Zneužívanie nielen cien, ale aj úrokov. Zase je Slovensko medzi poslednými

Internetový prekladač prekladá slovo „profiteering“ ako „šmelinárstvo“. Zrejme nekonzultoval s cambridgeským slovníkom, ktorý „profiteering“ vykladá ako zneužitie mimoriadnej situácie na dosiahnutie zisku zvyčajne účtovaním vysokých cien.

28.07.2023 12:00
debata (25)

Ako príklad sa uvádza účtovanie vysokých cien liekov počas epidémie AIDS farmaceutickými spoločnosťami. Pred rokom by sme povedali liekov či vakcín proti Covidu-19. Druhý príklad je ešte aktuálnejší: Britská Komisia na podporu súťaže – niečo ako náš Protimonopolný úrad – vyšetruje ceny v supermarketoch, obviňujúc ich zo zneužívania situácie na trhu.

Príkladov zo zneužívania mimoriadnej situácie na trhu pozná história oveľa viac. Krátkodobým riešením je zavedenie osobitnej dane na mimoriadny zisk (v angličtine windfall tax). Nevýhodou je, že daň na mimoriadny zisk má mnoho politických odporcov a nie vždy sa ju podarí presadiť. Pre „postihnuté“ odvetvie je nevýhodou zase to, že možnosť jej zavedenia zneisťuje podnikanie. Zdaňovanie nadpriemerne vysokých ziskov (obdoba progresívnej dane) je preto lepším riešením pre každého: pre štát i pre podnikateľský sektor.

Reverzná hypotéka vs. vysoké hypotekárne úroky

Ako som v jednom z komentárov uviedla, skončenie výhodnej fixácie úrokových sadzieb na hypotekárne úvery v roku 2024 vystaví niekoľko stotisíc domácností zvýšeniu mesačnej splátky. Niekoľko percent z nich nebude schopných hypotéky splácať a ich nehnuteľnosť bude musieť zhabať banka. Návrhom, ako tomu predísť, je bonifikácia úrokov. Banky by sa mali s budúcou vládou dohodnúť, ako sa budú na nej podieľať. Inak sa môže stať, že budú musieť rozširovať svoju činnosť o podnikanie s nehnuteľnosťami. Prvé rokovania s bankami by mohla iniciovať úradnícka vláda už teraz.

Ako by sa banky mohli stať veľkopodnikateľmi s nehnuteľnosťami, predstavuje návrh v ekonomickom programe strany Modrí, Most-Híd. Návrhom je „v zahraničí už vyskúšaný a overený model takzvaných reverzných hypoték“. Má to byť zároveň spôsob, „ako zvýšiť dôchodky rýchlo, elegantne a udržateľne“.

Podstatou reverznej hypotéky je to, že banka poskytne dôchodcovi úver na nehnuteľnosť, v ktorej býva. Dôchodca zostane v jej užívaní doživotne a po jeho/jej úmrtí nehnuteľnosť pripadne banke. Reverzná hypotéka „zvýši“ dôchodok bez toho, aby zaťažovala dôchodkový systém. Dlhodobá udržateľnosť verejných financií už nebude musieť Rade pre rozpočtovú zodpovednosť robiť starosti. Autori návrhu sa odvolávajú, že reverzné hypotéky sa začali využívať vo Veľkej Británii v 60. rokoch 20. storočia a že veľkú popularitu majú aj v USA a v ďalších anglicky hovoriacich krajinách. Možno, ale zrejme sa neosvedčili. Aj preto je dnes v Británii najnižšia dostupnosť bývania za ostatných 20 rokov.

Pokiaľ úrokové sadzby na hypotekárne úvery reagovali na rast základnej úrokovej sadzby ECB promptne, sadzby na vklady zostali na rovnakej nule blízkej úrovni. A to napriek dvojcifernej inflácii.

Reakcia Jednoty dôchodcov na Slovensku bola okamžitá a jednoznačná: JDS uviedla, že odmieta návrhy politickej strany vedenej Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom na tzv. reverzné hypotéky ako riešenie nízkych dôchodkov. Pokladá ho za spôsob, ako pokračovať „v privatizácii všetkého, čo má hodnotu“, najnovšie „predávať a zakladať v prospech bánk aj naše domy a byty“.

Je samozrejmé, že tak ako bežné hypotekárne úverovanie by aj reverzné hypotekárne úvery museli byť pre banky ziskové. Inak by sa do takého podnikania nepustili. Zhabané byty by opäť predávali na hypotéku, z ktorej by znova mali zisky. Po prvýkrát by teda profitovali na biede dôchodcu poskytnutím reverznej hypotéky nižšej ako cena nehnuteľnosti a po druhýkrát pri jej opätovnom predaji.

Náklady na bývanie dôchodcovských domácností budú ďalej rásť. Ceny energií sa už nedostanú na pôvodnú úroveň, naopak, porastú, porastie daň z nehnuteľností, drahšie budú opravy, pokiaľ si ich nehnuteľnosť vyžiada. Predaj nehnuteľnosti s podmienkou doživotného užívania by mohlo byť krajné riešenie. Kupcom by však nemala byť banka, ale, pokiaľ by sa nenašiel príbuzný, mesto alebo obec, ktoré by uvoľnený byt rekvalifikovali na nájomný byt. To by si však vyžiadalo zmeniť uhol pohľadu na investície miestnych samospráv, na ich zadlženosť a na nájomné bývanie.

Nízke úroky na vklady

Pokiaľ úrokové sadzby na hypotekárne úvery reagovali na rast základnej úrokovej sadzby ECB promptne, sadzby na vklady zostali na rovnakej nule blízkej úrovni. A to napriek dvojcifernej inflácii. Podaktoré slovenské banky síce avizujú zvýšenie úrokov na vklady, no je to skôr kozmetické zvýšenie.

I keď v niektorých štátoch sú sporiace úroky vyššie ako u nás, rozdiel medzi úrokmi z úverov a z vkladov zostáva vysoký. Je zdrojom nového zisku bankového sektora. Čiastočne sú tu „poľahčujúce“ okolnosti. Napríklad, očakáva sa, že ak inflácia začne klesať, poklesnú aj úroky z úverov a bankám poklesne zisk. Pravdou je zatiaľ opak.

Prípadné obvinenie z „profiteeringu“ by bankovému sektoru neprospelo. Pokiaľ si to neuvedomí, mali by mu to pripomenúť kompetentní. Britský minister financií počas svojich pravidelného brífingu na Downing Street 11 vyzval veľké banky, aby začali konať. Že by inšpirácia pre nášho ministra?

Ide o peniaze: Aká bude vaša (nová) splátka hypotéky?
Video
Čo všetko vás pri hypotékach čaká, prezradí Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select Slovensko. Premiéra 28. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nízke úrokové sadzby #úroky z hypotéky