Kto režíroval emisie

Už na začiatku obchodu s emisiami bolo jasné, ako dopadne, keďže sa na jeho príprave podieľali tí istí ľudia, ktorí neskôr stáli na strane kupujúcich. Porazený je tu však jednoznačne štát, a víťazi?

26.03.2010 11:11
debata

Mená bývalých projektových manažérov tejto firmy, Rastislav Bilas a Norbert Havalec, naznačujú, kto všetko v pozadí si možno užíva výhody z tučného zisku, keďže firma Interblue Group kúpila tonu emisných kvót za 5,05 eura a následne ju predala za viac než osem eur. Kontakty týchto dvoch podnikateľov smerujú k niektorým vysokopostaveným politikom, prípadne ich kamarátom. Obaja si tykajú s predsedom SNS Jánom Slotom, ale nielen s ním.

Havalec, bývalý vojak a obchodník so zbraňami, vlani šéfovi SNS Slotovi poskytol súkromné lietadlo, ktorým odletel do Chorvátska. O ich kontaktoch vedia svoje aj v Trenčíne, kde ich videli neraz v spoločnom rozhovore na miestnom letisku. Letisko patrí medzi najlukratívnejší majetok Leteckých opravovní Trenčín, štátnej akciovky, kde si nie tak dávno národniari personálnymi výmenami tiež posilnili vplyv.

K rezortu obrany majú blízko aj ďalší ľudia zainteresovaní do emisného biznisu. Takmer ako doma je tam aj druhý bývalý projektový manažér Interblue Group Bilas. Toho vo štvrtok podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš označil za bieleho koňa celého obchodu, ktorý má zakryť jeho skutočných organizátorov.

Bilasovo meno sa spomína aj v súvislosti s inými transakciami, zbrane nevynímajúc. Prepojenia na politickú scénu však odmieta, hoci blízke vzťahy s jej predstaviteľmi si udržuje. Konkrétne v rezorte obrany s vedúcim služobného úradu ministerstva Miroslavom Simom. Sima v armádnych kuloároch od začiatku označovali za predĺženú ruku ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), ktorý pôvodne chcel riadiť tento rezort. Keď to nevyšlo, aspoň tam poslal svojich ľudí, z ktorých mal a dodnes má najväčší vplyv práve Sim.

A Sim je kamarát s Bilasom. Či ich spája len kamarátstvo, alebo aj spoločné záujmy v biznise, vedia najlepšie sami. Pred pár rokmi si prišli spolu obzrieť vojenské zotavovne v Trenčianskych Tepliciach, do ktorých rekonštrukcie štát investoval milióny eur a ktoré rezort obrany neskôr práve na Simov návrh vyhlásil za prebytočné. „Keď prišli na obhliadku, pán Bilas sa predstavil ako poradca vedúceho úradu,“ spomína vtedajší riaditeľ zotavovní Marián Dunčko. Bilas neskôr pre denník Sme tvrdil, že sa tam so Simom zastavil len náhodou, keď ho viezol domov na východ Slovenska. V každom prípade, prebytočné zotavovne napokon získal rezort Roberta Kaliňáka a ako s nimi naloží, zatiaľ nik netuší.

Potom je tu ešte tretí bývalý vojak, ktorý za tejto vlády vymenil niekoľko vysokých štátnych funkcií, Peter Solčanský. Na obrane sa zapísal ako najkratšie úradujúci šéf vojenskej rozviedky, odkiaľ odišiel na ministerstvo životného prostredia k Jaroslavovi Izákovi (SNS). Solčanského podiel na emisnom biznise sa spomínal už niekoľkokrát.

V zamotanom prípade je zatiaľ jasný konflikt záujmov, keď sa Havalec ako neoficiálny poradca ministra životného prostredia podieľal na príprave celého obchodu a neskôr bol aj projektovým manažérom Interblue Group. Ostatné závažné podozrenia, napríklad z prania špinavých peňazí, preverujú okrem našich aj švajčiarske a americké orgány. Či napokon dôjde aj na mozgy a ľudí v pozadí, však nevedno.

debata chyba