Kadiaľ chodil, tade kradol?

David Rath je sociálny demokrat, člen dolnej komory Českého parlamentu, hajtman najväčšieho samosprávneho celku v štáte - Stredočeského kraja. Je to politický talent a čertvie čo ešte... Všetko to viac-menej platilo ešte pred troma dňami, ale teraz vlastne už nie (ponechal si iba poslanecký mandát).

17.05.2012 22:00
debata (2)

Teda pokiaľ by sa ako obratný rečník a diskutér nedokázal obhájiť v šlamastike, do ktorej spadol. Pritom šlamastika, pre ktorú si najal hádam najuznávanejšieho advokáta v Prahe, je veľmi slabé slovo.

Rathovi vybuchla v rukách úplatková bomba. Jedného z najznámejších, ale súčasne aj najmenej obľúbených ľavicových politikov zadržala polícia priamo pri preberaní sedemmiliónového bakšiša. Týka sa to európskych prostriedkov, čím má škandál medzinárodný presah.

V médiách akoby v posledných dňoch ani iné témy neexistovali. Teda okrem hokeja. Nuž, keď nikde na planéte nezabíja cunami, diváci a čitatelia dostávajú aspoň príval podstatných, i menej podstatných, alebo úplne podružných správ o úplatkárskej kauze a jej hlavnom protagonistovi. Vieme preto zo života lekára internistu Ratha množstvo interných a najmä pre nahnevaný dav šťavnatých údajov. Každý nech si zaradí, kam patrí oficiálne vysvetlenie obžalovaného verejného činiteľa, že krabicu, kde boli bankovky, považoval za darček s ušľachtilým ví­nom.

Pozornosť si vyslúžili aj tie medializované údaje, ktoré akoby pochádzali z podradných špionážnych románov: objavili sa ďalšie milióny – až tridsať – pod podlahou Rathovho domu, kde mu skonfiškovali aj útočnú pušku vzor 58 atď. Tipovacie kancelárie teraz vypisujú kurzy na mieru prehnitosti teraz už bývalého popredného funkcionára ČSSD.

Viacerí však upozorňujú na rozpory v informáciách, ktoré nedokážu oddeliť od faktu, že post ministra vnútra zastáva v podstate za odmenu vymenovaný Jan Kubice. Ten stratil dôveru podstatnej časti verejnosti tzv. Kubiceho správou, pseudopolicajným materiálom, ktorý pred šiestimi rokmi vychýlil predvolebné preferencie k pravicovej ODS. Čo Kubicemu nikdy nezabudol vtedajší premiér Jiří Paroubek, kedysi Rathov stranícky patrón.

Ľudové hlasovanie môže stáť v pozadí aj tentoraz. Za dverami letných prázdnin prešľapujú voľby do tretiny Senátu, kde má najsilnejšia opozičná strana prevahu, a s nimi spriahnuté obsadzovanie krajských zastupiteľstiev. Ľavica pred štyrmi rokmi zvíťazila vo všetkých štrnástich regiónoch, pričom predtým nedominovala ani v jednom.

Mnohých zarazila i razancia orgánov činných v trestnom konaní. Upozorňujú na jej absenciu v iných, porovnateľných prípadoch existujúcej vládnej pravicovej koalície, inak bohatého rezervoáru pochybností o morálnej úrovni českých politických elít.

Iní sa domnievajú, že áreštovanie verejnosťou i spolustraníkmi málo obľúbeného verejného činiteľa prebehlo právne v poriadku. Napriek tomu, že údajne predchádzajúce polročné vyšetrovanie muselo byť známe, nik dotknutého nevaroval. Možno aj preto, lebo v ČSSD práve prebieha boj medzi rozličnými ideologickými a záujmovými krídlami.

Aj keď to teraz skôr vyzerá, že nejde o začiatok volebnej kampane, najviac na blamáži profituje Nečasova vláda. Podľa niektorých náznakov maximálne „napakovaný“ minister financií Miroslav Kalousek moralizuje, hrozí sa vraj peňazovodov do súperovej partajnej pokladnice. V podstate akoby odkazoval na prvorepublikovú rýmovačku: „Kudy chodil, tudy krad – sociální demokrat!“

Šéf rezortu finacií vie presne, o čom hovorí. Práve bolo oznámené, že česká ekonomika nečakane opäť chradne.

2 debata chyba