Nedostatok Európy v Česku

Ekonomický neoliberalizmus a vnútorná nestabilita budú spájať českú a slovenskú vládu, kým nakoniec obe vzniknú v očakávanej podobe. Rozdiel je len v tom, že slovenská vláda sa bude azda o čosi prirodzenejšie pohybovať v európskom rámci.

20.06.2010 14:17
debata (4)

České pravicové strany – ODS, TOP 09 a Veci verejné – sa už zhodli, že zavedú školné na verejných vysokých školách. Dôchodková reforma v ich pojatí bude spojená s povinným komerčným sporením v tzv. druhom pilieri. Sloboda a Solidarita chce na Slovensku pokračovať v privatizácii štátnych podnikov, aspoň tých „malých“. Obdobné kroky plánuje i česká TOP 09, a to aj priveľkých podnikoch. Obe vlády budú rôznymi cestami prevádzať majetok (prostredníctvom privatizácie) a financie (prostredníctvom školného) z verejného vlastníctva do súkromných rúk.

Destabilizačným prvkom českej koalície budú podľa všetkého Veci verejné. Táto strana bola už pred voľbami opisovaná nielen ako formácia populistická, ale až fašizujúca. Vo svojom programe navrhovali o. i. „nekompromisné sťahovanie chronických neplatičov a neprispôsobivých“, bez toho, aby napísali odkiaľ a kam, alebo ako sa dá takýto „neprispôsobivý“ rozpoznať.

Aj preto nie je namieste porovnávať Veci verejné so slovenskou SaS. Strana Richarda Sulíka má záujem o riadenie ekonomických rezortov, VV to ťahá skôr k rezortom bezpečnostným. Na ekonomických témach sa medzi českými stranami najvýraznejšie profiluje TOP 09.

Čo sa týka liberálnych voličov, tí na Slovensku určite môžu osláviť úspech Mostu-Híd. A to aj napriek tomu, že ešte nevieme, ako budú v NR SR hlasovať poslanci za OKS. V českej snemovni nijaká podobná liberálna strana nebude. Neuspela ani KDU-ČSL, napriek tomu, že sa pred voľbami spojila hneď s dvoma výrazne proeurópskymi liberálnymi stranami. Mimo snemovne zostala aj Strana zelených.

Výraznou črtou novej českej vlády teda podľa všetkého bude rezignácia na európsku politiku. ODS designovaného premiéra Petra Nečasa je v Európskom parlamente členkou marginálnej Európskej konzervatívnej a reformnej skupiny. TOP 09 a Veci verejné v ňom nie sú zastúpené vôbec a nemajú ani relevantných európskych partnerov.

Slovenské strany tak zo stručnej európskej bilancie vyjdú lepšie. KDH a SDKÚ-DS sú členmi vplyvného klubu Európskej ľudovej strany. Na dobrých slovensko-maďarských i všeobecne európskych vzťahoch je závislý aj Most-Híd. SaS má vo svojom programu vzťah k EÚ prítomný aspoň v rovine technickej.

Bokom od európskej politiky však nemôžu zostať ani Smer, ani ČSSD, ako dve členky Strany európskych socialistov – jedného z dvoch najvplyvnejších zoskupení na pôde EP.

ČSSD dnes vie, že sa doma nezaobíde bez partnerov, s ktorými prirodzene spolupracuje v Európe, teda bez KDU-ČSL a SZ. Bez nich totiž za štyri roky nezostaví vládu rovnako, ako ju bez nich nie je schopná zostaviť teraz. Bude to ČSSD, ktorá bude musieť v ČR suplovať nedostatok kontaktov s európskou politikou, a kultivovať tak domácu debatu.

Priestor na posilnenie európskych väzieb otvorili voľby i Smeru-SD. Ich modernizácia bude však o to obťažnejšia, že obaja jej prirodzení partneri – KDH i Most-Híd – odmietli spoluprácu s osobou Roberta Fica.

4 debata chyba