič netušiacich cestujúcich, ktorým umiestňovala do batožiny výbušniny.

10.01.2010 08:25
Ondrej Dostál Foto:
Ondrej Dostál, riaditeľ Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika
debata

Prvé, individuálne zlyhanie spôsobilo Slovensku neobvyklú, priam celosvetovú blamáž. A to tých škandálov, ktoré stoja za pozornosť, nezažívame počas Ficovej vlády práve málo. Druhé, systémové zlyhanie je však v skutočnosti ešte vážnejšie. Ono je vlastne príčinou toho, že k celej kauze vôbec mohlo prísť. Drobným paradoxom je, že nebyť individuálneho zlyhania jedného policajta a mediálneho škandálu, ktorý okolo toho vznikol, zrejme by sme sa o systémovo problematických praktikách slovenskej polície nikdy nedozvedeli.

Oba spomínané rozmery prípadu majú aj svoju trestnoprávnu rovinu. V prvom prípade je možné, že bola naplnená skutková podstata niektorého z trestných činov, ktoré zakazujú vývoz výbušnín do zahraničia bez povolenia. Výbušniny totiž patria k látkam, nakladanie s ktorými je upravené špeciálnymi predpismi.

Tie zakazujú ich vývoz bez povolenia. Porušenie takého zákazu by mohlo napĺňať skutkovú podstatu trestných činov porušovania predpisov o nakladaní s kontrolovaným tovarom a technológiami, resp. nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Je evidentné, že príslušný policajt a možno aj ďalší ľudia zanedbali svoje povinnosti a neurobili všetko pre to, aby sa výbušnina nedostala na palubu lietadla, keď už sa tam dostala, aby lietadlo neodletelo a keď už odletelo, aby sa výbušnina čo najskôr dostala pod kontrolu. Tým mohlo prísť k spáchaniu trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom.

A nakoniec nie je vylúčené, že bol spáchaný aj trestný čin všeobecného ohrozenia. Prvé informácie síce ubezpečovali, že je táto výbušnina úplne stabilná a bez rozbušky nehrozí žiadne nebezpečenstvo výbuchu, ale ani to nie je celkom isté.

Z hľadiska systémového zlyhania polície by mohlo ísť o trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Polícia môže totiž robiť iba to, čo jej zákon vyslovene dovoľuje. A zatiaľ nikto nevedel povedať, aký zákon umožňuje polícii cvičiť psov tak, že vkladá ľuďom do batožiny výbušniny či drogy. Bez ohľadu na to, či tým bol spáchaný trestný čin, postup polície spôsobom, ktorý jej zákon neumožňuje, je vážny problém. A také praktiky treba nielen okamžite skončiť, ale vyvodiť aj zodpovednosť za ne.

Tretím rozmerom kauzy je spôsob, akým sa polícia a minister Kaliňák v celej kauze vykrúcajú a čo o nej narozprávali médiám. To trestným činom určite nie je, ale hanbu to Slovensku robí tiež poriadnu.

debata chyba