Len silný štát pomôže ľuďom

Mesiac pred parlamentnými voľbami dominujú vo verejnej debate nezmysly, ktoré majú na hony ďaleko od skutočných problémov ľudí. Útoky a vzájomné urážky politikov, zatýkania a podozrenia zo zneužívania polície či nekonečné mudrovanie nad prieskumami preferencií. Ktorá z týchto tém skutočne zlepšuje život ľudí na Slovensku? Ani jedna.

17.08.2023 16:00
debata (8)

Veľmi ma mrzí, že ani tridsať rokov od vzniku suverénnej Slovenskej republiky sa pred voľbami nevedie diskusia o tom najpodstatnejšom. Čo chce ktorá strana urobiť pre ľudí? Aký má plán, akých ponúka odborníkov, aké má skúsenosti a čo už doteraz pre ľudí urobila? Namiesto toho pokračuje politický cirkus a rozoštvávanie spoločnosti. A ja sa pýtam: nemohli by sme už konečne po tridsiatich rokoch voliť ZA niečo, a nie PROTI niečomu či niekomu? Čo keby o podobe budúcej vlády nerozhodovali prieskumy preferencií, ale jej program a úprimný úmysel posunúť Slovensko vpred? Naozaj si to my Slováci nezaslúžime?

V Hlase však máme jasno. Budeme až do volieb hovoriť práve o tom, čo chceme ľuďom ponúknuť. Ako konkrétne zlepšíme ich život, ak od nich dostaneme dôveru. Kam chceme po tridsiatich rokoch posunúť Slovensko, kde ho vidíme nielen o rok či o dva, ale aj o desať či o dvadsať. To je totiž podstata skutočnej sociálnej demokracie: riešiť naozajstné problémy ľudí a mať v centre svojej pozornosti človeka. Nie marketing či politických oponentov.

Celé leto sa v slovenských regiónoch stretávame s ľuďmi a počúvame, čo ich skutočne trápi. Slabá pomoc štátu, kvôli ktorej zo dňa na deň chudobnejú. Vysoké ceny potravín a energií i pretrvávajúce obrovské zdražovanie, najvyššie v celej eurozóne. Trpký stav slovenského zdravotníctva, ktoré je po troch rokov vlád Matoviča a Hegera horšie ako v minulosti. A mnohé zanedbané slovenské regióny, ktorých životná úroveň výrazne zaostáva za hlavným mestom. Toto sú reálne problémy ľudí, s ktorými nedokázali pohnúť ani Matovič s Hegerom, ani súčasná úradnícka vláda.

Hlas však na tieto problémy má recept. Volá sa silný štát, lebo len silný štát dokáže pomôcť ľuďom. Silný štát, ktorý sa nebojí byť suverénny dovnútra i navonok, so silnými nástrojmi a s dôverou svojich občanov. Silný a sociálny štát, ktorý svojim občanom garantuje nižšie ceny potravín a energií, kvalitné a dostupné zdravotníctvo a vyrovnanie neprijateľných rozdielov medzi jednotlivými regiónmi.

Preto budeme v sociálnej oblasti presadzovať zakotvenie základných sociálnych práv do ústavy i zavedenie skutočného 13. dôchodku vo výške 640 eur. Nižšie ceny energií a potravín zabezpečíme zásadným posilnením postavenia štátu v strategických podnikoch a ráznym postupom proti obchodným reťazcom. Postavíme tri nové špičkové nemocnice a zmodernizujeme existujúce. Zabránime zavádzaniu poplatkov v ambulanciách a zabezpečíme na Slovensku viac lekárov, sestier a zdravotníkov. A budeme presadzovať Národný plán definitívneho odstránenia regionálnych rozdielov s masívnymi investíciami do regiónov a infraštruktúry. Samozrejme, zachováme členstvo Slovenska v Európskej únii a NATO ako základný predpoklad našej prosperity a bezpečnosti.

A na dookola opakovanú otázku – S kým teda po voľbách pôjdete do vlády? – odpovedám veľmi jednoducho. Nebudeme spolupracovať so stranami, ktoré odmietajú plnohodnotný 13. dôchodok. Nebudeme sedieť vo vláde s tými, ktorí odmietajú silnú ruku štátu v oblasti potravín, energií a bánk. Nepôjdeme do vlády, ktorá odmietne plán vyrovnania regionálnych rozdielov. A nebudeme spolupracovať so stranami, ktoré akýmkoľvek spôsobom ohrozujú naše členstvo v únii a NATO. Silný Hlas znamená silný štát, ktorý pomôže ľuďom. Silný Hlas znamená stabilnú a dôveryhodnú vládu. Vládu, ktorá nebude opakovať chyby z minulosti a bude dostatočne odborne pripravená, aby sa Slovensko vymanilo z dnešného chaosu a marazmu. Ak má prísť po voľbách ku skutočnej zmene, je takáto vláda pre Slovensko nevyhnutná.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebná kampaň #Hlas